Obama ei ansainnut Nobelin rauhanpalkintoa

Näin Barack Obaman puhelahjat ensimmäistä kertaa kun katsoin hänen puheensa vuoden 2004 demokraattien puoluekokouksesta. Oli vuosi 2006 ja Illinoisin senaattorin huhuttiin pyrkivän presidentiksi.

Olin varma, että mikäli Obama vain lähtee kisaan, hänet tullaan valitsemaan. Sen verran hyvän vaikutuksen hän teki puheillaan ja ulkopoliittisilla kannoillaan. Muutosta oli ilmassa, amerikkalaiset olivat kyllästyneet silloiseen linjaan.

Nyt Yhdysvaltain presidenttinä Obama on jälleen vakuuttanut puhelahjoillaan, mutta aivan väärän tahon – hän sai norjalaisten pään pyörälle ja Nobelin rauhanpalkinnon.

Päätös on ennen muuta poliittinen. Sillä halutaan osoittaa Euroopan tukea Yhdysvaltain uudelle ulkopoliittiselle linjalle, joka korostaa kansainvälistä yhteistyötä. Obama on kyllä antanut toivoa, mutta se ei riitä meriitiksi Nobelin rauhanpalkintoon. On palkinnon arvon aliarvioimista, että sitä voitiin ehdottaa presidentille, joka oli ollut silloin virassaan vasta kaksi viikkoa.

”Komitean perustelujen mukaan Obama on toiminut aktiivisesti käynnistääkseen Lähi-idän rauhanprosessin.”

Jokaisen Yhdysvaltain presidentin on yritettävä luoda rauha Lähi-itään. Sen voi nykyään sanoa kuuluvan presidentin toimenkuvaan, jonka laiminlyömällä vaikutusvaltaiset lobbaajat ja kärkäs media ovat pian kintereillä.

George W. Bush yritti Lähi-idän konfliktiin rauhaa liian laiskasti ja sai siitä kovaa kritiikkiä. Obama ei aio toistaa virhettä, mutta se ei tee hänestä poikkeuksellista. Todellisen rauhansopimuksen aikaansaaminen toki tekisi, mutta siihen hänelle ei annettu aikaa. Bill Clinton sai aikaan jotain konkreettista vuonna 1994, kun PLO ja Israel tunnustivat toisensa.

Mikäli Nobel-komitea halusi lisätä Obaman taakkaa, siinä he onnistuivat.

Nyt odotamme Obaman pääsevän sanoista tekoihin ja ansaitsevan Nobelinsa. Vaikka sitten jälkikäteen, mutta jos hän ei onnistu, veikkasiko Nobel-komitea väärää hevosta?

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu