Suomi otti työvoiton asedirektiivissä

 

Tehty työ tuottaa jälleen tulosta. Aseiden hallussapitoa rajoittavasta asedirektiivistä on syntynyt neuvotteluratkaisu EU:ssa. Tulos vastaa Suomen tavoitteita, koska se turvaa reserviläisten aseharjoittelun osana vapaaehtoista maanpuolustustyötä.

Edustamani suuri valiokunta otti aiemmin asedirektiiviin yksimielisesti Suomen kansallista etua puolustavan kannan. EU on nyt taipunut Suomen linjalle ja kansallinen puolustusratkaisumme on turvattu. Seuraavaksi laitetaan kansallinen aselainsäädäntömme kuntoon.

EU-komission alkuperäinen esitys asedirektiivistä olisi lopettanut Suomessa nykymuotoisen maanpuolustuskyvyn ylläpitoon liittyvän reserviläistoiminnan. Tämä olisi heikentänyt merkittävästi Suomen puolustuksen uskottavuutta ja EU olisi näin vaikuttanut perussopimuksen vastaisesti merkittävällä tavalla Suomen puolustusratkaisuun. Lisäksi alkuperäisellä komission esityksellä olisi ollut useita kielteisiä vaikutuksia metsästykseen, urheiluammuntaan ja asekeräilyyn.

Teimme hyvää yhteistyötä yli hallitus- ja oppositiorajojen ja lopulta saimme sorvattua asedirektiivin muutokseen valiokunnan yksimielisen kannan, joka toimi pohjana Suomen menestyksellisesti päättyneille neuvotteluille.

Kiitän eduskunnasta erityisesti puolustusministeri Jussi Niinistöä (ps), hallintovaliokunnan puheenjohtajaa Juho Eerolaa (ps), Mikko Savolaa (kesk) ja Jukka Kopraa (kok) hyvästä yhteistyöstä. Europarlamentista Jussi Halla-ahon (ps) tekemä työ on ollut korvaamatonta. Suomen neuvottelijat sisäasianministeriön johtava asiantuntija Johanna Puiro ja puolustusministeriön vanhempi osastoesiupseeri Jukka Kotilehto ovat tehneet kovan työn isänmaan hyväksi.

Komission alkuperäinen ehdotus aselupien määräaikaisuudesta ja viiden vuoden välein tapahtuvasta lääkärintarkastuksesta saatiin neuvotteluissa tyrmättyä. Sen sijaan viranomaisten täytyy vähintään viiden vuoden välein tarkastella aselupia. Jos edellytykset ovat kunnossa, lupia voidaan jatkaa. Suomessa voidaan kansallisessa toteutuksessa hyödyntää asetietojärjestelmän vuoden 2018 järjestelmäuudistusta ja tehdä tarkastelusta kansalaiselle mahdollisimman automaattista.

Direktiivin mukaan tietyt Suomessakin käytetyt aseet kuuluvat kiellettyjen aseiden A-luokkaan, mutta näihinkin voi jatkossa saada kansallisen luvan esimerkiksi maanpuolustustarkoituksessa ja ampumaurheiluun. Lisäksi myös keräilijöillä olisi mahdollisuus saada A-luokan aseisiin lupa asekokoelmiaan varten, joilla on historiallista tai kulttuurista merkitystä.

Lipaskokoihin tulee rajoituksia, mutta lippaiden käyttömahdollisuuksia on arvioitava kansallisessa aselainsäädännössä. Nykyisiä aselupia ei mitätöidä, aseluvan ikärajat säilyvät ennallaan ja Suomessa käytössä oleva mahdollisuus myöntää rinnakkaislupia alle 18-vuotiaalle säilyy. A-kategoriasta siirtyvän aseen lupaa voidaan jatkaa vaikka uudet edellytykset eivät täyttyisi, jos henkilöllä on siihen ennestään lupa.

Aseiden etäkauppa sallitaan jatkossakin ja äänenvaimentimet eivät tule luvanvaraisiksi. Lääkärintarkastukset on jätetty jäsenmaiden päätettäväksi. Todettava on, että etäkaupassa aseen ostajan henkilöllisyys ja aselupa tulee kuitenkin tarkistaa viimeistään aseen toimituksen yhteydessä.

Asedirektiivin käsittely jatkuu neuvottelutuloksen pohjalta alkuvuodesta. Lopullinen päätös vaatii vielä keväällä jäsenmaiden ja europarlamentin hyväksynnän, mutta koska jäsenmaat ja europarlamentinkin edustajat ovat olleet neuvotteluissa vahvasti mukana, on todennäköistä että hyväksyntä saadaan.

 

(Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu Verkkouutisten blogissa vieraskynäkirjoituksena 16.12.2016.)

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu