Äänestämisen on oltava vapaaehtoista

Hallintoneuvos Lauri Tarasti ehdottaa perustuslakiin pykälää, joka velvoittaisi kansalaiset äänestämään.

Kerron lyhyesti olevani Tarastin kanssa eri mieltä. Äänestäminen on oikeus joka kannattaa käyttää ja jota tulee arvostaa, mutta se ei ole velvollisuus eikä siitä tule koskaan tehdä pakollista. Se ei ole tapa lisätä kansalaisten äänestysintoa, vaan päinvastoin pakko todennäköisesti laskisi sitä.

Ajatus menettää mielekkyyden rippeetkin varsinkin jos äänestämättä jättämisestä ei ole rangaistusta eikä sitä valvota. Lakia jonka rikkomisesta ei rangaista on turha – kysykää vaikka keskustan Timo Kallilta.

Tarasti myös kehtaa sanoa, että ”kysymys on moraalisesta velvollisuudesta vaikuttaa.” Kansalaisten mielestä vaikuttajilla on moraalinen velvollisuus toimia esimerkillisen rehellisesti. Sitä emme ole viime vuosina nähneet. Turha vaatia kansalta moraalista ryhtiliikettä ennen päättäjiä. Uskon että ihmiset äänestävät kun he tuntevat ehdokkaan tai puolueen ajavan itselleen tärkeitä asioita.

Voisimme tietysti siirtyä Irlannin malliin – kaikesta äänestetään niin kauan, kunnes kansa äänestää ”oikein”.

Kommentteja ennakoiden sanottakoon, että kannanottoani ei voi pitää missään määrin populistisena, sillä on vaikea uskoa että äänestyspakko sataisi vanhojen puolueiden laariin.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu