Malmin lentokenttä on pääkaupunkiseudun yhteinen asia

Kannatan Lex Malmi -kansalaisaloitteen tavoitetta säilyttää Malmin lentokenttä ilmailukäytössä. Kansalaisaloite keräsi 56 067 allekirjoittajaa, joka riittää asian viemiseen eduskunnan käsittelyyn. Onnittelut kaikille keräyksessä mukana olleille ja kansalaisaloitteen allekirjoittaneille. Espoolaisena kansanedustajana aion parhaani mukaan edistää lain säätämistä Helsinki-Malmin lentopaikasta.

Lentokenttää on sitkeästi yritetty muuttaa asuntorakentamiseen. Se on nyt joutumassa kaupunkisuunnittelun uhriksi, sillä yleiskaavasuunnitelmassa Malmin kentälle on visioitu asuntoja peräti 25 000 asukkaalle. Helsingin kaupunginvaltuusto äänesti ehdotuksen puolesta. Helsingin kaupunginvaltuutetuista 56 äänesti lentokentän lakkauttamisen puolesta, 22 sitä vastaan, 5 tyhjää ja kaksi oli poissa. Perussuomalaiset valtuutetut äänestivät Malmin kentän säilyttämisen puolesta yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

Lentokentän kohtalo koskettaa kuitenkin koko pääkaupunkiseutua. Espoolaisena luottamushenkilönä minun on kannettava vastuuta koko pääkaupunkiseudun kehityksestä. Meneillään oleva kehitys muistuttaa vuosia 1944-1946, jolloin kenttä oli valvontakomission hallinnassa. Myös silloin lentoliikenne keskeytettiin. En hyväksy sellaista kehitystä, jossa lentokentän tulevaisuus on jälleen uhattuna. Malmin kentän kohtalo on meidän kaikkien yhteinen asia. Lentoliikenne kasvaa jatkuvasti Euroopassa, joten ilmailuelinkeinon kehittäminen ja koulutustoiminnan edellytykset tulee turvata pääkaupunkiseudulla.

Toivoa herättävää on, että Malmin lentokenttähdistys on allekirjoittanut Helsingin kaupungin kanssa vuokrasopimuksen Malmin lentokentän maa-alueesta vuosille 2017–2019. Tämän jälkeen kentälle on määrä rakentaa asuntoja. Yhdistys jatkaa Malmin lentokentän operointia Finavian vetäytyessä kentältä vuodenvaihteessa. Jatkossa kenttä toimii valvomattomana lentopaikkana ilman lennonjohtopalveluita. Lentäminen jatkuu vain pääkiitotieltä, ja itä-länsisuuntainen poikittaiskiitotie suljetaan.

Ilmailutoiminnan säilyttämistä Malmilla kyseisen vuokrasopimuksen jälkeenkin tukee kentän sijainti ja aikatauluton liikenne. Liikenne- ja viestintäministeriö ei ole onnistunut esittämään korvaavaa kenttää. Täysin yksityisellä rahoituksella ei vastaavaa lentokenttää tulla saamaan. Luulisi kenttää puolustettavan myös ympäristöarvoilla, mutta näyttää siltä, että nykyinen kentän lakkauttamista tukeva ideologia suuntautuu yhä vahvemmin urbaaneihin ympäristöihin.

Guggenheim puhutti Helsingin kaupunginvaltuustoa joitakin viikkoja sitten. Ihmettelen, ettei Museoviraston valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi luokittelema Malmin lentokenttä saa vastaavaa tukea.

Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä perusteluna kentän puolesta pidän kaupunkilaisten enemmistön kantaa. Kyselytutkimusten mukaan helsinkiläisten enemmistö kannattaa kentän säilyttämistä ilmailukäytössä. Kuntalaisten mielipiteeseen on suhtauduttava vakavasti.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä suhtautuu kokonaisuudessaan hyvin myönteisesti Malmin lentokentän tulevaisuuteen.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu