Irakille annettava tuki on sidottava turvapaikanhakijoiden palautuksiin

Irakin maahanmuuttoministeri Jassim Mohammed Al-Jaff tyrmäsi sunnuntaina Suomen ja muiden maiden järjestämät irakilaisten kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden pakkopalautukset.

Suomen laki määrää, että lainvoimaisen käännytyspäätöksen saaneen on poistuttava maasta. Irakilaisista hakijoista vain 18 prosenttia on saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen.

Yli 10 000 vuoden 2015 aikana tullutta turvapaikanhakijaa on poistunut tai poistettu maasta. Suomi ottaa vakavasti sen että maahamme ei saa jäädä suurta laittomasti maassa olevien ryhmää. Lähtökohta on, että jokainen maa ottaa vastaan omat kansalaisensa. 

Suomi on antanut Irakille merkittävää humanitaarista apua ja kouluttaa Irakin kurdien Peshmerga-taistelijoita ISIS:ä vastaan. Koulutustyöhön arvioitu määrärahatarve on tälle vuodelle noin 20 miljoonaa euroa. 

Suomi on myöntänyt Irakiin vuosina 2011-2015 yhteensä viisi miljoonaa euroa humanitaarista apua. Suomi myönsi viime vuoden heinäkuussa yhteensä 10 miljoonaa euroa lisätukea Irakille. Useammalle vuodelle jakautuva tuki käytetään ISIS:ltä vapautettujen alueiden jälleenrakennukseen, humanitaariseen apuun ja miinanraivaukseen. 

Kymmenen miljoonan euron tuesta yhteensä kolme miljoonaa osoitettiin viime vuonna ja osoitetaan tänä vuonna ISIS:ltä vapautettujen alueiden vakauttamiseen ja jälleenrakennukseen Irakissa. Tukea kanavoidaan YK:n kehitysohjelman UNDP:n kautta. Suomen myöntämästä tuesta kaksi miljoonaa euroa osoitetaan humanitaariseen apuun. Lisäksi viisi miljonaa euroa käytetään miinanraivaukseen Irakissa ja Syyriassa vuosina 2016–2020.

Suomen antama kehitysapu ja humanitaarinen apu on sidottava siihen, miten Irakin kaltaiset maat ottavat vastaan palautettuja kansalaisiaan. Sinänsä järkevää tukea on syytä uudelleenarvioida, jos Irakin hallinto ei osoita yhteistyökykyä pakkopalautuksissa. Palautussopimuksen solmimiseksi Suomi voisi antaa tukea Irakin siviilikriisinhallinnan kehittämiseen kuten poliisien kouluttamiseen. 

Uskon että sopimukseen pakkopalautuksista voidaan päästä. Suomi kunnioittaa lainsäädäntöään ja Irakin hallinto tarvitsee kansalaisensa maansa jälleenrakennukseen. ISIS:ltä takaisin vallattujen alueiden jälleenrakennus on Irakin ja kansainvälisen yhteisön yhteinen tavoite.

EU on vuodesta 2003 tukenut Irakin jälleenrakennusta ja antanut humanitaarista apua yhteensä yli yhdellä miljardilla eurolla.  EU-johtajien puheet unionin yhtenäisyyden voimasta osoittautuvat sanahelinäksi, kun kaikesta Irakille annetusta avusta huolimatta EU ei ole saanut Irakin kanssa aikaan palautussopimusta.

simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu