Tänä vuonna otetaan pakkoruotsista vapautumisen ensi askeleet

Olen tyytyväinen eläkkeellä olevien opetusneuvoksien Anna-Kaisa Mustaparran ja Liisa Jääskeläisen mielipidekirjoitukseen Helsingin Sanomissa.

Mustaparran ja Jääskeläisen mukaan "Pohjoismaiden ulkopuolella suomella ja ruotsilla on vähän käyttöä. Suomen kielitaitovarannon korjaaminen edellyttää ruotsin kielen pakollisuudesta luopumista." Lopuksi opetusneuvokset toteavat, että "jokaista suomenkielistä ei tule enää pakottaa lähes identtiseen kielitaitoprofiiliin."

Tarvitaan näköjään eläköityminen, että voi kertoa perustellun kriittisen mielipiteensä kielipolitiikasta. Opetusneuvokset huomauttavat tietävänsä hyvin, että "tämän mielipiteen esittäjät leimataan sivistymättömiksi moukiksi. Otamme riskin." Toivottavasti opetusneuvoksia ei leimata, vaan heidän esityksensä otetaan vakavasti.

Kokoomuksen puoluekokous äänesti vuonna 2010 viisaasti pakkoruotsin poistamisen puolesta, mutta silloinen puheenjohtaja Jyrki Kataisen totesi, että "mikään ei tule muuttumaan". Onneksi tämän hallituksen toimesta jokin muuttuu.

Pakkoruotsista vapautumisen ensimmäinen askel otetaan tänä vuonna, kun alueellinen kielikokeilu käynnistyy eri puolilla Suomea. Perussuomalaiset on perustanut kielivapaustyöryhmän tarkkailemaan kokeilun edistymistä ja valmistelemaan suunnitelmaa siitä, kuinka kielivapaus voitaisiin toteuttaa eli pakkoruotsi lakkauttaa tulevaisuudessa koko Suomessa.

"Kokeilu pelkän kokeilun vuoksi ei ole mielekästä, vaan ajatuksena täytyy olla pakkoruotsin lakkauttaminen kokonaan, mikäli kokeilu on onnistunut. Tätä ajatellen työryhmämme valmistelee myös suunnitelman siitä, miten kielivapaus voitaisiin Suomessa toteuttaa ja pakkoruotsi lakkauttaa," kuten ryhmänjohtaja, kansanedustaja Sampo Terho on linjannut.

Toimin Pohjoismaiden neuvoston jäsenenä. En ymmärrä näkemystä, jonka mukaan pakkoruotsia tarvitaan Pohjoismaisen yhteistyön vuoksi. Pohjoismaiden Neuvoston Suomen valtuuskunta esittää, että suomen kielestä tehtäisiin neuvostossa tasavertainen työkieli. Esitys on saanut vahvan kannatuksen. Kielitaidosta on aina hyötyä, mutta suomenkielinen suomalainen on aivan yhtä pohjoismaalainen kuin muutkin.

Perussuomalaisten kielivapaustyöryhmään kuuluvat lisäkseni Sampo Terho (pj.), Juho Eerola, Ritva "Kike" Elomaa, Laura Huhtasaari, Sami Savio ja Ville Tavio.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu