Suomen järjetön turvapaikkapolitiikka

Sisäministeriön teettämästä selvityksestä käy ilmi, että Suomi maksaa turvapaikanhakijoille enemmän tukia kuin yksikään muu EU-maa. Viisihenkinen perhe saa Suomessa ilmaisen majoituksen lisäksi toimeentulotukea 1277 euroa kuussa. Ruotsissa sama perhe saisi kuukausittain 531 euroa. Suomessa vastaanottokeskus maksaa myös turvapaikanhakijoiden välttämättömän terveydenhuollon. Kuinkahan paljon ne 10-20 hengen perheet saavat?

Kaikkea uutisoinnissa ei kuitenkaan kerrota. Suomessa turvapaikanhakijalle annetaan 376 euroa joka kuukausi, mikä on lähes kymmenkertainen summa useimpiin EU-maihin verrattuna. Aikuisen turvapaikanhakijan ylläpito Suomessa maksaa noin 15 000 euroa vuodessa. Alle 16-vuotiaan kulut ovat 28 000 euroa, lapsen kulut ovat 50 000 euroa.

”On selvää, että tukijärjestelmissä on suuria eroja Euroopan maissa. Pohjoismaat ovat kuitenkin sellaisia, joissa ihmisistä pyritään huolehtimaan,” maahanmuuttoministeri Astrid Thors toteaa. Ja kun Thors huolehtii jostain, hän huolehtii oikein huolella.

Miksi näitä rahoja ei käytetä ihmisten asuttamiseen esimerkiksi lähtömaan naapurimaihin, joissa kustannukset ovat varmasti selvästi pienemmät ja näin voitaisiin auttaa useampia? Todennäköisesti myös kieli ja kulttuuri olisivat tutumpia.

Vuonna 2007 Suomeen tuli 1505 turvapaikanhakijaa. Vuonna 2008 heitä tuli 4035 ja tänä vuonna tulleita oli syyskuun lopussa jo 4279. Se on ennätys. Puolet on jo hakenut turvapaikkaa jossain muussa EU-maassa.

Yksi ilmiö on Bulgarian romanit (HS 12.9.2009). Useampi kuin joka neljäs heistä on saanut Suomesta jo aiemmin kielteisen turvapaikkapäätöksen. Useimmat ovat myös hakeneet turvapaikkaa muista EU-maista.

”Lähtökohtaisesti EU-kansalaisilla ei pitäisi olla tarvetta hakea turvapaikkaa,” sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne toteaa.

Anomusten käsittely kestää silti runsaan kuukauden ja ulkomaalaislain mukaan EU-kansalaisen käännyttämistä koskeva päätös voidaan panna täytäntöön aikaisintaan 30 päivän kuluttua siitä, kun päätöksestä on tiedotettu käännytetylle. Se aika asutaan vastaanottokeskuksessa ja saadaan toimeentulotukea, joten päätöksestä riippumatta odotus on vähävaraisille kauppa joka kannattaa.

”Eivät he pelkää päätöstä,” Suomusjärven vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Päivi Nikkola sanoo. Hänen mukaansa bulgarialaiset ovat jo Suomeen saapuessaan hyvin tietoisia siitä, että heille ei myönnetä turvapaikkaa. Ihmiset tulevat halpalennoilla, busseilla ja jopa omalla autolla. 11.9. mennessä Suomeen oli tullut 346 bulgarialaista, aiempina vuosina jopa lähes 600.

Suomen maine on kiirinyt myös muiden korviin. ”Olen kuullut tuttaviltani, että Suomi on parempi kuin Ranska. Heti kun saan turvapaikan voin tuoda perheeni sinne myös”, 26-vuotias afgaani Nazrullah kertoi Helsingin Sanomille Pariisissa.

Mikä on viranomaisten ratkaisu?

Ei suinkaan virran hillitseminen tai väärinkäytösten tiukka estäminen, vaan tilanteeseen sopeutuminen. Suomeen tulisi kuulemma rakentaa vuoden sisällä 40-50 uutta vastaanottokeskusta, kun niitä on nyt 15.

Samaan aikaan pääministeri pelkää 20 000 turvapaikanhakijan vuosittaista aaltoa. Vertailun vuoksi Suomessa syntyi noin 60 000 lasta viime vuonna.

Ei taida opiskelija tai vuosikymmeniä töitä tehnyt eläkeläinen saada ilmaista asuntoa ja runsaita tukiaisia päälle, vaikka kyllähän jotkut kantasuomalaisetkin osaavat hyväksikäyttää sosiaalijärjestelmää.

Perussuomalaisten selvä kanta on, että hyysääminen on lopetettava. Emme me tällaisesta järjettömyydestä rikastu millään tavalla. Voisimme tietysti valita uuden, alla näkyvän siniristittömän Suomen lipun. Se kuvastaa parhaiten nykypolitiikkaa.

Siniristitön Suomen lippu.

simonelo

Kahden pojan isä. Espoon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Vapaata markkinataloutta kannattava tolkun oikeistokonservatiivi. Autoilija. Videopelaaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu