Sininen tulevaisuus on keskiluokan verokapina

(Puhe on pidetty Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Espoossa 14.8.2017.)

 

Arvoisa kaupunginjohtaja, hyvät ystävät, siniset, arvoisat median edustajat, suomalaiset,

On hienoa kokoontua kotikaupungissani Espoossa, joka voi toimia hyvänä esimerkkinä koko Suomelle. Menestyvät yritykset, korkeatasoinen opetus, toimivat palvelut ja luonnonläheisyys houkuttelevat joka vuosi Espooseen yli 4000 uutta asukasta. Olen iloinen, että Espoossa toimii jo Sininen valtuustoryhmä minun, Jukka Kilven ja Timo Soinin voimin. Kiitän kaupunginjohtaja Jukka Mäkelää hänen eduskuntaryhmällemme osoittamastaan vieraanvaraisuudesta.

Kaksi vuotta sitten sitouduimme siihen, että yhteisen hallitusohjelman pohjalta Suomen talous saadaan nousuun ja suomalaisille töitä. Politiikka on joukkuelaji eikä hallitusta voi muodostaa yksin. Aikuisen elämään myös kuuluu, että kuuntelee neuvoja, oppii virheistään ja on valmis ottamaan vastaan kielteistäkin palautetta hyvän asian puolesta. Edustaja Vesa-Matti Saarakkalaa lainatakseni, ”onneksi en itse ole poliittisesti se sama kaikkitietävä räkänokka kuin mitä olin parikymppisenä. Poliitikon on välttämätöntä kyetä kasvamaan ihmisenä, vaikka jotkut äänestäjät odottavatkin muuttumattomuutta”. On uskallettava kasvaa ihmisenä ja poliitikkona.

Epäjohdonmukaista on, että syksyllä eduskunnan täysistunnossa kuulemme puheita edustajilta, jotka ovat kaksi vuotta puhuneet hallituksesta hyvää ja ottaneet kunniaakin siitä, mitä hallitus tekee. Tänä syksynä he haukkuvat tämän saman hallituksen teot ja sen ministerit. Eduskuntaryhmämme jäsenet pitivät hallitusohjelmaa hyvänä jo kaksi vuotta sitten ja pidämme sitä edelleen hyvänä. Linjamme ei ole muuttunut. Puhe on halpaa. Me haluamme saada tuloksia.

Teimme kesällä ratkaisumme ja kannamme siitä vastuun. Perustelut on kuultu julkisuudessa useampaan kertaan. Kun laittaa palapelin palat yhteen niin syntyy kokonaiskuva. Sen pohjalta tein oman päätökseni. Setelit jäivät, mutta selkäranka pysyy. Tulevaisuuteni on uuden toivon kansanliike. Kuten jo Veikko Vennamo aikanaan sanoi, ”jokainen ihminen ja jokainen elämä on arvokas”. Meillä on arvopohja johdonmukainen ja kunnossa. Tähän perustuu kansanvaltainen ajattelumme.

Jos haluaa kavereita, ei pidä lähteä politiikkaan. En vihaa ketään. Vastaan vihaan rakkaudella ja isänmaan yhteinen etu menee oman edun edelle. Ymmärrän pettymystä ja kiukkua, mutta en ymmärrä silmitöntä vihaa. Olen kokenut, että tällainen viha avaa silmiä ja myönteisyys voittaa. Erityisesti naiset ovat antaneet edustajillemme kiittävää palautetta. Kuten yksi palveluammatissa oleva nainen sanoi minulle sähköpostissaan: ”aiemmin en ole voinut teidän ihmisiänne äänestää, mutta nyt voin”.

Kesällä heti ensitöiksemme hoidimme kuntoon hallituksen esityksen alkoholilain uudistamiseksi. Lisäksi parlamentaarisesti päätettiin, että Yle-verosta vapautetaan lisää pienituloisia. Tuloraja nousee noin 14 000 euron vuosiansioon. Yli 400 000 suomalaista vapautuu ensi vuonna Yle-verosta. Näin pääsimme pitkäaikaiseen tavoitteeseemme: suomalainen voi tienata noin tonnin kuussa puhtaana käteen. Hyvä asia, jonka jokainen ymmärtää.

Suomen kesä oli viileä, mutta politiikan kesä kuuma. Likapyykki on pesty ja nyt on aika katsoa eteenpäin.

Esitän eduskuntaryhmän kokouksessa, että ryhmän nimeksi tulee Sininen eduskuntaryhmä, kun puolue on rekisteröity. Tulevaisuus on sininen. Ihminen on ajatteleva ja tunteva olento. Tämä on inhimillinen porukka. Sen mihin uskomme ja mitä tunnemme, sen pitää näkyä meistä. Kun elämme ihmisiksi, vajavaisina, ja saamme aikaan tuloksia, voimme saada kannatusta. Luotan suomalaisiin.

 

Hyvät ystävät,

Eduskuntaryhmämme on tyytyväinen siihen, että valtion velkaantuminen taittuu vuoden 2018 budjetissa selvästi: tänä vuonna uutta lainaa otettiin 5,6 miljardia euroa ja ensi vuonna 3,4 miljardia euroa.

Vienti vetää ja työllisyys kohenee. Tavaraviennissä puhkottiin elokuussa viiden miljardin euron raja. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla kasvua oli 11 prosenttia. Ennustelaitokset ovat tarkistaneet kuluvan vuoden kasvuarvioitaan ylöspäin viime kuukausina. Tänä vuonna nautitaan yli kolmen prosentin talouskasvusta. Merkittävä ansio viennin vedosta kuuluu parantuneelle kilpailukyvylle. Ensi vuonna työttömyysaste laskee prosentin verran. Suomen suunta on kääntynyt.

Samaan hengenvetoon on sanottava, että Suomesta on tullut ylihyvinvointiyhteiskunta. Kauan ennen tätä hallituskautta. Kun omalla toimeentulolla tulee toimeen ja saa perheelle elannon, eikö se ole kaikkina maailmanaikoina riittänyt? Oman työn jälki ja tulokset luovat onnea. Se on perusjuttu, jota ei perustulokaan muuta. Täytyy olla oikeus ja mahdollisuus menestyä omalla rehellisellä työllä.

Ihmisen eteenpäin pääsemisen nälän ja toisista välittämisen tasapainottaminen on isänmaamme keskeisimpiä haasteita. Yhteinen moraalinen velvollisuutemme on tukea jokaista, joka ei omin voimin pääse eteenpäin, mutta meillä ei ole moraalista oikeutusta ottaa keneltäkään enempää kuin on kohtuullista. Se mikä ei ole oikeus eikä kohtuus, ei voi olla lakikaan.

Olen huolissani keskiluokan jaksamisesta, kun veroaste nousi vuodesta 2008 lähtien aina viime vuosiin asti. Saan suomalaisilta paljon palautetta. Usea kokee, että omat kovalla työllä ansaitut veroeurot menevät valtion pohjattomaan säkkiin kuin vesi hanhen selästä.

Tarvitaan keskiluokan verokapina. Kannatamme Suomen veroasteen laskemista, ja hallituksen toimin suunta on jo oikea. Varakkaat eivät voitelua kaipaa. Nyt on tavan kansan veronkevennysten aika. Työllisyyden kohentumisen vauhdittamiseksi ja ostovoiman turvaamiseksi pieni- ja keskituloisten työn verotusta on kevennettävä ennemmin tai myöhemmin.

Linjamme mukaisesti autovero kevenee myös ensi vuonna. Veronmaksajain keskusliiton laskelman mukaan autokaupoilla lompakkoon jäisi 210 euroa aiempaa enemmän, jos ostoslistalla on 32 000 euron auto, jonka keskimääräiset päästöt ovat 124 g/km. Olemme esittäneet, että ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveroa lasketaan ja alkoholiveroa maltillisesti korotetaan, jos hallituksen esittämä alkoholilain uudistus menee läpi. Alkoholinkulutuksen painopiste siirtyisi ravintoloihin. Tässä meillä on konkreettinen, toteutettavissa oleva esitys, joka luo uusia työpaikkoja.

Varapuheenjohtaja Tiina Elovaara kertoi medialle kannattavansa solidaarisuusveron nykyisellään jatkamista. Edustaja Elovaaran näkemys heijastelee useiden ryhmämme jäsenten näkemyksiä. Edelleen taloustilanne on sellainen, että solidaarisuusveron alaraja olisi perusteltua säilyttää nykytasossa.

Tässä on syytä sanoa, että Elovaara on myös esimerkki edustajasta, jonka tuloksellinen työ luo pelon sijaan uutta toivoa yhteiskuntaan. Hänen laatimansa koulukiusaamisen vastainen lakialoite on hyvä esimerkki toivon luomisesta ja sai laajaa tukea yli puoluerajojen. Tiina Elovaara ihmisenä heijastelee sitä, millainen uusi myönteinen kansanliike haluamme olla. Uusi vaihtoehto.

 

Hyvät ystävät,

On syytä korostaa erityisesti hallituksen toimia työllisyyden kohentamiseksi. Työvoimapalvelut saa 25 miljoonan euron lisäpanostuksen työttömien henkilökohtaisiin tapaamisiin, nuorisotakuuseen liittyvän Ohjaamo-toiminnan vakinaistamiseen ehdotetaan viiden miljoonan euron lisäystä ja nuorten työllistämiseen käytetty Sanssi-kortti ja yli 30-vuotiaiden palkkaamiseen suunnattu Duuni-kortti yhdistetään yhdeksi palkkatukikortiksi. Lisäksi opintotukeen lisätään huoltajakorotus alle 18-vuotiasta lasta huoltavalle opiskelijalle.

Sinisen linjan mukaisesti hallitus huolehtii myös isänmaan turvallisuudesta. Poliisien määrä vakiinnutetaan 7 200:n tasolle. Suojelupoliisia ja Rajavartiolaitosta vahvistetaan ja puolustusvoimille tulee 27 miljoonaa euroa lisää. Puolustusministeri Jussi Niinistö on saanut jämerästä työstään arvostusta yli puoluerajojen.

Suomi voi hyvin, kun perheet voivat hyvin. Pieni- ja keskituloisten perheiden varhaiskasvatusmaksuja alennetaan. Maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin tulee 6700 perhettä lisää. Toisen päivähoidossa olevan lapsen maksu putoaa puoleen, eli enimmäismaksu toisesta lapsesta olisi jatkossa 145 euroa nykyisen 261 euron sijaan. Veronmaksajien keskusliiton laskelman mukaan nelihenkinen perhe voi saada enimmillään 170 euron alennuksen päivähoitomaksuista (tulot 3200 euroa kuukaudessa, kaksi lasta hoidossa). Suurperheillä hyöty on vielä suurempi. Nimimerkillä kokemusta on, sillä olen seitsemän lapsen perheestä.

Perhevapaauudistuksesta voidaan hallituksessa neuvotella, mutta lähtökohtamme on, että kotihoidontuen kestoa ei lyhennetä. Tuen porrastamisella voidaan antaa porkkanaa. Perheiden valinnanvapaus on tärkeää säilyttää. Olemme valmiita kannattamaan takuueläkkeen korottamista osana neuvottelukokonaisuutta. Muistaen, että takuueläkettä on korotettu hallituksen toimesta kahteen kertaan. Ja hyvä niin.

Sininen maahanmuuttolinja on realismia ilman rasismia. Haluamme auttaa hädänalaisia sekä Suomessa että maailmalla, mutta Suomi on pieni maa ja pystyy siinä tekemään vain oman osansa, ei määräänsä enempää. Emme näe syytä pakolaiskiintiön nostamiselle eikä uusia EU:n sisäisiä turvapaikanhakijoiden siirtoja Suomeen tehdä, jos muut maat laistavat lupauksistaan. Suomi on leiviskänsä hoitanut. Meillä ei ole syytä ruoskia itseämme.

EU:n turvapaikkapolitiikan on perustuttava vapaaehtoisuuteen. Pakolla ja ylhäältä päin sanelemalla EU jakaantuu länteen ja itään. Silloin piikkilanka-aita, tuo uuden ajan rautaesirippu, nousee EU-maiden rajoille. Me tarvitsemme yhteistyöhaluisia Itä-Euroopan maita EU:ssa, jos siellä itsekin olemme.

 

Hyvät ystävät,

Muutama sana ystävistämme sosialidemokraateista. Viime vuonna demarit kannattivat kilpailukykysopimusta. Nyt Antti Rinne vaatii perumaan sopimuksessa yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa tehtyjä ratkaisuja. Viime vuonna Antti Rinne sanoi, että ”kun poliitikot sotkeutuvat työmarkkinoihin, syntyy sutta ja sekundaa”. Nyt Antti Rinne vaatii palkankorotuksia syksyn liittokierrokselta.

Antti Rinne, ei maata niin johdeta eikä sopimuksia niin kunnioiteta. Ei-ei-ei, S-D-P… mitä tapahtui entiselle valtionhoitajapuolueelle?

Näköjään demarit kannattavat aina seuraavana vuonna päinvastaista kuin edellisenä. Tiedoksi demareille, että ei voi roikkua ristillä marttyyrinä ja samaan aikaan pestä kätensä tehdyistä päätöksistä. Elämässä täytyy tehdä valintoja ja niiden kanssa on elettävä. Ei tarvitse olla demari, jotta voi olla duunari. Sosialismi ei ole tehnyt eikä tee ihmistä autuaaksi. Mitään ei voi hävitä, jos demareiden sijaan kokeilee uutta poliittista vaihtoehtoa, mutta kaiken voi saada. Työväki ilman sosialismia on meidän ihanteemme. Työväki, joka ei kärsi punaverotuksen ikeessä.

Ja vihreät. Touko Aalto on sympaattinen mies, mutta vihreiden linja on vaarallinen Suomen taloudelle. Luoja varjele meitä Suomelta, jossa punavihreät asettavat asiat ja aikataulut. Emme päästä vapaaehtoisesti vasemmisto-oppositiota sotkemaan isänmaan ja erityisesti sen maaseudun asioita. Siniset on väkevä vastavoima viheraallolle. Meistä tekee erilaisen vaihtoehdon se, että emme poissulje edes vihreitä yhteistyöstä. Jokainen voi kehittyä. Vihreät, hyväksykää ydinvoima ja muutama muukin asia, niin voimme hyväksyä yhteistyön.

Ihmisarvo on kaikille yhtäläinen ja jakamaton. Sininen Suomi on ihmiselle hyvä. Jokaiselle. Rakkaan isänmaamme täyttäessä sata vuotta tämä on kunniakas velvollisuutemme ja tahtomme. Vastuumme on olla käytännönläheinen uudistaja. Aloitimme taipaleemme toimimalla toisin kuin ihmiset odottivat. Niin toimimme myös jatkossa – isänmaan etu aina ensin.

Tässä ajassa on liikkeellä paljon epäuskoa. Maailmalta kuuluu huolestuttavia uutisia ja meillä isät ja äidit miettivät, että riittävätkö rahat kaikkeen perheelle tarpeelliseen. Pelko ja vihanlietsojat ovat jo keskuudessamme. Me haluamme luoda toivoa sinne, missä sitä ei ole. Valoa pimeyteen. Vihaa ei voiteta vihalla, vaan toivolla. Kun uskoo, saa voimaa. Me uskomme Suomeen ja suomalaisiin. Minä uskon.

Näillä sanoilla haluan toivottaa hyvää eduskunta- ja ministeriryhmän yhteistä kesäkokousta!

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu