Murheellisten laulujen onnellinen maa

Pidin tänään eduskunnassa seuraavan Sinisen eduskuntaryhmän puheenvuoron koskien valtion vuoden 2018 budjettia:

 

Arvoisa puhemies,

Viides syyskuuta vietettiin 20. kerran Yrittäjän päivää. Suomi elää menestyvistä yrityksistä ja taitavista työntekijöistä. Ei ole sattumaa, että Suomessa Aku Ankka on suositumpi kuin Mikki Hiiri. Meillä ei seilata kaarnalaivalla onnistumisesta toiseen, vaan yritetään sitkeästi välillä onnistuen, joskus epäonnistuen. Murheellisten laulujen onnellinen maa.

Sininen eduskuntaryhmä arvostaa yrittämistä. Tämän päivän Suomessa jokaisessa ihmisessä asuu sekä yrittäjä että duunari. Kummatkin yrittävät parhaansa mukaan tuoda leivän perheelleen. Yrittäminen onnistuu vain, jos duunaa. Hallitus on uskaltanut yrittää nostaa isänmaan talouden.

Valtion ensi vuoden budjetti tukee talouskasvua, työpaikkojen syntymistä, keventää verotusta ja taittaa valtion velkaantumista.

Suomen talouden hukattu vuosikymmen on ohi. Talouskasvu on tänä vuonna ollut ripeässä 3% vauhdissa ja ensi vuodestakin odotetaan hyvää, vienti kasvaa jo tuontia nopeammin. Merkittävä ansio viennin vedosta kuuluu parantuneelle kilpailukyvylle. Teollisuuden tilaukset ovat kasvaneet lähes 20 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Lähes 420 000 turistia vieraili Suomessa heinäkuussa. Enemmän kuin ennen taantumaa. Tammi-heinäkuussa konkursseja laitettiin vireille 15 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Heinäkuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli lähes 50 000 vähemmän kuin viime vuonna. Ensi vuonna työttömyysaste laskee prosentin verran.

Tilastojen mukaan Suomen suunta on kääntynyt. Toivo on herännyt. Tulevaisuus on sininen.

Arvoisa puhemies,

Ihmisen eteenpäin pääsemisen nälän ja toisista välittämisen tasapainottaminen on isänmaamme keskeisimpiä haasteita. Yhteinen moraalinen velvollisuutemme on tukea jokaista, joka ei omin voimin pääse eteenpäin, mutta meillä ei ole moraalista oikeutusta ottaa keneltäkään enempää kuin on kohtuullista. Se mikä ei ole oikeus eikä kohtuus, ei voi olla lakikaan. Usea suomalainen kokee, että omat kovalla työllä ansaitut eurot menevät valtion pohjattomaan säkkiin veroina kuin vesi hanhen selästä.

Tuleva puolueemme Sininen tulevaisuus on verokriittinen. Keskiluokan verokapina on alkanut. Olemme tämän hallituskauden aikana alentaneet ansiotuloverotusta 1,2 miljardia euroa pieni- ja keskituloisia painottaen. Solidaarisuusveron alaraja päätettiin säilyttää nykyisellään. Tämä on järkevä verolinja. Kakkua on jaettava, mutta täytyy olla oikeus ja mahdollisuus menestyä omalla rehellisellä työllä.

Eduskuntaryhmämme on tyytyväinen siihen, että valtion velkaantuminen taittuu ensi vuoden budjetissa selvästi: tänä vuonna uutta lainaa otettiin 5,6 miljardia euroa ja ensi vuonna alle kolme miljardia euroa. Emme saa kerryttää velkataakkaa tuleville sukupolville.

Arvoisa puhemies,

Suomi voi hyvin, kun perheet voivat hyvin. Pieni- ja keskituloisten perheiden varhaiskasvatusmaksuja alennetaan. Maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin tulee 6700 perhettä lisää. Toisen päivähoidossa olevan lapsen maksu putoaa puoleen. Veronmaksajien keskusliiton laskelman mukaan nelihenkinen perhe voi saada enimmillään 170 euron alennuksen päivähoitomaksuista. Suurperheillä hyöty on vielä suurempi.

Siniset ovat erityisen tyytyväisiä siitä, että hallitus panostaa eriarvoisuuden vähentämiseen. Takuueläkkeitä sekä alimpia äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahoja päätettiin korottaa, mikä tuo helpotusta monen suomalaisen arkeen. Hallitus myös nostaa yksinhuoltajien lapsilisäkorotusta viidellä eurolla kuukaudessa lasta kohden ja esittää opintorahaan 75 euron huoltajakorotusta.

Yli 400 000 suomalaista vapautuu ensi vuonna Yle-verosta. Tuloraja nousee noin 14 000 euron vuosiansioon. Näin pääsimme pitkäaikaiseen tavoitteeseemme: suomalainen voi tienata noin tonnin kuussa puhtaana käteen. Hyvä asia, jonka jokainen ymmärtää.

Eriarvoistavaa on autoilun korkeammat kustannukset sorateillä verrattuna kaupunkeihin. Sininen linja on autoilijalle hyvä. Romutuspalkkio palautetaan, bensaveroa ei nosteta ja autoverotus kevenee jälleen.  Romutuspalkkio edesauttaa autokantamme uudistumista ja päästötavoitteisiin pääsemistä. Bensaveron pitäminen nykyisellään korotuspaineista huolimatta on erityisesti pitkien etäisyyksien varrella elävän suomalaisen etu.

Arvoisa puhemies,

Puolustusvoimat, poliisi, suojelupoliisi ja rajavartiolaitos saavat lisää rahoitusta. Erityisesti terrorismin torjuntaan laitetaan 12 miljoonaa euroa lisää. Maailmaa emme pääse pakoon, mutta olemme valmiita kohtaamaan erilaiset turvallisuusuhat.

Kaksi vuotta sitten sitouduimme siihen, että yhteisen hallitusohjelman pohjalta Suomen talous saadaan nousuun, turvallisuudesta pidetään huolta ja saadaan suomalaisille töitä. Politiikka on joukkuelaji eikä hallitusta voi muodostaa yksin. Aikuisen elämään myös kuuluu, että kuuntelee neuvoja ja oppii virheistään.

Edustaja Vesa-Matti Saarakkalaa lainatakseni:

”Onneksi en itse ole poliittisesti se sama kaikkitietävä räkänokka kuin mitä olin parikymppisenä. Poliitikon on välttämätöntä kyetä kasvamaan ihmisenä, vaikka jotkut äänestäjät odottavatkin muuttumattomuutta”.

Sininen eduskuntaryhmä aloitti taipaleensa toimimalla toisin kuin meiltä odotettiin. Ilman eduskuntaryhmäämme tällaista budjettiesitystä ei olisi olemassa. Suomi pärjää vain, jos yhä useampi uskaltaa ylittää ympäröivän maailman ennakko-oletukset. Sieltä henkiseltä korpivaellukselta syntyvät niin elinkeinoelämän, järjestöjen kuin politiikankin startupit. Ilman uskallusta ei voi koskaan saavuttaa mitään. Suomi on työn arvoinen. Yrittänyttä ei laiteta.

Sininen eduskuntaryhmä kannattaa hallituksen esitystä ensi vuoden talousarvioksi.

simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu