Jaettava ruoka-apu tulee kaupoilta

Kristillisten kansanedustaja Antero Laukkanen ja perussuomalaiset syyllistyvät kylmään politikointiin väittäessään, että hallitus vei rahat leipäjonoilta.

Jaettava ruoka-apu tulee kaupoilta, ei hallitukselta. Kummallista, että eduskunnan köyhyysryhmän varapuheenjohtaja Laukkanen ei tunne tätä yksityiskohtaa. 

Viime vuonna eduskunta myönsi tukea ylimääräisen miljoonan muun muassa ruokajakelun kylmäkuljetusketjun turvaamiseksi ja muihin ruoan jakelua helpottaviin asioihin, ei ruokaan. Isoilla ruoka-avun toimijoilla pitäisi olla nyt varustelu paremmalla tasolla.

Väännetään rautalangasta: Hallitus ei ole leikannut leipäjonoilta mitään. Sen sijaan valtiovarainvaliokunta ei esittänyt ensi vuoden talousarvioon mietinnössään kahden edellisen vuoden tapaan noin miljoonan euron lisämäärärahoja ”eduskunnan jakovarasta”. Eduskunta täydentää vuosittain talousarvioesitystä noin 40 miljoonan euron määrärahalisäyksillä. Lisäykset on tarkoitettu ennen kaikkea kertaluonteisiksi kohdennuksiksi erilaisiin hankkeisiin tai painopistealueille, ei pysyväksi budjettirahoitukseksi. Ruoka-apu tulee jatkossakin lahjoituksina kaupoilta.

Kauppojen ruokalahjoitusten antaminen on helpottunut vuodesta 2013, kun Elintarviketurvallisuusvirasto Evira antoi ruokahävikin käsittelystä selkeät ohjeet. Vastuu ruoan laadusta on avustusjärjestöillä, kun aikaisemmin se oli kaupalla. Ruoka-apua saa vuosittain 20 000 – 25 000 vähävaraista. Ruoka-apua on jaettu 1990-luvulta lamavuosista lähtien. Suuria toiminnan pyörittäjiä ja avustajia ovat kirkko ja yksityiset lahjoittajat.

Vuosina 2016 ja 2017 hallitus myönsi tukea esimerkiksi ruokajakelun helpottamiseksi sosiaali- ja terveysministeriön momentilta 33.03.63. Vuonna 2018 samalta momentilta maksetaan muun muassa 300 000 euroa itsemurhia ehkäisevään työhön sekä kolme miljoonaa euroa päihdeäitien auttamistyöhön.

Ruoka-avussa vapaaehtoistoiminta on suuressa roolissa. Suuri kiitos kuuluukin kaikille niille vapaaehtoisille, jotka tekevät tätä tärkeää työtä. Suomi on yksi maailman rikkaimmista maista. Sosiaaliturvamme on maailman mittakaavassa hyvä. Tavoite on, että kukaan ei joutuisi turvautumaan ruoka-apuun. Mutta elämä heittelee ihmistä eikä avun hakemista pidä koskaan hävetä.

Mielenterveyden hoitoon ja päihdetyöhön suunnattu apu voi ehkäistä ruokajonoon joutumista. Näin joulun alla toivoisin kaikkien puolueiden välttävän politikointia ja oman hännän nostoa kansalaisia hämäämällä.

Kahtena edellisenä vuotena tukea on myönnetty edustaja Laukkasta ja perussuomalaisten Mika Niikkoa lähellä oleville järjestöille, muun muassa Samarialle, jonka varsinainen toiminta ei edes keskity ruoka-apuun. Ei ihme, että hallituksen päätös aiheuttaa heissä närää.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu