Ylen kalliiksi käy Yle-maksu

Uuden Suomen mukaan kaavailtu Yle-maksu saattaakin olla yli 300 euroa vuodessa luvatun 175 euron sijaan. Ei järki pamppujen päätä pakota. Televisiolupamaksu on noussut vuoden 2003 noin 165 eurosta vuoden 2009 noin 224 euroon. Yle keräsi vuonna 2008 noin 80 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2003. Mihin rahat hupenevat?

Kustannustaso on varmaan noussut ja televisiolupien määrä on laskenut yli sadalla tuhannella. Ratkaisuksi nähdään siirtyminen kaikkien kansalaisten kukkarolle yltävään Yle-maksuun. Sitä on aiemmin perusteltu alentuvalla vuosimaksulla, jota ei ilmeisesti olekaan luvassa.

Yle-maksu, televisiolupa, Mikael Jungnerin YouTube-maksu, miksi sitä haluaakaan kutsua, on kapitalistin unelma. Palvelut eivät vastaa kansalaisten tarpeita, mutta hintaa voi korottaa jatkuvasti turvautumalla mitä ihmeellisimpiin selityksiin.

Samalla voidaan tuhlata varoja sellaisiin typeriin hankkeisiin kuin Ylen ruotsinkielinen aamutelevisio. Suurin osa ruotsinkielisistä osaa suomea ja tuskin ankkalammen keskustelukerho on sen tylsempi kuin suomalaisten vastaava, joten missä kilpailuvaltti?

Ai niin, Ylellä ei tarvitse kilpailla. Kenties kenkä puristaa osaltaan siitä.

Ongelmia ovat myös Ylen eurooppalaisten yleisradioiden vertailussa suhteettoman suuri henkilöstö, suurten summien käyttäminen olympialaisten kaltaisten lakastuvien instituutioiden televisiointilupiin ja suhteeton panostus ruotsinkieliseen ohjelmatarjontaan. Älkää ymmärtäkö väärin. Katsoin joskus Buu-klubbenia lapsena ja nautin suomalaisten olympiamenestyksestä, mutta karsittava olisi jostain. Johonkin raja on laitettava – Ketusta emme luovu.

Ratkaisu olisi irtisanoa Yleltä väkeä, jättää kalliit suurhankkeet kaupallisille tahoille, vähentää ruotsinkielistä tarjontaa ja hoitaa Ylen rahoitus verotuksen kautta.

Poliittisesti ikäviä tekoja, joita ei juuri siksi tulla vanhoilta puolueilta näkemään.

300 euroa on kuitenkin pienituloiselle Otaniemen opiskelijalle ja kansaneläkkeellä elävälle Suvelan mummolle karvas pala nieltäväksi.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu