Siniset on tasa-arvopuolue ilman äärifeminismiä

Meillä jokaisella on lähipiirissämme vahvoja naisia, jotka ovat vaikuttaneet luonteeseemme ja elämänvalintoihimme. Isoäitini Vilma syntyi Tornion Arpelassa vuonna 1916 Venäjän suuriruhtinaskunnassa. Hän asui Pohjois-Pohjanmaalla Pellossa ja oli pidetty ja puheliaaksi tunnettu myyjä kyläkaupassa. Saksalaisten polttaessa Lappia Vilma ja hänen vanhin tyttärensä Leena pakenivat evakkoina joksikin aikaa Ruotsiin.

Tätini Leena muutti suvun ensimmäisenä opiskelemaan korkeakouluun Helsinkiin. Leena halusi nähdä maailmaa ja asui vuosia Israelissa. Hän on tehnyt elämäntyönsä Suomessa opettajana. Äitini Liisa syntyi Ylitornion kunnassa vuonna 1945 itsenäisessä tasavallassa. Pello oli poltettu ja äitini oli pakolainen. Äitini on kuvataiteilija, joka toimi seurakunnassa ja kasvatti kotiäitinä seitsemän lasta. Toinen isoäitini Taimi syntyi vuonna 1923. Taimi toimi perheyrittäjänä Seinäjoella ja useiden yrittäjäyhdistysten aktiivina. Hänen tyttärensä Merja on sairaanhoitaja ja Ulla sairaalan osastonsihteeri.

Ainutlaatuisia ja unohtumattomia ihmisiä. Haluankin kertoa teille tänään vahvoista suomalaisista naisista. Naisen asemasta Suomessa.

Sininen tulevaisuus arvostaa pohjoismaista miesten ja naisten välistä tasa-arvoa. Suomi on naisille hyvä maa. Elämme Suomessa, jossa Elisabet Rehn on ollut puolustusministeri, Tarja Halonen presidentti ja Maria Lohela eduskunnan puhemies. Korkeimmat lasikatot on murrettu vahvalla työllä. Suomi on tasa-arvossa maailman kärkeä, mutta edistysaskelia on yhä otettava.

Sininen tulevaisuus on tasa-arvopuolue ilman äärifeminismiä.

Haluamme nostaa naisia, mutta emme painaa miehiä. Äärifeminismi näkee ongelmia sielläkin, missä niitä ei enää ole. Siniset eivät kannata minkäänlaisia sukupuolikiintiöitä. Tasa-arvon haasteet tiivistyvät asenteiden muuttamiseen ja syrjinnän tunnistamiseen ja kitkemiseen. Miehet ja naiset luovat yhteistyössä tasa-arvoisen yhteiskunnan. Vastakkainasettelulle ei ole sijaa. Kummallakin sukupuolella on omat tasavertaisuuteen liittyvät haasteensa.

Samasta ja samanarvoisesta työstä tulee maksaa samaa palkkaa. Tästä ei ole epäselvyyttä. Suomen työmarkkinat ovat kuitenkin eurooppalaisittain poikkeuksellisen jakaantuneet. Naiset ja miehet hakeutuvat hyvin eri aloille. Ammatillinen eriytyminen vaikuttaa paljon naisten ja miesten palkkaeroihin.

Asenteet ovat luutuneita. Aktiivimallia vastustavan kansalaisaloitteen tekijä kertoi ottavansa vastaan vain työtä, josta saa vähintään 2600 euroa kuukaudessa. Miltä tämän miehen puhe tuntuu naisvaltaisilla aloilla työskentelevistä lastenohjaajista, keittäjistä ja sairaanhoitajista? Naisista, jotka tekevät kovaa työtä alle tämän palkkavaatimuksen?

Sininen tulevaisuus esittää, että yli 250 henkeä työllistävät suuryritykset velvoitetaan julkistamaan tilastotiedot maksetuista palkoista sukupuolittain. Nykyinen tietojen puute vaikeuttaa palkkaerojen havaitsemista ja niiden korjaamista.

Julkisuudessa nousee silloin tällöin keskusteluun kuinka nuoria naisia ei palkata kokoaikaisiin työsuhteisiin, koska pelätään mahdollisen raskauden tuomia kustannuksia. Vanhemmuuden kustannukset ovat jakaantuneet erityisesti naisvaltaisille aloille, mikä on heikentänyt näiden alojen palkanmaksukykyä. Äitiys on maailman luonnollisimpia ja tärkeimpiä asioita, joten meidän on pystyttävä parempaan. Hallitus toiminut säätämällä 2500 euron kertakorvauksen, joka maksetaan työnantajalle naispuolisen työntekijän perhevapaista.

Kolmannes kaikista suomalaisista yrittäjistä on naisia. Naisten yrittäjyys on paljolti yksinyrittäjyyttä. Naisten yrittäjyysintoon 20–34-vuotiaina vaikuttavat perheen perustamisesta aiheutuvat pakolliset kustannukset yritystoiminnalle. Sininen tulevaisuus esittää, että äitiys- tai vanhempainvapaalle jäävälle naisyrittäjälle maksettaisiin 2500 euron kertakorvaus, jonka voi käyttää yritystoiminnasta aiheutuviin pakollisiin lakisääteisiin kustannuksiin. Näin siniset edistävät mies- ja naisyrittäjien tasavertaisuutta.

Seuraavaksi hallitus uudistaa koko perhevapaajärjestelmän. Sinisten vaatimuksesta kotihoidontuki säilyy jatkossakin kolmivuotisena ja perheet voivat itse päättää, miten käyttävät perhevapaansa. Haluamme tukea isien vanhemmuutta jopa kaksinkertaistamalla isyysvapaan yli sataan arkipäivään. Tämä on merkittävä tasa-arvoteko. Muutosta täytyy tapahtua myös yritysten asenteissa, sillä työnantajat eivät usein tunnista isien mahdollisuutta pidempiin korvamerkittyihin isyysvapaisiin.

Perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhreista noin 70 prosenttia on naisia. Hallitus on lisännyt tämän vuoden budjettiin turvakotitoiminnan määrärahoja neljällä miljoonalla eurolla, mutta enemmänkin tarvitaan. Sininen tulevaisuus esittää uutta kahden miljoonan euron tasokorotusta turvakotipaikkojen lisäämiselle. Tärkeää on myös puhua miehiin ja lapsiin kohdistuvasta perheväkivallasta, jonka tekijänä on nainen. Rohkaisemme tutkijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia puhumaan avoimesti tästä herkästä aiheesta.

Opetustyössä toimivat naiset osaavat kyllä tehtävänsä, mutta syytä pohtia päiväkotien, esiopetuksen ja koulun naisvaltaisuuden seurauksia. Suomessa pojat syrjäytyvät selvästi useammin kuin tytöt. Millä keinoin miehiä saataisiin enemmän naisten rinnalle lastenhoitajiksi ja opettajiksi? Onko ainoa avain palkkatason vähittäinen nousu?

Naisen tulee olla tasavertainen miehen kanssa. Olipa kyseessä työ, koti tai politiikka. Puoluetoiminnassa tasa-arvon täytyy näkyä asenteissa ja teoissa. Naisia kiinnostavat miesten tapaan kaikki politiikan osa-alueet sosiaalikysymyksistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Kiinnostus on aina yksilöllistä. Kansanvallan avainkysymyksiä on kuinka saamme kaikki mukaan päätöksentekoon. Puolueet ovat laiminlyöneet nuoret naiset erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoitamisessa. Mediakaan ei saa täysin puhtaita papereita: naispoliitikkojen ulkonäöstä uutisoidaan, miespoliitikkojen ei.

Aloitimme taipaleemme toimimalla toisin kuin meiltä odotettiin. Nyt otamme vahvasti kantaa asioihin, joista meidän odotetaan olevan hiljaa. Olemme haastaneet kaikki eduskuntaryhmät nimeämään keskuudestaan tasa-arvokummin. Sinisten eduskuntaryhmässä tehtävää hoitaa työministeri Jari Lindström.

Sininen tulevaisuus on tasa-arvopuolue ilman äärifeminismiä. Yhdessä miehinä ja naisina voimme tehdä Suomesta maailman tasa-arvoisimman maan.

 

(Puhe on pidetty Sinisen eduskuntaryhmän Tammikokouksessa Helsingin Säätytalolla 31.1.2018)

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu