Juho

Olin eilisiltana Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton tilaisuudessa Riihimäellä puhumassa amerikkalaisesta konservatismista. Väkeä oli mukavasti ja läppä lensi kuin vanhojen tuttujen kanssa. Kiitos Antti "Miljonääri" Ahoselle kutsusta. Antti on esimerkki siitä, kuinka voimme tehdä puoluerajat ylittävää yhteistyötä. Sininen ja sileäkätinen.

Palasin iltajunalla takaisin kohti Helsinkiä. Valtion rautatiet ilmoitti määränpään, jolloin istuinpaikkani takaa kuului reipas "perkele". Menosuunta ei ilmeisesti huutajaa miellyttänyt. Huutaja istui viereiselle penkkirivilleni ja alkoi kertomaan elämäntarinaansa. Isä oli mitä oli, mutsi oli kunnon uskova nainen, mutta pojasta polvi ei ollut parantunut. Kukaan ei rakasta, kukaan ei välitä, on niin yksinäistä. Vain alkoholi on enää jäljellä. Mies on juonut niin paljon ja kauan että ei enää muistakaan, kuinka kauan. Ehkä hän oli minun ikäiseni, ehkä hieman vanhempi.

Mäyräkoiraansa nojaava mies oli yrittänyt kuulemma tulla kymmenen kertaa uskoon. Jospa se auttaisi. Neuvoin rukoilemaan – siinä ei mitään voi hävitä, mutta kaiken voi voittaa. Mies kertoi, että hän oli ollut nuorempana kunnollinen. Haluaa yhä kohdella kaikkia ihmisiä hyvin. Olla kohtelias ja auttaa toista ihmistä hädässä. Oma elämä vain on mennyt sekaisin. Mutsin kanssa välit ovat viileät, kun kuningas alkoholi on välissä.

Ehdotin, että hän vierailisi kotinsa lähellä olevassa seurakunnassa. Sieltä ei ketään käännytetä pois. Sen puljun isäntä ei katso sitä, että onko tulija rikas vai köyhä tai selvä vai alkoholisti. Ihmisarvo on yhtäläinen ja jakamaton. Apua pyytävä saa avun.

Se kuulosti miehestä hyvältä, mutta yhtä hyvältä alkoi tuntua ottaa yksi tölkki mäyräkoirasta ja vetää se huiviin. Pyysin että hän malttaisi mielensä, jotta häntä ei heitetä junasta. Konnarikin huusi, että täällä ei juoda. Mies, joka halusi olla kaikille kohtelias, ei ottanut junassa yhtään huikkaa.

Minäkin halusin olla myös kohtelias hänelle. Kysyin, että mikä on miehen nimi. Nimeä ei kuulemma ole, sillä hänet on hylätty. Hänellä ei ole perhetta. Tai on vain mutsi, mutta kun on se alkoholi välissä. Vaadin saada tietää nimen. Jokaisella meistä on nimi eikä sitä voi kukaan viedä pois. Lopulta mies rohkaistui ja löi kättä päälle:

Juho.

Ensimmäistä kertaa miehen silmistä näkyi iloa.

Juho kertoi olevansa häpeissään. Laulun sanoja tapaillen hän kertoi, että äiti pojasta pappia toivoi, mutta poika joi. Mutsi on niin rakas, mutta vuoteen ei ole tavattu. Neuvoin ottamaan yhteyttä äitiin ja kertomaan siitä kuinka hän rukoilee ja käy seurakunnassa. Jos ei itsensä, niin äitinsä vuoksi.

Saavuimme Helsinkiin. Tiemme erkanivat sateisella rautatieasemalla. Vartijat huomasivat Juhon avanneen viimein sen tölkin. Taisivat katseesta päätellen nuoret miehet ihmetellä, että kuka on tämä mies joka on alkoholistin kanssa. Alkoholistin, jonka nimeä he eivät edes tiedä.

Miksi kerron tämän kaiken? Onko tämä tarina totta?

Juho on ainutkertainen ihminen. Kuten meistä jokainen. Alkoholismin varjosta sain kuulla, kuinka Juho haluaisi läheisiä, välittämistä ja elämänsä jälleen hallintaansa. Alkoholismi on sairaus, jonka takana on tunteva sydän ja terävä mieli. Minulle tunnin keskustelu Juhon kanssa oli paljon ainutkertaisempaa ja antoisampaa kuin useat korkeiden herrojen tapaamiset hienoissa saleissa.

Annoin Juholle käyntikorttini. Jos ei äiti tarinaa usko, niin näyttäköön korttia.

Juho ei valitettavasti ole ainoa, joka on syrjäytynyt. Syytään tai syyttömyyttään. Syypään etsiminen ei ole tärkein kysymys, vaan se kuinka voimme Juhoa auttaa pääsemään takaisin kiinni elämään. Juholla on äiti. Kuinka paljon onkaan läheisiä, jotka kärsivät joka päivä?

Mitä minä olen tehnyt oikein, että minulla on ollut varsin turvallinen lapsuus ja nyt tasapainoinen aikuisuus? Millä tavalla minä olen parempi ihminen kuin Juho?

En mitään. En millään tavalla.

Minä voisin olla Juho.

Usealla tavalla minä olen Juho.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu