Jo riittää puoluepolitikointi, viivyttely ja vatulointi

On kyse Suomen tulevaisuudesta. Vaakalaudalla on meidän yhteinen hyvinvointiyhteiskuntamme, jonka perustuksen ovat meitä edeltävät sukupolvet valaneet, jota me rakennamme, ja jonka me haluamme seuraavalle sukupolvelle lahjoittaa. Olemme risteyksessä. Hyvinvointiyhteiskunta joko uudistuu tai hyvinvointiyhteiskunta kuolee.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen on välttämätöntä, koska ihmiset eivät nykyisin pääse oikea-aikaisesti hoitoon.  Jokainen puolue tässä salissa on tämän tunnustanut. Sosiaali- ja terveyspalveluita on yritetty uudistaa jo 13 vuoden ajan. Jokainen puolue tässä salissa on ollut uudistusta tekemässä. Yhdelläkään puolueella ei ole moraalista oikeutta väittää, että syy epäonnistumiseen on kaikissa muissa puolueissa.

Tämä hallitus on yhteisesti päättänyt, että sote-uudistuksen pohjaksi luodaan leveämmät hartiat eli maakunnat. Kunnat eivät ole pärjänneet riittävän hyvin niille annettujen sote-velvoitteiden kanssa. Valtiovallan tehtävä on osaltaan varmistaa, että jokainen suomalainen saa yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut. Kun meillä tällä hetkellä on lähes 400 sote-palveluiden järjestäjää, jatkossa järjestäjiä on 18. Vähemmän salonkibyrokraatteja, enemmän hoitavia käsiä.

Maakuntien aloituksen siirtäminen vuodella on tosiasia, joka johtuu useasta syystä. Ymmärrettävä syy on eduskunnan vaatiman huolellisen lainsäädäntötyön kunnioittaminen. Tuomittava syy on puoluepoliittisista syistä johtuva eduskuntakäsittelyn asiaton viivyttäminen. On kestämätöntä, että esimerkiksi sote-valiokunnalla meni kolme kokouspäivää aikataulusta päättämiseen. Kaikella viivytyksellä on hintansa. Lisälasku on arviolta 200 miljoonaa euroa. Jokainen veronmaksaja voi kysyä itseltään, että onko jarruttamisen kitka hintansa väärti?

Vasemmalta on linjattu, että sote-uudistuksen pysäyttäminen on isänmaallinen teko. Vai niin. Sillä lailla.

Missä viipyy demareiden, viinivihreiden ja sosialistien välikysymys? Veikö kissa kielen ja vaatiiko koira lenkille? Ovatko kesälomat tärkeämpiä kuin sote-huolenne? Laittakaa perustelut kansanvallan puntariin.

Vanhan sanonnan mukaisesti sen edestään löytää, minkä taakseen jättää. 

Sininen tulevaisuus on yhteistyössä hallituspuolueiden kanssa päättänyt, että suomalaiset saavat sote-palveluihin valinnanvapauden. Näin nykyisestä varakkaiden etuoikeudesta tulee kaikkien suomalaisten perusoikeus. Sinisten lähtökohtana on ollut aina se, että yksityinen on renki ja julkinen isäntä. 

Luotamme siihen, että suomalainen osaa valita haluamansa palvelut. Ylhäältä päin on sote-palveluissa syytä neuvoa, mutta ei läksyttää.  Luotamme siihen, että suomalaiset sote-yrittäjät haluavat tarjota palveluita laadukkaasti ja vastuullisesti. Meille on ollut tärkeää taata myös pienyrittäjille mahdollisuudet päästä palveluiden tuottajiksi. Asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti ovat tarpeellisia työkaluja, jotka parantavat erityisesti iäkkäiden ja vammaisten itsemääräämisoikeutta.

Sote-uudistus voidaan korjaukset tekemällä viedä perustuslain mukaisesti maaliin. Luonnollisesti korjauksia tehdään ja mallia viilataan vielä senkin jälkeen, kun lait on saatu voimaan. Maakunnat tekevät töitä hartiavoimin tämän uudistuksen eteen. Maakunnissa suurin huoli on tällä hetkellä se, että eduskunta ei jostain syystä kykenisikään tekemään päätöksiä. Maakuntien Suomessa ei toivota sote-uudistuksen kaatumista. Sote-uudistuksen kaatuminen käynnistäisi kunnissa sote-palveluiden hallitsemattoman ulkoistamiskierteen. 

Punaiset puhuvat, siniset tekevät. Demareiden suurin vihollinen näyttää olevan demarit itse. Suomalaisia ei pidä aliarvioida. He näkevät, että valittu linja toimii. Terveysjonot lyhenevät, kansalaisoikeudet paranevat, hallinto yksinkertaistuu ja suomalaiset voivat paremmin.

Uudistukset toteutetaan ja keskeiset taloustavoitteet saavutetaan. Vasemmistopopulismilla ei vaaleja voiteta.

Siniset ovat valmiita viemään sote- ja maakuntauudistuksen maaliin vielä tällä hallituskaudella. Kolmentoista vuoden jälkeen on aika sanoa: Jo riittää. 

Jo riittää puoluepolitikointi, viivyttely ja vatulointi. 

Meidät on äänestetty tekemään päätöksiä suomalaisten parhaaksi. Sellaista sote-mallia ei hallitus voi tehdä, johon vasemmisto-oppositio olisi tyytyväinen. Ei tule päivää, jolloin edustaja Rinne nousee täysistunnossa tuolistaan ja lausuu lämpimät sanat: ”Arvoisa hallitus, nyt se on valmis. Voimme hyväksyä sote-uudistuksen”.

Vielä tulee se päivä, jolloin siniset lausuvat lämpimät sanat:

”Arvoisa oppositio, nyt se on valmis. Voimme hyväksyä sote-uudistuksen. Hyvinvointiyhteiskunta on pelastettu.”

 

(Puhe on pidetty eduskunnan täysistunnossa 27.6.2018.)

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu