Espoon Sellon ampuja olisi pitänyt karkottaa

Ensimmäiseksi haluan ilmaista osanottoni uhrien omaisille. Tapahtuma oli suuri järkytys myös perheelleni, sillä asumme Espoon keskuksessa ja liikumme tapahtumapaikoilla päivittäin.

Tekijä oli Kosovon albaani, mutta rikos ei ilmeisesti liity tekijän uskontoon, kulttuuriin tai mielenterveyteen, sillä ainakaan missään lähteessä ei ole kerrottu, että tekijä olisi kärsinyt mielenterveysongelmista.

Uuden Suomen päätoimittajan Markku Huuskon mukaan viime vuosien joukkosurmille ”selkein yhteinen nimittäjä lienee surmaajien ilmeinen syrjäytyneisyys”. Huuskon väite ei pidä paikkaansa, sillä ei ole mitään syytä epäillä että tämän teon tekijä, työssäkäyvä ja työkaveriensa arvostama keski-ikäinen perheenisä, olisi syrjäytynyt.

Tekijä saapui Aamulehden tietojen mukaan Suomeen Norjan kautta vuonna 1990. Hän muutti Espooseen Mikkelin vastaanottokeskuksen kautta. Hän oli siis turvapaikanhakija.

Ulkomaalaisvihan lietsominen on väärin, mutta tekijän turvapaikanhakijan status ja se ettei hän ollut Suomen kansalainen tekee asiasta relevantin poliittisen kysymyksen, johon on asiallisesti tartuttava, vaikka se ei tällaisen murhenäytelmän johdosta miellyttävältä tunnukaan.

Espoon kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen teki asiasta poliittisen kysymyksen ennen kuin ehdin kissaa sanoa. Kokkosen mukaan ”Espoossa on tehty jo vuosia hyvää monikulttuurista työtä”, vaikka eihän sillä ole tämän tapauksen kanssa mitään tekemistä, sillä asia liittyy maahanmuuttopolitiikkaan, ei niinkään monikulttuurisuuteen. Tuntuu myös ikävältä, että tällaisen jälkeen kaupunginjohtaja jaksaa toistella vanhaa ”hyvin meillä menee” mantraa.

MTV3:n mukaan tekijällä oli armeijatausta Kosovossa. Suomessa olonsa aikana tekijä syyllistyi ainakin seuraaviin rikoksiin: 2004 ampuma-aserikos ja lähestymiskielto Espoon käräjäoikeudessa, 2006 vahingonteko Vantaan käräjäoikeudessa ja 2007 ampuma-aserikos Helsingin käräjäoikeudessa. Espoon käräjäoikeudessa hänellä oli tuomio pahoinpitelystä.

Tekijän tuoreita rötöksiä on myös syyteharkinnassa Espoossa. Häntä on epäilty ainakin kahdesta petoksesta ja laittomasta uhkauksesta. Keskusrikospoliisi on epäillyt tekijää myös laittoman maahantulon järjestelystä. Viidennen uhrinsa, entisen naisystävänsä, tekijä oli uhannut tappaa.

Kaikesta huolimatta hän sai jäädä Suomeen.

Ymmärtääkseni turvapaikka myönnetään ulkomaalaiselle siksi, että tämän hengen oletetaan olevan uhattuna kotimaassaan. Samalla logiikalla luulisi olevan selvää, että turvapaikanhakija joka täällä ollessaan syyllistyy useisiin rikoksiin ja aiheuttaa uhan Suomen kansalaisille tulisi karkottaa. Hän ei enää yksinkertaisesti ansaitse Suomen valtion suojelusta.

Sellon ampuja olisi pitänyt karkottaa.

En pidä hyvänä ratkaisuna Teemu Lahtisen (ps) esittämää kunniallisten kansalaisten piilotettua ampuma-asetta julkisilla paikoilla. En kokisi oloani silloin yhtään sen turvallisemmaksi enkä usko että myöskään yhteiskunta kokonaisuudessaan muuttuisi silloin turvallisemmaksi.

Tekijä oli syyllistynyt lukuisiin rikoksiin, aiheutti todistetusti uhan Suomen kansalaisille ja ei ollut itse Suomen kansalainen, joten karkotuspäätös olisi niillä perusteilla voitu tehdä. Totuus kuullaan myös maahamuuttajan suusta. Iranista runsaat 20 vuotta sitten Suomeen muuttanut Masood Mehr Khavar kertoi Savon Sanomille syyllisen. ”Se on ulkoministeriön vika. Miksi ne päästävät tuollaisia tänne.”

Samoilla linjoilla vaikutti olevan poliisiylijohtaja Mikko Paatero, jonka mukaan ”on katsottava tiukemmin, keitä turvapaikanhakijoista jää Suomeen”. Keskusrikospoliisin ylikomisario Tero Haapala arvioi, että lähestymiskiellon lisäksi olisi ehkä pitänyt harkita muitakin keinoja.

Niinpä.

Järjenvalo ei kuitenkaan poliisiylijohtajan päässä kauaa viivähtänyt, sillä myöhemmin hän totesi, että surmaaja saattoi jäljitellä kouluampujia. Perusteluita väitteelle emme saa kuulla, mutta tärkeintä viranomaisille on että kansalaiset eivät kiinnitä huomiota maahanmuuttopolitiikan epäonnistumiseen.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu