Yhden asian liike ilman yhtäkään asiaa

Viime viikkoina perussuomalaisten kansanedustajat ovat kohkanneet YK:n GCM-asiakirjasta, jonka noin 150 maata hyväksyivät tällä viikolla. Lyhyesti sanottuna kyseessä on hyviä käytänteitä sisältävä asiakirja siirtolaisuudesta ja siitä miten sitä voidaan hallita. Samantyyppisiä asiakirjoja käsitellään YK:ssa jatkuvasti ilman mitään kohua.

Sinisille oleellista on että asiakirja ei ole Suomea millään tavalla sitova, asiakirjassa korostetaan hallitun laillisen ja hallitsemattoman laittoman maahanmuuton eroa, vahvistetaan YK:n jäsenmaiden oikeus päättää kansallisesti maahanmuuttopolitiikastaan ja tuetaan esimerkiksi kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palauttamista.

GCM on sama asiakirja, jonka perussuomalaiset ovat kesäkuussa eduskunnan hallintovaliokunnassa ja suuressa valiokunnassa itsekin hyväksyneet, ja antaneet sen mennä läpi valiokunnissa ilman mitään huomautuksia.

Mikä sen jälkeen on siis muuttunut niin paljon, että GCM:n itse hyväksyneet edustajat alkoivat yhtäkkiä puhua siitä aivan toisella tavalla?

Syy ei ainakaan ole asiakirjassa itsessään – itse asiassa sen lopullinen versio on kriittisempi hallitsemattomalle maahanmuutolle kuin kesäkuussa perussuomalaisten sen hyväksyessä. Eri maat ovat vaatineet tekstin tiukentamista syksyn aikana.

Sen sijaan syy on todennäköisesti siinä, että vaalit lähestyvät, mutta suomalaiset eivät riittävästi puhu tällä hetkellä maahanmuutosta vaan esimerkiksi suomalaisten toimeentulosta, työllisyyden kasvattamisesta ja kansanturvallisuudesta. Siispä jos omalle puolueelle sopivia poliittisia ongelmia ei ole, niitä keksitään.

Äärioikeisto alkoi syksyllä järjestelmällisesti levittää Euroopassa erilaisia todellisuudesta irtaantuneita GCM-valeuutisia, joihin perussuomalaiset lopulta innokkaasti tarttuivat.

Perussuomalaiset ei ensin ei seurannut, että mistä päätetään, ja nyt he eivät ymmärrä, että mistä päätetään.

Erityisen innokaaksi äänitorveksi ryhtyi Ville Tavio, joka teki eduskunnassa toimenpidealoitteen, että asiakirjan hyväksyminen on tuotava täysistunnon käsiteltäväksi. Aloite meni oikeuskanslerin käsiteltäväksi.

Tavion toimenpidealoitteen mukaan kyseessä on "merkitykseltään huomattava sopimus". Tavion mukaan väitteet siitä että asiakirja ei ole sitova ovat "luonteeltaan poliittisia". Toisin sanoen Tavion mielestä GCM on huomattava ja Suomea sitova sopimus. Laura Huhtasaari on samaa mieltä todeten blogissaan, että GCM:n "voimaantulolla on merkittäviä vaikutuksia Suomen kyvylle hoitaa itsenäistä maahanmuuttopolitiikkaa".

Lopulta Tavio sai oikeuskanslerilta kauan kaipaansa vastauksen.

Oikeuskanslerin lausunnon mukaan "kyseisessä asiakirjassa todetaan nimenomaisesti, että se ei ole oikeudellisesti sitova. Tämä oli myös todettu eduskunnalle toimitetuissa selvityksissä." Oikeuskanslerin mukaan "vaikka asiakirjaa ei hyväksytty eduskunnassa, oli siitä annettu tiedonanto asianmukaisille valiokunnille".

Oikeuskanslerin vastaus osoittaa, että Tavio ja Huhtasaari ovat puhuneet aivan puuta heinää.

Tavio toteaa nyt, että "voidaan siis katsoa tulleen vahvistetuksi, että GCM-sopimus ei sido Suomea. Näin ollen hallituksen ei ole pakko laittaa sitä käytäntöön miltään osin. GCM-sopimukseen ei voida myöskään jatkossa vedota lainsäädännöllisiä velvoitteita Suomelle asettavana asiakirjana".

Samaa ulkoministeri Timo Soini on koko ajan sanonut. Ville Tavio, miksi et kuunnellut ulkoministeriä? Miksi et koko aikana tutustunut asiaan, vaan vastustit sitä täysin virheellisin perustein? Halusitko tietoisesti johtaa suomalaisia harhaan?

On täysin pähkähullu ajatus, että YK:ssa päätettäisiin siirtolaisuuteen liittyvästä sopimuksesta, joka sitoisi jäsenmaita. Sellaista itsemääräämisoikeutensa rajoittamista eivät noin 150 jäsenmaata hyväksyisi. Yhtäkään Suomen lakia ei tarvitse muuttaa GCM:n vuoksi. GCM:aa voi soveltaa niiltä osin kuin haluaa, jos haluaa. 

Suomi ei suinkaan ole ainoa maa, jonka hallitus on hiljattain tiukentanut maahanmuuttolinjaa ja joka on mukana hyväksymässä GCM-asiakirjan. Esimerkiksi Tanska ja Britannia hyväksyvät asiakirjan. Väittääkö perussuomalaiset näiden maiden maahanmuuttolinjaa löperöksi?

Kaiken hölmöyden huippu on, että perussuomalaiset kritisoi sitä, että GCM-asiakirjassa ei vaadita kaikkien kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden säilöönottoa. Tämä on kahdesta syystä todella hölmö ajatus.

Ensinnäkin siksi, että GCM ei edelleenkään määritä kansallista lainsäädäntöä. Toisekseen siksi, että esitys kaikkien turvapaikanhakijoiden säilöönotosta on älytön rahareikä.

Turvapaikanhakijan säilöönotto maksaa 200 euroa per henkilö per vuorokausi, ja Suomessa on noin 9 000 kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa muutoksenhakuprosessissa. Jos valitusprosessi ja maasta poistaminen kestäisivät noin vuoden, kulut tälle esitykselle olisivat 657 miljoonaa euroa vuodessa. Näinkö säästetään maahanmuuton kuluista?

Huhtasaari, Tavio ja kumppanit jäävät jatkuvasti kiinni siitä, että he eivät tunne niitä asioita, joista niin kovasti puhisevat ja puhkuvat julkisuudessa.

Jos aikoo olla yhden asian liike, olisi hyvä osata edes se yksi asia.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu