No kukas Hazardi?

Tony Halme kuoli, Kaarina Hazard haukkui ja Petri Sarvamaa kirjoitti vastineen. Jossain kohtaa kaikilta meni suhteellisuudentaju. Halmeesta tehtiin toisaalta väärinymmärrettyä kansanmiestä, toisaalta möhkäleen muotoista kotieläintä.

Kyllä Halme ymmärrettiin ihan oikein – hän halusi tulla tunnetuksi nimenomaan rääväsuisena voimamiehenä, joka ei kuvia kumartele. Hän oli myös kansanmies, sillä mitä muuta voi sanoa miehestä joka kerää yli 16 000 ääntä Itä-Helsingin lähiöiden voimalla? Hän oli tämän unohdetun kansan ääni. Ääni, jonka he itse valitsivat, pitivät toiset siitä tai eivät.

Tämä on kuitenkin vain osa totuutta. Halme oli myös oman elämäntarinansa ja julkisuuskuvansa vanki, joka oli jo kauan sitten päättänyt olevansa maailman vahvin nalle. Maksoi mitä maksoi. Hinnasta tuli lopullinen.

Sarvamaa ja Hazard ovat molemmat oikeassa. He peilaavat yhden miehen kahta puolta – parempaa ja huonompaa. Kummatkin kyllä sortuvat kohteensa ala-arvoiseen luonnehdintaan – Hazard käy kiinni Halmeen ulkonäköön ja Sarvamaan mukaan humanisti-intellektuellit olisivat ”kelvanneet erinomaisesti esimerkiksi juutalaisten tuhoamisleirien kaasuhanan vääntäjiksi”.

Ei ihme, että rakentava keskustelu ja todenmukainen kuva ilmiöstä nimeltä Tony Halme on yhtä kaukana kuin mies, josta puhutaan. En silti vaadi Hazardin päätä vadille tai Sarvamaata pistämään kaasuhanoja kiinni. Sana on vapaa.

Vaadin vain meitä kaikkia kunnioittamaan kuolleen muistoa ja omaisten surutyötä. Tilinteon paikka kyllä tulee meillä jokaisella ja maallisen elon puolella pölyn on ensin annettava laskeutua. Meille perussuomalaisille, jotka emme Halmetta henkilökohtaisesti tunteneet, hän jäi kaiketi mieleen Timo Soinin sanoin puolueen ”kantorakettina”. Niin hyvässä kuin pahassa.

Vaadin myös selkeää linjaa viestintäoikeuden tutkijatohtori Päivi Tiilikalta, jolle kelpaa sanaseppo Jussi Halla-ahon kirjoitusten tuomitseminen, mutta jonka mukaan Hazardin kolumni ei ollut hyvän maun vastainen. Nyt Tiilikka heiluu kuin korsi tuulessa. Huonoa, huonoa viestintää.

Ja mitä hyötyä Hazardin kolumnista on Iltalehdelle?

Tietysti mer-mersu miljoona!

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu