Jos tekee törkeän rikoksen, karkotetaan

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) linjasi Ilta-Sanomien haastattelussa 15.12.2018, että ”tärkeää olisi, että perusviesti pysyisi terävänä: jos teet törkeän rikoksen, sinut karkotetaan Suomesta”.

Tämän jälkeen on paljastunut kaikessa karmeudessaan Oulussa ulkomaalaistaustaisten tekemiksi epäillyt seksuaalirikokset, joista suomalaiset ovat oikeutetusti olleet erittäin järkyttyneitä.

Vuodenvaihteessa astuikin voimaan lakimuutos, jonka nojalla törkeisiin rikoksiin syyllistyvän henkilön oleskelulupa voidaan perua ja henkilö voidaan karkottaa maasta nykyistä nopeammin ja helpommin. Olen hallituksessa tukenut uudistusta, mutta käytäntö on osoittanut, että karkotuspäätöstä ei usein voida laittaa toimeen.

Tilanne on kansan oikeustajun vastainen, sillä Iltalehden tuoreessa kyselytutkimuksessa 91 prosenttia suomalaisista kannattaa seksuaalirikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamista.

Perustuslain 9. pykälän palautuskielto estää monissa tapauksissa karkottamasta sellaisiin maihin kuin Afganistan tai Irak.

Esitän poikkeuslailla rajattua muutosta tähän pykälään, jolloin törkeisiin seksuaalirikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset voidaan karkottaa. Kyse on käytännössä esimerkiksi Oulussa seksuaalirikoksista epäillyistä, jos he saavat lainvoimaisen tuomion törkeästä seksuaalirikoksesta.

Karkotusta ei nykylainsäädännöllä usein käytännössä tapahdu.

Esimerkiksi Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja oikeustieteen professori Jaakko Husa ovat korostaneet, että oleellista on miten Suomea koskevia kansainvälisiä sopimuksia tulkitaan. Hyväksyn esimerkiksi YK:n pakolaissopimuksen, mutta katson, että kansainvälisistä sopimuksista löytyy tulkinnanvaraa.

Kaikki sopimusten tarjoama kansallinen liikkumavara on otettava käyttöön. Maailman ja Euroopan tilanne on muuttunut merkittävästi sitten 1950-luvun kun YK:n pakolaissopimus hyväksyttiin.

”Oikeutettu kysymys on, onko meillä kansainvälisiä sopimuksia, jotka suojelevat joissain tilanteissa rikollisia”, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) hyvin Oulun tapahtumista. Lain on vastattava paremmin kansan oikeustajua.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu