Keskustan puheenjohtajavaali on umpikujassa

Ominaisuuksiltaan kenties parhaan puheenjohtajaehdokkaan Paula Lehtomäen luovuttua kisasta keskustalla on jäljellä vain huonoja vaihtoehtoja. Herkutellaan heillä hetki.

Vanhan kaartin kuumimmaksi nimeksi on nostettu Mauri Pekkarinen, joka ei ole puheenjohtaja-ainesta. Pääministerin tehtävät hän varmasti hoitaisi, mutta keskusta kaipaa johtajaa, joka voi viedä puolueen vaalivoittoon ja vetoaa liikkuviin äänestäjiin. Sama ongelma vaivaa Paavo Väyrystä, joka on kyllä osoittanut erehtymättömän poliittisen silmänsä ja mediataitonsa nousten jälleen kärkikastiin.

Molemmat näyttäytyisivät muiden kuin vannoutuneiden keskustalaisten silmissä paluulta aikoihin, joita eivät kaipaa kuin vannoutuneet keskustalaiset. Voidaanko keskustan vankkureita vetää 2010-luvulle 1970-luvun opein? Siihen puoluekokouksen äänestäjien on osattava vastata, sillä uskon että Pekkarinen ja Väyrynen eivät jätä tilaisuuttaan käyttämättä, kuten Lehtomäki teki. Toista tilaisuutta kaksikolle ei todennäköisesti tule eikä varsinkaan näin suotuisassa ehdokasasettelussa.

Kolmas vaihtoehto on Mari Kiviniemi, jonka Helsingin Sanomat oikeutetusti luonnehtii jääneen Lehtomäen varjoon. Kaipaako keskustan kenttä toista cityliberaalia puheenjohtajaa? Loputkaan vaihtoehdot eivät herätä kiinnostusta. Ei ole keskustalaisilla helppo tehtävä.

Keskustan pelastus olisi mediatuntemattomuudesta nouseva, lahjakas ja puheenjohtajalle sopivat ominaisuudet omaava mies tai nainen. Toisin sanoen eräänlainen Matti Vanhasen ajan jatkaja, vahinkopääministeri ja yllätyspuheenjohtaja. Tosin yllätysnimi ei muutoin muistuttaisi Vanhasta. Yllätysnimellä pitäisi olla kyky osoittaa tunteita, Alkiolaista aatetta ja tahtoa politiikassaan.

Sellaista ei vain ole ilmaantunut enkä usko, että keskustalla on korkeamman asteen vanhasia kaapissa, vaikka luurankoja löytyykin – taitavat kutakuinkin kaikki mediassa esillä olleet nimet saaneet aikanaan vaalirahaa Kehittyvien maakuntien Suomelta.

Seppo Kääriäisen esittämillä vaatimuksilla listalle ei varmasti ole tunkua. Ehkä peli on jo menetetty?

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu