Hoitajamitoitus lakiin ja lakia rikkoville kunnon rangaistus

Oppositio teki vanhusten hoivan tilasta hallitukselle välikysymyksen, joka opposition olisi pitänyt tehdä itselleen.

”Voi tätä käsienpesua, tätä jälkiviisautta, tätä oman rinnan röyhistelyä, tätä populismia, jota täällä on harjoitettu”. Näin sanoi pääministeri Paavo Lipponen eduskunnassa marraskuussa 2002.

Lipposen ajatuksin voi jatkaa. Demarit teki vakavasta isänmaata koskevasta asiasta pelkän poliittisen pallottelukysymyksen. Ja tällä tiellä, arvoisat demarit, teitä tulee kyllä vielä se karhu vastaan.

Demarit epäonnistuivat viime kaudella toteuttamaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen eli soten. Demarit myös leikkasivat viime kaudella kuntien valtionosuuksista yhteensä miljardi euroa. Miljardi euroa! 

Näissä oloissa kunnat ovat kilpailuttaneet sosiaali- ja terveyspalveluitaan. Kuntien ei ole tietenkään pakko ulkoistaa yhtään vanhusten hoitopaikkaa. Ulkoistuspäätöksissä ovat olleet edustettuina kaikki puolueet.

Miksi demarit vastustavat sote-palveluiden ulkoistamista eduskunnassa, mutta toteutattaa sote-palveluiden ulkoistamista kunnissa? 

Antti Rinne halusi keväällä 2015 pitkäaikaistyöttömät hoitamaan vanhuksia. Vaikka sitten pakolla. Nyt demarit toivovat, että kukaan ei enää muistaisi Rinteen mallia.

Joku vastuu pitäisi saada myös demareiden vaalipuheille!

Yksityisissä ja julkisissa hoivakodeissa on ollut pitkään järkyttäviä epäkohtia, jotka siniset tuomitsevat täysin.

Suomalainen vanhustenhoito on siirtynyt vanhanaikaisesta vuodeosastolla makaamisesta kohti kotihoitoa. Mutta vanhuus tuo mukanaan sairauksia ja kunnon heikkenemistä, jolloin paras paikka voi olla ympärivuorokautinen hoitokoti.

Tällä hetkellä hoivakodeissa on noin 41 000 vanhusta ja tarve hoivakotipaikoille vain kasvaa. Kaikki muistisairaat vanhukset eivät pärjää kotona kotipalvelun turvin, jolloin oikeaksi vaihtoehdoksi tulee hoitokoti.  Kun kuntien rahat viime hallituskaudella vähenivät ja tehtävät lisääntyivät, tekivät kunnat sen mitä pystyivät. Kunnan vanhainkoti on lakkautettu ja hoivayritysten lobbarit kolkuttelevat ovia. Niinpä usea kunta on tarttunut yksityisen tuottajan tarjoukseen. 

Hankintalaki tarjoaa mahdollisuuden laatutekijöiden asettamiseen ehdottomaksi edellytykseksi, jolloin sen merkitys on ratkaiseva.  Hankinnoissa ratkaisevaa on kuntien osaaminen määritellä laatu ja sen huomioon ottaminen palveluja ostettaessa.  Laatua on korostettava vahvemmin!

Siniset vaativat inhimillisyyttä ja vastuunkatoa yhteiskuntamme heikompiosaisista, puhutaan sitten lapsista, vanhuksista tai vammaisista. Me päättäjät olemme luottaneet liikaa siihen, että kaikki hoivan tuottajat ymmärtävät kantaa vastuunsa. 

Sote-uudistus tarvitaan nyt, ei vasta seuraavan hallituskauden lopulla. Nykyisen kaltaiset laiminlyönnit ovat mahdollisia, koska kunnat eivät enää selviä velvoitteistaan. Maakunnat isoina toimijoina pystyvät kuntia paremmin kasvattamaan osaamistaan myös hankinnoissa.

Sininen tulevaisuus esittää hoitajamitoituksen nostamista 0,7:ään ja tekemään mitoituksesta lakisääteisen. Esitämme myös, että hoitajamitoituksen noudattamatta jättämisen pitää olla rangaistavaa. 

Jos hoitajia ei ole tarpeeksi, pitää siitä sakottaa tuntuvasti. Samalla on huolehdittava siitä, että työvuoroissa on riittävästi hoitajia. Vanhusten hoidon tarve vaihtelee nimittäin jopa päivittäin. Koko henkilöstön lakisääteinen mitoitus ei auta, jos vuorossa ei ole tarpeeksi henkilökuntaa tai vanhusten tarpeita ei ole huomioitu kunnolla. Osa vanhuksista on parempikuntoisia ja pärjäävät pienemmällä hoidon määrällä, osa taas tarvitsee paljon hoitoa. 

Hoitajien tehtävä on hoitaa, siivoojien siivota ja keittäjien keittää. Työn pitää olla hyvin johdettua ja johdon tulee kuulla työntekijöitä. Kiitos kuuluu ahkerille hoitajille.

Ja mitä tulee hoitajamitoitukseen, olisi siihen ollut demareilla mahdollista vaikuttaa kaikkina niinä edellisinä hallituskausina, joita teille on 2000-luvulla kertynyt. Miksi he tuovat eduskuntaan välikysymyksen, johon heidän pitäisi itse olla vastaamassa?

Siniset kannattavat sote-uudistusta ja sitovaa hoitajamitoitusta. Me haluamme, että vanhustenhoiva järjestetään kestävästi ja laadukkaasti.

simonelo

Kahden pojan isä. Espoon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Vapaata markkinataloutta kannattava tolkun oikeistokonservatiivi. Autoilija. Videopelaaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu