Siniset esti EVM:n sääntömuutoksen

Hallitus ei päässyt yksimielisyyteen siitä, että Suomi olisi valmis muuttamaan Euroopan vakausmekanismin (EVM) sääntöjä. Valtiovarainministeriö esitti, että yksimielisyydestä EVM:n päätöksenteossa voitaisiin tinkiä ja tehdä päätöksiä 85 prosentin määräenemmistöllä. Tällä hetkellä euromaiden täytyy tehdä päätöksensä yksimielisesti, jos pankit haluavat EVM:ltä rahoitusta.

Jokainen euromaa on velvoitettu takaamaan ja maksamaan oman osansa, joten määräenemmistöpäätösten lisääminen heikentäisi Suomen kaltaisten pienten euromaiden päätösvaltaa kriisitilanteessa. Yksimielisissä päätöksissä Suomella on ainakin muodollisesti yhtä paljon sananvaltaa kuin suurilla euromailla. Muistamme vielä, kuinka Kreikka sai Suomelta tukea.

Siniset esti EVM:n sääntömuutoksen ja yksimielisyysvaatimuksen romuttamisen. Suomen taloudelliset riskit eivät saa kasvaa. Olen tyytyväinen, että pääministeri kunnioittaa hallitusohjelmaa ja ymmärtää, että tällä asialla ei ole mikään kiire.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) linjasi eilen Ylen pääministerin kyselytunnilla, että ”kysytään tätä seuraavalta eduskunnalta, koska seuraavan eduskunnan aikana tämä [päätös] tehdään”.

Seuraava eduskunta tekee päätökset kesäkuun EU:n huippukokoukseen, että muuttaako Suomi linjaansa jollain tavoin, mutta tämä hallitus ei linjaa muuta senttiäkään.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu