ISIS-terroristeille ei heru sympatiaa

Esittelin tänään yhdessä sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) ja kansanedustaja Antti Kurvisen (kesk.) kanssa hallituksen toimenpideohjelman seksuaalirikollisuuden torjumiseksi ja turvapaikkapolitiikan tiukentamiseksi. Oulussa ja Helsingissä paljastuneet ulkomaalaisten tekemät törkeät seksuaalirikokset ovat oikeutetusti järkyttäneet suomalaisia. Niin myös minua.

Sinisillä on kolme lähtökohtaa: Maahanmuuton on oltava hallittua, laillista ja suomalaisten yleisesti hyväksymää.

Jos saisimme siirrettyä turvapaikanhakuprosessin Euroopan ulkopuolelle, välttäisimme monet kansallisen tason ongelmat:

Laiton maassa oleskelu loppuisi. Oikeuslaitos ei joutuisi käsittelemään valituksia kielteisistä päätöksistä. Pakkopalautuksia ei tarvittaisi, kun emme ottaisi maahan ihmisiä, joiden palauttaminen lähtömaahan olisi suojelutarpeen päätyttyä mahdotonta.

Näin ollen EU-tason ratkaisu on vuoden 2015 kaltaisen siirtolaiskriisin estämisessä olennaisinta.

Suomi on pian EU:n puheenjohtajamaa. Siniset odottaa, että hallituksen kaikki keskeiset ministerit ajavat EU-tasolla hallituksen nyt yhteisesti sopimaa linjaa:

”Eurooppaan pyrkivien turvapaikan tarpeen arviointia on syytä keskittää EU:n ulkorajoille.”

Eurooppaministeri Sampo Terho tapasi jo eilen virkaveljiään Brysselissä.

Valmistelemme myös paljon uutta lainsäädäntöä.

Hallitus haluaa mahdollistaa sen, että turvapaikkahakemus voidaan nopeutetussa menettelyssä käsitellä Suomen rajalla ilman että henkilö pääsee maahan. Esitämme, että törkeään rikokseen Suomessa syyllistynyt voi menettää kansainvälisen suojelun aseman.

Rikoksiin syyllistyneitä ulkomaalaisia ei myöskään kaivata tänne takaisin. Esimerkiksi ensin taistellaan raakalaismaisen ISIS:n riveissä ja sitten vingutaan pääsyä Eurooppaan. Sympatiaa ei näille terroristeille heru. He saavat sen lopun toiminnalleen, minkä ansaitsevat.

Pysyvään oleskelulupaan ehdotetut muutokset varmistavat sen, että jatkossa pysyvän oleskeluluvan saisivat vain ne, jotka ovat jo pidempään opiskelleet ja/tai käyneet töissä. Tällä kaudellahan teimme jo aikaisemmin muutoksen, jolla varmistettiin, että oleskeluluvat myönnetään aina määräaikaisina ja sen perustetta tarkastellaan puolen vuoden välein.

Asumis- ja ilmoittautumisvelvollisuuden laajentaminen on myös tarpeen. Käännytyspäätöksen saaneilta on perusteltua odottaa säännöllistä ilmoittautumista. Ja velvollisuuksien laiminlyönnistä tulee seurata säilöönotto. Suomessa ei pidetä ketään perusteetta säilössä eikä siellä ole kenenkään pakko istua. Vapaaehtoisen paluun järjestelmä takaa sen, että säilöstä pääsee pois, jos on valmis palaamaan lähtömaahansa.

Hallitus haluaa ottaa käyttöön kansalaisuustestin. Siniset lähtevät siitä, että tulevaisuudessa käyttöön otetaan myös uusille kansalaisille juhlallinen uskollisuudenvala Suomen valtiolle ja perustuslaille, johon yhteiset arvomme on kirjattu.

Suomen turvapaikkapolitiikkaa on tiukennettu tällä hallituskaudella johdonmukaisesti koko ajan. Historiallisella tavalla. 

Koko toimenpideohjelma löytyy täältä. Hallitus on sitoutunut näiden toimien valmisteluun ja käyttöönottoon. Kun toimenpiteet edellyttävät lakimuutoksia niin hyvän valmistelun jälkeen poliittinen paine on seuraavalla hallituksella. Ulkomaalaisten, turvapaikanhakijoina tulleiden henkilöiden tekemien järkyttävien seksuaalirikosten myötä suomalaiset vaativat oikeutetusti myös turvapaikkapolitiikan tiukentamista.

Olennaisinta on EU-maiden yhteiset toimet. Kansallisilla toimilla vain tilkitään niitä aukkoja, joita järjestelmässä on EU-tasolla. Missä EU, siellä ongelma. Kansalaisilla on täysi oikeus odottaa, että Euroopan unioni vastaa siirtolaiskriisiin huomattavasti nykyistä paremmin.

Suomen on osoitettava EU:ssa johtajuutta siirtolaiskriisin ratkaisemiseksi.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu