Pääministerin ratkaisu

Pääministeri on jättänyt hallituksen eronpyynnön. Hallitus jatkaa toimitusministeriönä. Sote-uudistuksen toteutuminen ei aikataulusyistä ollut enää mahdollinen.

Pääministeri teki oman ratkaisunsa. Tykkäsi siitä tai ei. Sen mukaan mennään.

Täytyy sanoa, että poliittinen järjestelmämme on rikki, jos emme saa yhtä uudistusta tehtyä edes 15 vuodessa. Soteen on haettu ratkaisua jo neljän eduskunnan aikana. Oikeastaan kaikkien mahdollisten mallien perustuslaillisuus on arvioitu. Nyt oltiin lähempänä onnistumista kuin koskaan ennen.

Suurin osa sote-lakipaketista on ollut eduskunnan käsittelyssä lähes kaksi vuotta. Väitteet siitä, että hallitus tekisi sote-uudistusta hätäisesti ja kiireellä eivät kerta kaikkiaan pidä paikkansa.

Eduskunnalla oli tarpeeksi aikaa käsitellä kaikki soten lait, mutta kaksi vuotta sitten iski opposition pelko hallituksen onnistumisesta sote-uudistuksessa ja jarrut painettiin pohjaan varsinkin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on tietoisesti puheenjohtajansa ja opposition edustajien voimin jarruttanut sote-lakien käsittelyä parhaan kykynsä mukaan. On keskusteltu esimerkiksi tuntikausia pelkästään käsittelyaikatauluista tai luettu asiantuntijoiden lausuntoja sanasta sanaan ääneen. On tietoisesti vältelty asiallista keskustelua ja uudistuksen eteenpäin viemistä.

Seuraavaksi kunnat ulkoistavat hallitsemattomasti sote-palveluitaan ties millaisilla sopimuksilla. Suomen nykyinen sosiaali- ja terveysjärjestelmä on kaikkea muuta kuin perustuslaillinen. Tarvitaan kuntia leveämmät hartiat.

Opposition ilo jää lyhyeksi. Sen edestään löytää, minkä taakseen jättää.

Esitin aamulla, että kaikkien eduskuntapuolueiden on istuttava samaan pöytään ennen vaaleja parlamentaarisessa hengessä ja keskusteltava tulevan hallituskauden sote-uudistuksesta. Iltapäivällä demareiden Sanna Marin jo tyrmäsi ehdotuksen puolueiden välisistä sote-keskusteluista. Se siitä yhteistyöstä, jota demarit ovat viime vuodet niin kovasti vaatineet.

Odotan, että karvamikki viedään nyt oppositiojohtajien eteen ja heiltä kysytään, että uskotko oikeasti, että teidän sote-mallinne läpäisee perustuslakiseulan?

Kuka enää uskoo, että sote-uudistusta toteutaan ensi kaudellakaan, kun samat puolueet eivät ole pystyneet siihen 15 vuoden aikana?

Politiikka on rikki, vaan mikäpä avuksi.

 

Ps. Hyvää naistenpäivää!

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu