Ole enemmän kuin John McCain

Vierailin tänään Nurmijärven Klaukkalan markkinoilla ja osallistuin Vantaalla Olohuonetenttiin Hussein Al-Taeen (sd.), Mervi Kataisen (kok.), Säde Kallioisen (kesk.), Loviisa Kaartokallion (kd.) ja Mikki Kausteen (vihr.) kanssa.

Hyvähenkinen keskustelu, jossa kunnioitettiin toista, mutta kaikkien näkemykset tulivat kyllä esille. Käsittelimme jopa vaalikeskusteluissa paitsioon jäänytta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Tällaista lisää. Kaikki keskustelijat olivat niin mainioita, että heistä jokaisen soisi pääsevän eduskuntaan.

Tapaan paljon ihmisiä ja saan paljon palautetta. Risuja ja ruusuja. Aina jaksan ihmetellä, että miten jotkut ihmiset solvaavat toisia ihmisiä sosiaalisessa mediassa omalla nimellä ja naamalla. Jos ei itseä hävetä herjata lähimmäistä, niin eikö edes läheisiä?

Viha ei synny tyhjästä, vaan vihaa lietsotaan. Kaikilla kansanedustajilla ja jokaisella eduskuntavaaliehdokkaalla on vastuu siitä, että tuomme linjamme esille kansalle, mutta toisiamme ihmisinä kunnioittaen. Eri mieltä voi ja pitääkin olla ja kiivaskin väittely kuuluu asiaan, mutta jos kyseenalaistaa lähimmäisen ihmisyyden ja perusrehellisyyden, ollaan vaarallisilla vesillä.

Mieleeni tuli edesmennyt amerikkalaissenaattori John McCain. Valtiomies, joka ei koskaan saanut ansaitsemaansa kruunua eli tehtävää Yhdysvaltain presidenttinä.

John McCainin luonteesta parhaiten kertoo tilanne vuoden 2008 Yhdysvaltain presidentinvaalien kampanjankiertueelta.

Vanhempi rouva sanoo McCainille, että "en voi luottaa Obamaan. Olen lukenut hänestä, ja hän ei ole…hän on arabi."

McCain keskeytti rouvan ja vastasi tiukasti:

"Ei rouva. Hän on hyvä perheellinen mies, kansalainen, jonka kanssa satun olemaan eri mieltä hyvin keskeisistä kysymyksistä. Siitä tässä vaalikampanjassa on kyse."

McCain olisi tuossa hetkessä voinut valjastaa vihan vallanhimon välineeksi. McCain olisi siten kenties voinut voittaa presidentinvaalit, mutta hän valitsi toisin. McCain valitsi elää arvojensa ja moraalinsa mukaan myös politiikassa. Periaatteet eivät ole minkään arvoisia, jos niistä ei joudu maksamaan hintaa.

Kymmenen vuotta myöhemmin vihan määrä on länsimaissa vain kasvanut ja yhä useammalla poliitikolla suuri houkutus valjastaa viha vallanhimonsa välineeksi. 

Ei ole sattumaa, että McCainin vuoden 2008 presidentinvaalikampanjan päällikkö Steve Schmidt on eronnut republikaanipuolueesta.

Gallupit eivät mittaa ihmisen arvoja ja moraalia. Gallupit mittaavat vain kunkin puolueen sen hetkisen kannatuksen ja tunnettavuuden.

Arvot eivät elä gallupeista, vaan jokaisen sydämessä.

Ole enemmän kuin John McCain.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu