Matti Vanhasen eron todellinen syy

Vanha sanonta tulee taas mieleen – kepu pettää aina. Matti Vanhasen viime joulukuussa antama yllättävä ilmoitus erota keskustan puheenjohtajan paikalta synnytti keskustelun päätöksen syistä. Osansa ovat saaneet niin puolueen imagon heikentyminen kuin kansalaisten Vanhaselle osoittama heikko luottamus.

Vielä viime lokakuussa Vanhanen piti asemaansa vahvempana kuin koskaan. Itse asiasssa Vanhanen taisi tuntea asemansa vahvimmaksi viime helmikuussa ainakin puheista päätellen. Silloin hän nimittäin sanoi, että olisi vallassa ”vielä 2019”.

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja europarlamentaarikko Timo Soini oli viime syyskuussa vahvasti eri mieltä. Itse vaadin Vanhasen eroa jo viime kesäkuussa. Kysyin, että ”jos keskustan saama rahoitus oli kaikin puolin eettisesti hoidettu, miksi kaikki salailu ja jälkikäteen valehtelu?”

Vanhasen mukaan hänen eronsa taustalla oli ”kokonaisvaltainen harkinta”. Nyt tiedämme mitä hän tarkoitti. Keskurikospoliisi selvittää, onko Vanhasta syytä epäillä rikoksesta Raha-automaattiyhdistyksen rahanjaossa. Nelosen uutisten mukaan selvityksestä on keskusteltu ensimmäisen kerran 14. joulukuuta, vain yhdeksän päivää ennen Vanhasen eroilmoitusta.

Vanhanen kiistää tienneensä selvityksestä eropäätöksen tehdessään, mutta Ylen mukaan KRP selvitti Vanhasen toimia jo viime lokakuussa. Ylen mukaan Vanhanen myös tiesi selvitystyöstä jo tuolloin – pari kuukautta ennen eroilmoitusta.

Vanhanen toimi vuoteen 2003 asti puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana Nuorisosäätiössä, joka on rahoittanut keskustapoliitikkojen vaalityötä. Pääministerinä hän on ollut päättämässä RAY:n tuesta Nuorisosäätiölle, vaikka on itse samaan aikaan saanut säätiöltä vaalitukea. Vanhasen hallitus on ollut hyväksymässä RAY:n vuosittaisia avustuksia Nuorisosäätiölle lähes 16 miljoonan euron edestä.

Merkittävimmän yksittäisen potin, yli 23 000 euroa, junaili Vanhaselle presidentinvaaleja varten Nuorisosäätiön silloinen puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk), joka sittemmin erosi Nuorisosäätiön hallituksesta kohun takia. Kaikkonen antoi tuen Kansainvälinen Suomi ry:n välityksellä. Vuosina 2005-2009 säätiö käytti vaalitukeen 50 000 euroa. Yleishyödyllisen säätiön veroeduista nauttivan Nuorisosäätiön säännöissä ei ole mainintaa poliittisesta tukemisesta.

Siinä sitä on syytä kerrakseen tehdä poliittinen peliliike ja poistua näyttämöltä ennen kuin kulissit kaatuvat niskaan. Kyllä väistämättä tulee myös mieleen, että onko Paula Lehtomäen ratkaisun taustalla samanlaiset syyt? Hänkin sai tukea Kehittyvien maakuntien Suomelta ja oli hakemassa vuorineuvoksen arvonimeä sen nokkamiehelle Kyösti Kakkoselle.

Toistan vanhan vaatimukseni – vaalirahoituksesta on tehtävä täysin avointa. Kepulikonsteista on päästä eroon.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu