Kehuja hallitukselle

Olen viime aikoina viettänyt kesälomaa perheen parissa ja siksi blogin kirjoitustahti on hieman hidastunut. Olen kirjoituksissani kritisoinut Rinteen hallituksen linjaa. Aiheesta. Harva asia on kuitenkaan täysin hyvä tai täysin paha, joten tasapuolisuuden ja reiluuden nimissä annan nyt kehuja uudelle hallitukselle. Ennen kuin hallitus on edes varsinaisesti saanut käytännössä mitään aikaan. Vältän kiusausta esittää samalla vahvaa kritiikkiä niistä aiheista, joista kehun. Pientä kritiittistä sanaa vain höysteeksi.

Tuloverotuksen keventäminen 200 miljoonalla eurolla säilyttää ostovoimaa vaikka summana onkin vaatimaton. Pienten eläkkeiden eli takuu- ja kansaneläkkeiden korottaminen 50 eurolla kuussa on paljon realistisempi ratkaisu kuin Rinteen aikanaan puhuma sata euroa. Korotuksen toteutus jää tietysti vielä nähtäväksi. Hallitus haluaa tiukentaa puhelin- ja kotimyynnin ehtoja, mikä voi vähentää erityisesti eläkeläisiin kohdistuvaa epäasiallista markkinointia.

Rinteen hallitusohjelma panostaa rahaa koulutukseen. Se on perustelua, jos pidemmällä aikavälillä halutaan pitää kiinni suomalaisen työvoiman osaamisesta ja sitä kautta kansainvälisestä kilpailukyvystä. Tärkein päätös on antaa kunnille lisärahoitusta palkata opettajia ammatilliseen koulutukseen.

Vienninedistämistyötä tekevä Business Finland on saamassa lisää sekä pysyvää että määräaikaista rahoitusta, jota voi tervehtiä ilolla. Edellinen hallitus halusi myös vahvistaa vienninedistämistyötä. Meidän hallituksemme käynnistämä audiovisuaalisen tuotannon kannustintuki saa ansaitsemansa korotuksen. Muissa Pohjoismaissa on yhä enemmän kansainvälisiä televisio- ja elokuvatuotantoja kuin Suomessa, mutta määrätietoisella työllä voimme saavuttaa vahvan jalansijan.

Isien perhevapaan pidentäminen on oikein toteuttaa niin, että samalla pidetään kiinni perheiden valinnanvapaudesta. Kotihoidontuki jatkuu nykyisenalaisena. Lapsilisien korottaminen neljännen ja viidennen lapsen osalta voi hieman auttaa nostamaan suomalaisten heikkoa syntyvyyttä.

Turvallisuuden osalta on tehty muutama hyvä kirjaus hallitusohjelmaan. Nykyisten 64 Hornet-hävittäjän suorituskyky korvataan täysimääräisesti eli katson, että uusia hävittäjiä hankintaan vuonna 2021 vähintään 64. Hallitus säilyttää mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä. Tämä kirjaus ei ollut itsestäänselvyys hallituksessa, jossa on demareita ja vasemmistoliittolaisia, jotka näkevät Naton lännen mörkönä. Hallitus toteuttaa seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen, joka tarkoittaa ilmeisesti sitä, että törkeimpien väkivalta- ja seksuaalirikosten rangaistuksia kiristetään. Hallitus päättää mahdollisuudesta asettaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille jalkapannat, mikä on hallituksen turvapaikkapoliittisen ohjelman harvoja hyviä päätöksiä.

Hallitusohjelmassa luvataan tehdä jatkoselvitys siirtymisestä yleiseen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan kaikille työssäoloehdon täyttäneille. Tätä uudistusta olen voimallisesti vaatinut. Toivottavasti esitys myös oikeasti etenee, sillä edellisessä hallituksessa teetimme jo selvityksen, jonka mukaan järjestelmää olisi mahdollista kehittää kaikkia palkansaajia koskevaksi ansioturvaksi.

Entisenä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä olen tyytyväinen, että Suomi aikoo laajentaa edustustoverkkoaan Etelä- ja Kakkois-Aasiassa sekä Afrikassa. Ilman laadukasta diplomatiaa erityisesti pieni kansakunta ei pärjää maailmalla.

Näistä hallitusohjelmaan tehdyistä päätöksistä voimme nähdä, että punavihreät voivat keskustan myötävaikutuksella saada aikaan myös hyviä päätöksiä. Opposition tehtävä on tarjota vaihtoehto, joten älkää yllättykö, jos kehujen lisäksi tarjoan jatkossakin myös kritiikkiä. Rinteen hallitus saa minulta sekä risuja että ruusuja. Tänään oli ruusun päivä.

simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu