Maahanmuutosta ei pitäisi kysyä yksinkertaisesti

Tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia suomalaisista ei ottaisi lisää maahanmuuttajia (HS 15.3.). Tutkimus ei todellisuudessa paljasta sitä, ovatko asenteet muuttuneet tiukemmiksi tai sallivammiksi. Jonkin mielipiteen yleisyys vastaajien keskuudessa ei ole sama asia kuin mielipiteen voimakkuus. Jos joku ei halua Suomeen lisää maahanmuuttajia, hän ei välttämättä ole voimakkaasti sitä mieltä.

Asiasta pitäisi kysyä: ”Suhtaudun maahanmuuttajiin a) erittäin myönteisesti, b) jokseenkin myönteisesti, c) ei myönteisesti eikä kielteisesti” ja niin edelleen.

Maahanmuutto on käsitteenä liian laaja. Vastaaja voi suhtautua kielteisesti turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen, mutta myönteisesti työperäiseen maahanmuuttoon. Pääkirjoituksen mukaan (HS 16.3.) tutkimuksen kysymys oli mieletön. Siitä huolimatta media luulee voivansa tehdä siitä mielekkäitä päätelmiä.

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidepalstalla 18.3.2010.

simonelo

Kahden pojan isä. Espoon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Vapaata markkinataloutta kannattava tolkun oikeistokonservatiivi. Autoilija. Videopelaaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu