Kreikalle potkut euroalueesta

EU-maat ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF valmistelevat Kreikalle kolmivuotista 120 miljardin apupakettia. Bloomberg puhuu 600 miljardin apupaketista. Suomen osuus 120 miljardista olisi 1,7 miljardia euroa. Jopa Helsingin Sanomat kuvailee summaa ”yksinkertaisesti valtavaksi”. Toisaalta samaan aikaan Suomi käyttää joka vuosi kehitysapuun noin miljardi euroa, joka on eräiden mielestä liian vähän. Kaikki on siis suhteellista.

Kerro minulle, Zorbas, miten tähän on tultu? Syynä ovat Euroopan unionin löperö valvonta, Kreikan tietoinen valehtelu muille EU-maille ja Kreikan oma, suorastaan typerä talouspolitiikka. Kreikka kätki kansantalouden ja julkisen velan tilastoja manipuloimalla – se halusi Euroopan unioniin, koska uskoi voivansa jatkaa talouspolitiikkaansa muiden euromaiden tarjoaman vakauden turvin. Kreikka halusi käyttää muita maita hyväksi. Sitä se haluaa myös nyt, hattu kourassa.

Joku voisi pohtia, että mehän lainaisimme Kreikalle rahaa hyvällä korolla, voittoahan siinä vain tulee. ”Rehellisesti sanottuna, ei”, vastasi Ifo-instituutin tutkija, taloustieteilijä Hans-Werner Sinn, kun häneltä kysyttiin, että maksaako Kreikka lainat takaisin. ”Kreikka ei pysty panemaan budjettiaan kuriin ja joutuu pyytämään Saksalta, että lainat annetaan anteeksi”, saksalainen Sinn ennakoi. Pääministeri Matti Vanhanen jatkaa valehteluaan. Hänen mukaansa Kreikan auttaminen ei ole tappiollista Suomelle. Kuka tätä uuniperunamiestä enää uskoo?

Katastrofista toiseen

Perussuomalaisten EU-kritiikille ja unionin hajoamisennusteille on Stubbilaisissa piireissä lähinnä naureskeltu. Hymy alkaa hyytyä, kun EU-maiden epärehellinen politiikka ja unionin ilmiselvä kyvyttömyys valvontaan tulevat kaiken kansan tietoisuuteen. Esimerkiksi Italian julkinen velka on 1,2 kertaa niin suuri kuin maan bruttokansantuote. Espanjassa se on ”vain” neljä viidesosaa, mutta maan budjettivaje on tänä vuonna 12,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kreikan budjetin vaje oli jopa 14 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Kreikan taloudenpito on ollut surkuhupaisaa, kuten Yle kertoo. Virkamiehet saavat yleensä vuodessa 14 kuukauden palkan. Pääsiäisenä ja kesällä saa ylimääräisen puolen kuun palkan, joulun alla koko kuukauden. Laki käytännössä estää virkamiesten irtisanomisen. Samalla he voivat jäädä eläkkeelle jo alle 50-vuotiaina.

Virkamiehen kuollessa tyttäret saavat jatkaa hänen eläkkeensä nostamista. Tätä etuisuutta nauttii Kreikassa 40 000 naista ja se maksaa valtiolle 550 miljoonaa euroa vuodessa. Kaikenkarvaiset komiteat ovat kreikkalainen erikoisuus, jotka työllistävät 10 000 ihmistä ja maksavat valtiolle 220 miljoonaa euroa vuodessa. Erään tehtävä on valvoa Kopais-järveä, joka kuivui 1930-luvulla. Olisihan luonnollisesti pitänyt arvata, että suomalaiset ovat Kreikankin tilaan syyllisiä, eivät kreikkalaiset itse. Tietysti on uskomatonta, että Kreikan kaltainen maa on voinut päästä EU:n ja euroalueen jäseneksi.

Kreikassa moni ala on onnistunut lobbaamaan valtiolta luokituksen, jossa kyseinen homma määritellään erityisen raskaaksi tai haitalliseksi, Taloussanomat kertoo. Mukana ovat muun muassa salamin tuotanto sekä valtiollisen tv-kanavan juontotehtävät. Luokitus oikeuttaa eläköitymään nuorempana. Uusimpien tilastojen mukaan Kreikassa 55–64-vuotiaista miehistä arviolta 42 ja naisista 26,2 prosenttia on enää työelämässä. Suomessa tämänikäisistä ihmisistä 56 prosenttia oli toissavuonna  töissä.

Kreikka ulos euroalueesta

Edellä mainitut esimerkit sinetöivät sen, että voisimme varmasti heittää ”lainatuille” 1,7 miljardille hyvästit. Perussuomalaisten ja minun henkilökohtainen kantani Kreikan tukipakettiin on selkeä. Raskaasti ja tietoisesti valehdelleelle Kreikalle tulisi antaa potkut euroalueesta. Kreikka on niin pieni kansantalous, etteivät sen vaikeudet ole kohtalokkaita koko euroalueelle tai Euroopan unionille. Se on hyväksyttävä uhri, sillä valehtelemalla Kreikka valitsi oman tiensä. Zorbas on jo kertonut kaiken mitä meidän tarvitsee tietää. Kreikka tarvitsee devalvaation ja sitä varten oman rahayksikön.

”Europakkopaidassa toteutettavista leikkauksista tulee niin suuret, että kreikkalainen yhteiskunta ei sitä kestä,” puheenjohtaja Timo Soini totesi. Perussuomalaiset äänestävät eduskunnassa paketin kansallista hyväksymistä vastaan. Mikäli et halua Kreikalle avointa piikkiä, ainoa vaihtoehtosi tulevissa eduskuntavaaleissa on Perussuomalaiset.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu