Pohjoismaiden seremoniamestarit

Ruotsin kuningasperheen häät nostivat tapetille monarkian aseman – viiden pohjoismaan joukossa on vain kaksi tasavaltaa, Islanti ja Suomi. Näin pohjoismaissa, jotka ylpeilevät tasa-arvolla.

Ruotsin valtaistuimella istuu Bernadotten suku, joka nousi asemaansa vuonna 1819. Suku sai kannuksensa Ranskan tasavaltalaisessa vallankumouksessa ja sen jälkeen Napoleonin keisarikaudella. He jatkavat yhä etuoikeutettua elämäänsä ruotsalaisten veronmaksajien siivellä, vailla ansioita, perimyksen kautta. Se ei sovi maailmankatsomukseeni. Olen ja tulen aina olemaan vakaumuksellinen tasavaltalainen.

Ruotsin vireä tasavaltaisliike voi yllättäen saada pontta kuninkaallisista häistä, jotka tulevat kansalaisille kalliiksi. Kuluja aiheutti muun muassa hääkirkon 1,5 miljoonaa euron kunnostus, jonka kustannuksiin osallistuvat kuninkaan lisäksi Ruotsin valtio, kirkko ja Tukholman kaupunki. Pariskunnan tuleva koti Hagan linna on remontoitu noin neljällä miljoonalla eurolla. Aftonbladet laski näiden ja muun muassa turvatoimien osalta häiden kokonaiskuluiksi yhdeksän miljoonaa euroa. Lisäksi ensi vuodesta alkaen kuningasperhe saa valtiolta noin 800 000 euroa vuodessa Hagan linnan ylläpitoon.

Yhä useampi ruotsalainen kysyy, että mihin kansa tarvitsee julkisin varoin ylläpidettyjä seremoniamestareita? Kuten Helsingin Sanomat kirjoittaa, ”vielä 15 vuotta sitten 70 prosenttia ruotsalaisista kannatti monarkiaa, mutta nyt tuki on laskenut 46 prosenttiin”. Tämä siitä huolimatta, että media keskittyy monarkian näennäisen loiston ihannointiin.

Valtiot kautta Euroopan matkaavat kohti tasavaltaa. Vielä päälle sata vuotta sitten tasavaltoja olivat vain Ranska, Sveitsi ja San Marino. Nykyään kuninkaita on vain kahdessatoista maassa.

Monarkia ei kuulu demokratiaan.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu