Kuka pelkää Perussuomalaisia?

Suomalaisten sanomalehtien pääkirjoitukset taitavat tulla samalta sylttytehtaalta. Sen verran samanlaisia ajatuksia niissä haudotaan kuten Helsingin Sanomien, Karjalaisen, Kalevan ja Etelä-Suomen Sanomien pääkirjoituksista voi lukea.

Kaikissa esitetään sama väite – Perussuomalaisten nousu ei voi jatkua loputtomasti.

Väite on täyttä totta, mutta eihän mikään kestä ikuisesti.

Kaleva toteaa, että ”henkseleiden paukutteluun ei ole aihetta kenelläkään.” Perussuomalaisten gallup-kannatus oli vajaa kaksi prosenttia tammikuussa 2007 ja saman vuoden keväällä käydyissä eduskuntavaaleissa 4,1 prosenttia. Siitä kannatus on todennäköisesti kolminkertaistunut. Jos se ei oikeuta pientä henkseleiden paukuttelua, mikä sitten?

Kaleva myös laulaa samaa vanhaa virttä, että puolue on yhtä kuin puheenjohtajansa Timo Soini. Hän on vahvatahtoinen mies, mutta ei sentään Teräsmies. Politiikan tutkijat tyrmäsivät tämän väitteen jo vuoden 2008 kuntavaalien jälkeen. Niissä tai eduskuntavaaleissa Soinia voi äänestää vain yhdellä alueella. Muualla äänestetään puoluetta ja paikallista ehdokasta. Puolueen imago on selvästi parantunut ja ehdokasasettelu korkeatasoisempi.

Karjalaisen mukaan on ”vahvat perusteet olettaa, että [kannatuksen] katto on tullut
vastaan.” Mainituksi ”vahvaksi” perusteluksi riittää sama asia josta lehdistö on kirjoittanut vuosikausia – Perussuomalaiset eivät
tuo mitään uutta. Samaan aikaan lehdet kirjoittavat, että
Perussuomalaisten paine on aiheuttanut muutoksia muiden puolueiden
linjaan. Maahanmuutto- ja EU-politiikkaa on tiukennettu. Kuitenkaan Perussuomalaiset ei ole tuonut mitään uutta. Kummallista.

Keskustan kansanedustaja  Hannes Manninen esitti kolmen suuren hallitusta.

”Manninen perustelee tiedotteessa näkemystään viimeaikaisilla
gallupluvuilla, joiden perusteella toimivan ja vakaan hallituspohjan
löytäminen voi olla kovan työn takana.”

Toisin sanoen Perussuomalaisten nousu ja mahdollinen hallituspaikka pelottavat.

Voi jessus, mikä konsensus.

Tässäkö todella on keskustan lääke Perussuomalaisten nousua vastaan? Naittaa yhteen kaikki ne puolueet, joihin suomalaiset ovat lopullisesti kyllästyneet vaalirahakohun myötä. Keskustan, kokoomuksen ja SDP:n yhteishallitus ei voisi olla sateenkaarihallitus. Ainoa sopiva nimi on lantakasa- vai pitäisikö sanoa lautakasahallitus. Niin pitkälle sen valheet haisevat.

Martti Ahtisaaren presidentinvaalikampanjaa johtanut Jussi Lähde huomauttaa, että Perussuomalaiset voi nousta kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Keskustalaisten kannattaa jo siitä syystä varoa puhumasta ”kolmesta suuresta” ja niiden muodostamasta hallituksesta – jäävät vielä itse ulos.

Tärkein asia minkä Perussuomalaiset on tuonut suomalaiseen politiikkaan on nimenomaan konsensuksen murtaminen. Yhä useampi suomalainen ymmärtää, että vastakkainasettelun aika ei ole ohi. Politiikka on ikuista kamppailua erilaisten maailmankuvien ja tavoitteiden välillä. Mikäli ne pyyhitään pois, kuten kolme vanhaa puoluetta ovat tehneet, jäljelle jää vain poliittinen teatteri ja maan tapa. Teatterin aika on ohi.

Manninen perusteli kolmen suuren hallitusta mitä parhaimpaan konsensushenkeen ”edessä olevilla suurilla yhteiskunnallisilla haasteilla.” Haasteita politiikassa on aina, mutta useimmista länsimaista poiketen Suomessa niiden lääkkeenä nähdään yhteiskunnallista keskustelua ja aktiivisuutta mädäntävä kaikki rajat ylittävä konsensus.

Pääkirjoitustoimittajista ja vanhojen puoluen valtiaista tuntuu varmasti kummalliselta, että kaikesta valistuksesta huolimatta ihmiset haluavat äänestää Perussuomalaisia.

Ajattelevatko ne sittenkin omilla aivoillaan?

Kansalaisten aliarvioiminen ei voi jatkua loputtomasti.

 

PS. Minut valittiin Perussuomalaisten Nuorten syyskokouksessa 9.10.2010 järjestön puheenjohtajaksi. Kiitän tukijoita – homma on nousussa. Tästä se työ vasta alkaa.

simonelo

Kahden pojan isä. Espoon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Vapaata markkinataloutta kannattava tolkun oikeistokonservatiivi. Autoilija. Videopelaaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu