Pysyn kirkossa ihan piruuttani

Helsingin Sanomien sunnuntainumerossa (24.10.) oli kuulutko kirkkoon -testi, joka lehden mukaan auttaisi kertomaan, ”pitäisikö [kirkkoon] jäädä vai lähteä”.

Tein mielenkiinnosta testin ja sain odotetusti pistemäärän, jolla lehden mukaan olen ”fundamentalisti”.

On ilmiselvää, että Helsingin Sanomat on arvoliberaalin kristillisyyden puolestapuhuja. Silti testin kielenkäyttö yllätti kovuudellaan kaltaiseni maltillisen arvokonservatiivin. Lehden mukaan ”kirkko on aivan liian suuri ja yhteiskunnallisesti merkittävä organisaatio jätettäväksi kaltaistesi käsiin. Sinun kannattaisi erota kansankirkosta ja etsiytyä ulkopuolella samanmielisten ryhmään.”

Ryhdyin pohtimaan, ketkä ovat kaltaisiani. Kannatin arkkipiispanvaalissa Miikka Ruokasta, koska hän edusti kannattamaani maltillista arvokonservatismia. Vaali oli erittäin tiukka, mutta kääntyi liberaalin Kari Mäkisen voitoksi. Loppujen lopuksi kumpi tahansa olisi voinut voittaa.

Helsingin Sanomien mielestä kaikki Ruokasta ja arvokonservatiivista linjaa kannattaneet saisivat häipyä kirkosta vähin äänin. Suureen ja yhteiskunnallisesti merkittävään instituutioon me emme lehden mukaan mahdu. Kirkko ei kaipaa meitä moniäänisyyden ja -arvoisuuden säilyttämiseksi.

Liberaaleille näyttää katto olevan korkealla ja seinät leveällä tasan niin kauan, kunnes joku on eri mieltä. En saisi ajatella, että avioliitto on miehen ja naisen välinen instituutio. Testissä siitä sai eniten ”fundamentalismipisteitä”, vaikka moni muu kysymys on paljon tärkeämpi.

Luterilaista kirkkoa vuosikymmeniä palvelleen pastorin poikana tunnen itseni petetyksi. Perheemme on ollut niitä, jotka ovat olleet kansankirkon selkäranka. Niitä, jotka ovat käyneet sunnuntaisin kirkossa ja pitäneet huolta perheen kristillisestä kasvatuksesta.

Jos me emme kirkkoon mahdu, ketkä sitten?

Mieleni tekisi erota.

En silti hylkää kirkkoani, Suomen historian yhtä tärkeintä tukijalkaa, vaikka se haluaa hylätä minut.

Pysyn kirkossa piruuttani.

Koska olen tottunut toimimaan enkä vain puhumaan, olen ehdolla seurakuntavaaleissa Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa. Kannan korteni kekoon.

simonelo

Kahden pojan isä. Espoon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Vapaata markkinataloutta kannattava tolkun oikeistokonservatiivi. Autoilija. Videopelaaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu