Poliisin arvostus näkyy määrärahoissa

Tavalliset suomalaiset kunnioittavat ja arvostavat poliiseja. Eräät sen sijaan tuntuvat joskus tekevän kaikkensa, jotta poliisityö olisi mahdollisimman vaikeaa.

Perussuomalaisten Helsingin eduskuntavaaliehdokas, komisario Tom Packalén vastasi rutiininomaisesti Helsingin Sanomien toimittajan kysymyksiin työasioista.

Hän kertoi, että kiinni oli kaksi Romanian
romania. Karussa oli vielä kolme. Toimittajan mielestä etnisen taustan kertominen oli väärin ja leimaava, ja pyysi Packalénia kuvailemaan, miltä romani näyttää. Packalén kysyi osuvasti takaisin, että miltä näyttää somali? Sitähän käytetään myös tuntomerkkinä.

Epäiltyjä oli karkuteillä kolme, mutta täysiä tuntomerkkejä ei saa antaa. Selvä.

”Romanien paapominen EU-kansalaisten oikeuksien varjolla on
ääriliberaalien kukkahattujen typeryyttä. Poliitikkojen täytyy ajaa myös
Suomen ja sen omien kansalaisten etuja”, kuten Packalén sivuillaan toteaa.

Päättäjien mielestä poliisin tärkein tehtävä tuntuu olevan ”pitää kieli keskellä suuta”. Pitää huolta ennen kaikkea siitä, että rikoksentekijöitä kohdellaan silkkihansikkain. Tavalliselle kansalaiselle tärkeintä on että poliisilla on riittävät resurssit pidättää rikollisia sekä ennaltaehkäistä ja estää rikollisuutta.

Poliisien määrärahoja leikataan samaan aikaan, kun poliiseilta vaaditaan yhä enemmän. Helsingin poliisijohto on arvioinut, että poliisihallituksen tavoite johtaisi jopa 50-60 poliisin vähentämiseen vuoden 2012 loppuun mennessä. Suoranaisia potkuja luku ei merkitse, mutta esimerkiksi avoimia virkoja ei täytettäisi (IL 12.8.2010).

Pääkaupunkiseudun poliisin lisärasitteena ovat esimerkiksi käännytettävien saattotehtävät, valmiusyksikön ylläpito ja muita kaupunkeja kiivaampi tahti. Poliisien vähentäminen tarkoittaisi käytännössä hälytystehtävien valikoimista. Joitakin ei voitaisi enää hoitaa.

Uusimaa olisi suunnitelman mukaan saamassa lisävoimia, mutta se ei ilahduta kun Helsingistä ja suurimmasta osasta muuta maata vähennetään. Haja-asutusalueilla poliisin saapuminen hälytyksen jälkeen kestää jo nyt…niin, hälyttävän kauan.

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan poliisien määrän osalta ollaan jo nyt kipukynnyksellä ja poliisien työttömyys uhkaa kasvaa. Pahimmillaan poliiseja oli työttömänä vuonna 2009 yli 200.

Määrärahojen supistukset kohdistuvat suoraan kansalaisten perusturvallisuuteen. Poliisin budjetista noin 80 prosenttia on henkilöstömenoja. Jos
poliisin budjetti pienenee, myös henkilöstön määrä automaattisesti
pienenee. Tämän ja ensi vuoden aikana poliisien määrä putoaa jopa 300:lla, kun eläkkeelle jää yli 250 poliisia enemmän kuin uusia valmistuu. Tilanne tasapainottuu aikaisintaan parin vuoden päästä.

Onneksi hallitus päätti laittaa lisäbudjetissaan poliisien työllistäminen kolme miljoonaa ja poliisihallitus teki päätöksen 50:n poliisin viran lisätäyttöluvasta. Vuonna 2011 poliisissa tulee olemaan töissä enemmän poliiseja kuin vuonna 2008, joten tilanne ei ole onneksi toivoton.

Poliisissa tehdyssä Poliisi 2020 – raportissa esitettiin noin 700 poliisin lisäystä erityisesti ennalta estävään työhön. Esitys oli yksimielinen, mitä olisi syytä kunnioittaa.

Poliisien tekemää työtä on jatkossa arvostettava enemmän. Arvostus näkyy määrärahoissa.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu