Egypti kulkee kohti islamilaista teokratiaa

Egyptin kuohunta huolestuttaa Israelia. ”Sortajavaltion epäilyjä”, sanovat eräät, mutta mikä saa israelilaiset epäilemään Egyptin kansannousua?

Egypti ja Israel ovat olleet rauhanomaisissa väleissa verrattain vähän aikaa. Vuosien 1948, 1956, 1967 ja 1973 sodissa Egypti johti arabimaiden vahvinta, joskin strategisesti epäonnistunutta armeijaa.

Egyptin presidentti Anwar Sadat solmi Israelin kanssa Camp Davidin rauhansopimuksen vuonna 1978. Se on edelleen merkittävin rauhansopimus, jonka Israel on arabiosapuolen kanssa tehnyt.

Israelin ja Egyptin välinen rauhansopimus on nyt vaakalaudalla.

Mubarakin hallinto on ollut pitkä, julma ja epädemokraattinen. Vahvin kilpaileva vaihtoehto ei ole juuri sen parempi – islamilainen teokratia, jota ajavat lukuisat järjestöt.

Anwar Sadat murhattiin 1982. Syyllisiä olivat egyptiläiset islamistit, jotka vastustivat rauhaa Israelin kanssa. Murhaaja, luutnantti Khalid Islambouli julistettiin Iranissa marttyyriksi ja yksikään arabijohtaja ei osallistunut Sadatin hautajaisiin.

Islambouli kuului Egyptin islamilainen jihad -nimiseen järjestöön, ja hänen pikkuveljensä yritti murhata nykyisen presidentin Hosni Mubarakin vuonna 1995. Nykyään järjestön johtaja on Ayman Al-Zawahiri, joka sulautti organisaation Al-Qaidaan vuonna 1998.

Egyptin islamilainen jihad on vain yksi lukuisista maassa toimivista terroristi- ja islamistijärjestöistä. Islamistit vainoavat jo Egyptin kristittyä kopti-vähemmistöä.

Muslimiveljeskunta on Egyptin suosituin oppositioryhmä ja tukee avoimesti Hamasin aseellista kampanjaa Israelia vastaan, vaikka kyseessä on Yhdysvaltain ja Euroopan unionin mukaan terroristijärjestö. Se tukee myös rahallisesti useita islamistiryhmiä. Ei ihme, sillä Hamasin vuoden 1988 perustamispöytäkirjassa todetaan järjestön olevan ”Muslimiveljeskunta Palestiinassa”.

Suomen media luonnehtii Veljeskuntaa maltilliseksi, mutta länsimaisella mittapuulla se on kaikkea muuta. Hamas kuvaa itseään humanistiseksi ja muita uskontoja suvaitsevaksi, kunhan ”ne eivät estä Hamasin tavoitteiden toteutumista”, kuten Israelin valtion tuhoa. Muslimiveljeskunan maltillisuus on samaa tasoa.

Veljeskunnan korkea-arvoinen jäsen on jo kehoittanut egyptiläisiä valmistautumaan sotaan Israelia vastaan. Muhammad Ghannemin mukaan Suezin kanava tulisi sulkea välittömästi. Israel on saanut vapaasti käyttää kanavaa maiden välisen rauhansopimuksen mukaan. Kanavan sulkeminen vaikuttaisi merkittävästi esimerkiksi öljyn hintaan.

Muslimiveljeskunnan perustaja ja oppi-isä Hassan al-Banna totesi, että ”islam on uskoa ja palvontaa, maa ja kansalaisuus, uskonto ja ja valtio. Se on hengellisyyttä ja kovaa työtä. Se on koraani ja miekka” (Shaker El-sayed: Hassan al-Banna: The leader and the Movement).

Veljeskunta ei ole koskaan kieltänyt tai hylännyt al-Bannan visiota.

Iranin ulkoministerin mukaan Egyptiin syntyy islamilainen hallinto Israelia ja länsimaita vastaan.

Iran on oikeassa. Vielä muutama vuosikymmen sitten hunnutettu nainen oli Kairossa harvinaisuus.

Hassan al-Bannan visio on lähellä toteutumista – Egyptistä tulee islamilainen teokratia.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu