Opintotuki on sidottava indeksiin

Minulta on kysytty runsaasti opiskelijoiden asemasta, sillä yksi vaaliteemoistani on ”koulutuksen kunnianpalautus”.

Opintotuki on ainoa vähimmäisetuus, jota ei ole sidottu elinkustannuksien kehitykseen. Opintorahan ostovoima heikkenee jatkuvasti yleisen hintatason ja kulutusverojen noustessa. Heikennys on 13 prosenttia vuodesta 1992, jolloin nykyinen opintotukijärjestelmä luotiin.

Opintotukeen tarvittaisiin tasokorotus ja tuki on sidottava indeksiin 1.1.2012 alkaen. Indeksiin sitominen maksaisi valtiolle 60 miljoonaa euroa ensi vaalikauden aikana, jota en pidä kohtuuttomana summana. Opintorahaan tulisi tehdä myös 145 euron huoltajakorotus kaikille opintotukea nostaville opiskelijoille, joilla on alaikäisiä
lapsia huollettavanaan.

Opintotuen tulorajat tulisi poistaa kokonaan. Kela peri liikaa maksettuja opintotukia viime keväänä 31,5 miljoonaa euroa. Sain itsekin Kelalta kirjeen, jolla karhuttiin takaisin vuonna 2009 annettuja tukia.

Useimmiten syy on se että opintotuki ei turvaa riittävää toimeentuloa. Näin suuri takaisinperintä kielii toimimattomasta lainsäädännöstä. Työntekoon pitäisi kannustaa, sillä kaikesta työkokemuksesta on hyötyä opiskelujen päätyttyä. Opintotuen myöntäminen ja maksaminen edellyttävät tasaista opinnoissa edistymistä, joten tulorajojen poisto ei merkittävästi hidastaisi valmistumista.

Suomalaisille koulutuksen tulee olla maksutonta, mutta ulkomaalaisille, EU- ja ETA-alueen ulkopuolisille laittaisin lukukausimaksun. Ulkomaisten opiskelijoiden määrä todennäköisesti vähenisi hetkellisesti, mutta palautuisi normaalitasolle nopeasti, sillä uskon Suomen vahvuuksien olevan muualla kuin vain maksuttomassa koulutuksessa.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu