Keskusta myöntää viimein Kreikka-tuen olleen virhe

Europarlamentaarikko ja Keskustan entinen puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki kirjoittaa blogissaan, että ”Kreikan etu olisi erota eurosta”.

Jäätteenmäki toteaa, että ”Kreikan talous on paljon huonommassa kunnossa kuin kaksi vuotta sitten, kun kriisi puhkesi […] johtopäätökseni on, että EU:lta oli virhe rientää apuun”.

Kreikan suhteen olisi pitänyt tehdä kovia päätöksiä silloin kaksi vuotta sitten, vaan eihän kukaan voinut arvata, että miten tässä käy? Eihän?

Perussuomalaisten jalaksille löydettiin kahden vuoden jälkeen.

Hidas on kepulainen synapsi.

Kirjoitin 1.5.2010 otsikolla ”Kreikalle potkut euroalueesta”, jossa totesin, että ”Kreikka tarvitsee devalvaation ja sitä varten oman rahayksikön”. Järjestin 11.5.2010 jopa mielenosoituksen Kreikka-tukipäätöstä vastaan.

Keskustalainen pääministeri Matti Vanhanen sanoi tuolloin, että ”Kreikan auttaminen ei ole Suomelle tappiollista”.

Keskusta myöntää viimein, että Kreikka-tukipäätös oli virhe. Tukipaketit ongelmamaille ovat olleet tappiollisia Suomen lisäksi koko Euroopalle.

Kirjoitin 16.4.2011, päivää ennen eduskuntavaaleja, otsikolla ”Euroalue on myrkytetty”, että ”Kreikka olisi aikanaan pitänyt erottaa euroalueesta, palauttaa drakma, devalvoida se ja aloittaa hallittu velkasaneeraus.”

Kaksi vuotta sitten kaikenlainen kritiikki oli keskustalaisten mielestä vastuutonta ja epäisänmaallista populismia. Nyt Jäätteenmäki sanoo, että ”kreikkalaisten on itse ratkaistava ongelmansa”.

Jäätteenmäen mukaan ”kreikkalaiset ovat hyvin taitavia ja kekseliäitä käyttämään valtiota hyväkseen”. Silloin pari vuotta sitten tämä lause, perussuomalaisen suusta sanottuna, olisi mediassa poistanut varmistimen ja laukaissut sarjan uupumattomia syytöksiä kreikkalaisten halventamisesta ja rasismista.

Tässä on se syy, miksi kepun ei pidä antaa pettää.

Keskustalaiset puhuvat suoraan ja totuudellisesti nyt, kun eurokriittisyys on muodikasta. Nyt, kun presidenttiehdokas Paavo Väyrynen menestyi mukavasti vaaleissa.

Väyrynen, joka viime hallituksen ministerinä oli siunaamassa eurotukipäätöksiä Kreikalle ja Portugalille, hyväksymässä Lissabonin sopimuksen ja lisäämässä Suomen perustuslakiin toteamuksen, että ”Suomi on Euroopan unionin jäsen”.

Parempi tietysti viisastua myöhään kuin ei milloinkaan, mutta lainahöyhenissä kekkulointi ei minua vakuuta.

Politiikassa on oleellista katsoa, että kuka puhuu suoraan ja totuudellisesti silloin, kun se ei ole muodikasta.

Kasvot voi vaihtaa, mutta puolue on sama.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu