Ajaako Venäjä Suomen Naton jäseneksi?
”On täysin selvää, että Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon… johtaisi vakaviin sotilaallisiin ja poliittisiin seurauksiin, jotka vaatisivat Venäjältä asianmukaisia vastatoimia”, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoi uutistoimisto Ria Novostin mukaan tiedotustilaisuudessa jouluaattona.
Venäjä on omissa ulko- ja turvallisuuspoliittisissa doktriineissaan määritellyt Naton laajenemisen lähialueilleen uhkaksi, joten linjauksessa ei siinä mielessä ole mitään uutta. Zaharovan lausunto on uutinen siksi, että se yhdistetään Venäjän presidentin Vladimir Putinin joulukuun alussa esittämään vaatimukseen. Putin vaatii sotilasliitto Natolta kirjallista lupausta siitä, ettei se aio laajentua kohti itää. Euroopan unionin jäsenmaista vain Suomi, Ruotsi, Itävalta, Irlanti, Malta ja Kypros eivät kuulu Natoon.
”Suomen tilanne on muuttunut, koska Venäjä on latonut vaatimuksensa lännelle avoimesti pöytään. Suomen ja muiden sotilaallisesti liittoutumattomien maiden asema on muuttunut vaaralliseksi,” arvioi puolalainen tutkija Piotr Szymański Ylen haastattelussa 26. joulukuuta 2021. Szymański toimii tutkijana OSW-tutkimuslaitoksessa Varsovassa.
Ukraina ei ole EU:n eikä Naton jäsen. Ukrainalle kuuluvaa Krimiä miehittävä ja Itä-Ukrainassa sotiva Venäjä on tehnyt selväksi, että se ei hyväksy Ukrainan ulkopoliittista siirtymää kohti länsimaita. Tässä yhteydessä todettakoon, että Itä-Euroopan turvallisuustilanne vahvistuisi merkittävästi, jos Venäjä lopettaisi laajentumisen länteen ja vetäytyisi Itä-Ukrainasta.
On syytä epäillä, että Venäjän johto on huolissaan ennen kaikkea maansa sisäpoliittisesta kehityksestä. ”Ei ole totta, että Putin pelkäisi sitä, että Nato hyökkää Venäjälle. Putin ja Kreml pelkäävät demokratiaa, jota noudatetaan Nato-maissa. Putin pelkää, että demokratia tulee Venäjälle,” arvioi joulukuussa Latvian pääministeri Arturs Karinš. Venäjän toimet Ukrainaa kohtaan ovat aiemminkin liittyneet ukrainalaisten vaatimuksiin kansanvallasta ja lähentymisestä länsimaihin.
Uskon ja toivon, että Venäjän voimistuneet painostusyritykset saavat suomalaiset kannattamaan vahvemmin Suomen Nato-jäsenyyttä. Olen perustellut blogikirjoituksessani 27. elokuuta 2019, miksi Suomen on syytä liittyä sotilasliiton täysjäseneksi.
”Hiljattain on tullut vastaan useampi Nato-kantansa myönteiseksi muuttanut. Olisi mielenkiintoista, jos jokin media tekisi suuntaa antavan kyselyn siitä, onko Venäjän toiminta vaikuttanut suomalaisten näkemyksiin Natosta ja turvallisuudesta vai onko kyse kuplasta,” pohti kokoomuksen EU- ja ulkopolitiikan asiantuntija Henri Vanhanen Twitterissä 25. joulukuuta 2021.
Laajalti herää kysymys, ajavatko Venäjän voimistuneet painostusyritykset Suomen viimein Naton jäseneksi? Ilta-Sanomien Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä 45 prosenttia vastaajista katsoi, että Venäjän uhka Suomea kohtaan on kasvanut. Viime vuosina tehtyjen kyselytutkimusten mukaan ulkopoliittisen johdon esitys hakea Nato-jäsenyyttä voisi vaikuttaa vahvistavasti suomalaisten Nato-kannatukseen.
Muutosta on ilmassa mielipidevaikuttajien joukossa. ”Uskoisin, että suomalaisten Nato-kannatus lisääntyy Venäjän nykypolitiikan takia; jopa itse, no sillä ei merkitystä, olen muuttanut kantani viime kuukausien perusteella Nato-jäsenyyden tukijaksi. Mitä en aikaisemmin ollut,” twiittasi Ilta-Sanomien toimittaja Timo Haapala 25. joulukuuta 2021. Haapala tunnetaan erityisesti teräväsanaisena kolumnisti Setä Arkadiana.
Suomessa hallitukset korostavat usein päätöksenteon perustuvan parhaaseen asiantuntijatietoon ja oppositiossa ollessaan puolueet vaativat hallitusta kuuntelemaan asiantuntijoita. MTV Uutisten ja Upseeriliiton teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista upseereista noin 65 prosenttia kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Nato-jäsenyyden kannatus upseeriston parissa on viime vuosina noussut, sillä neljä vuotta sitten jäsenyyden suosioksi mitattiin 61 prosenttia. Syystä tai toisesta Nato-jäsenyyden osalta ei kuunnella maanpuolustuksen asiantuntijoita.
Suomi on tietoisesti ajanut itsensä niin lähelle puolustusliitto Natoa kuin ilman jäsenyyttä on mahdollista yhteistoimintakykyään Ruotsin asevoimien kanssa ja vahvistamalla yhteistyötään Yhdysvaltojen kanssa. Puolustusvoimat sai vuonna 2017 uuden tehtävän, joka koskee kansainvälisen avun vastaanottamista ja antamista. Olen itsekin ollut kansanedustajana eduskunnassa hyväksymässä näitä kaikkia merkittäviä muutoksia.
Lännen kanssa lähentymisestä huolimatta on vielä pitkä matka siihen, että jokin Suomen seuraavista hallituksista esittäisi Nato-jäsenyyden hakemista. Jäsenyyshakemukselle pitäisi luonnollisesti olla myös tasavallan presidentin tuki, sillä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johtaa presidentti yhteistoiminnassa hallituksen kanssa.
Eduskuntapuolueista vain kokoomus kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä. RKP on puolueohjelmansa mukaan “avoin prosessille, jonka tavoitteena on Nato-jäsenyys”. Muut eduskuntapuolueet joko vastustavat Suomen Nato-jäsenyyttä tai kieltäytyvät ottamasta siihen selkeää kantaa. Tässä vaiheessa kokoomus johtaa selvästi eduskuntavaalien kyselytutkimuksia.
”Suomen tulisi lähivuosina liittyä sotilasliitto Naton jäseneksi. Haluamme ja uskallamme sanoa suoraan, mitä mieltä olemme,” kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on linjannut puoluekokouspuheessaan. Silti on kysyttävä: onko kokoomus valmis laittamaan täyden poliittisen painoarvonsa vaaleissa peliin Nato-jäsenyyden puolesta?
Tutkija Piotr Szymańskin mukaan Nato-jäsenyys huonontaisi Suomen suhteita Venäjään. ”Venäjän painostus voisi näkyä sotaharjoituksina, disinformaatiokampanjana, kyberiskuina ja sekaantumisena Suomen päätöksentekoon,” hän arvioi.
Jos kokoomus on pääministeripuolue niin Nato-jäsenyyden osalta keskeinen kysymys on, millaista ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa edustavat mahdolliset hallituskumppanit kuten sosialidemokraatit ja perussuomalaiset?
Nykylinjauksen mukaan Suomi on sotilasliittoon kuulumaton valtio, joka pitää oikeuden halutessaan hakea Naton jäseneksi. Suomi ei ole sotilaallisesti liittoutumaton, sillä EU-jäsenyyden myötä on selvää, mikä on liittolaissuhteemme. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on pitänyt tärkeänä, että Nato ylläpitää avoimien ovien politiikkaansa. Nato-ovi on Suomelle virallisesti auki. Presidentti Niinistö on korostanut, että Nato-jäsenyyksistä päättäminen on hakijamaan ja Naton jäsenmaiden välinen asia.
Nato-sopimuksen viides artikla velvoittaa kaikkia jäsenmaita tulkitsemaan hyökkäyksen toiseen jäsenmaahan hyökkäykseksi niitä vastaan sekä ryhtymään tarvittaviin sotilaallisiin vastatoimiin. Mikäli Suomi olisi Naton täysjäsen, viides artikla velvoittaisi liiton muita jäseniä tulemaan apuun, jos joutuisimme hyökkäyksen kohteeksi.
”Jokainen ruokkii krokotiiliä siinä toivossa, että krokotiili syö hänet viimeiseksi. Kaikki toivovat, että myrsky laantuu ennen kuin on heidän aikansa tulla nielaistuksi,” sanoi Britannian silloinen laivastoministeri Winston Churchill 20. tammikuuta 1940. Churchill kuvasi puolueettomien maiden asemaa vain puoli vuotta aiemmin alkaneessa toisessa maailmansodassa.
EU:n jäsenenä Suomi ei ole puolueeton maa, mutta asetammeko toivomme siihen, että krokotiili syö meidät viimeiseksi?
Julkisen keskustelun perusteella vaikuttaa siltä, että Suomen päätöksestä hankkia F-35-hävittäjiä ovat harmissaan samat tahot, jotka halusivat luopua jalkaväkimiinoista ja vastustavat Nato-jäsenyyttä. Itse ajattelen, että onneksi hävittäjähankinnassa tehtiin oikea päätös.
(Kirjoitus on julkaistu alun perin Verkkouutisissa 27.12.2021.)
Melkoinen murros Nato -kannanotoissa on ollut ihan viime päivinä nähtävissä.
Vielä ei ole kuitenkaan varmaa onko pullon henki päässyt lopullisesti irti ja vapaaksi, vai pystyykö Venäjä painostamaan hengen takaisin pulloon ja laittamaan korkin päälle.
Jos jostain voimme olla varmoja, niin siitä että Venäjä pyrkii painostamaan Suomea ja suomalaisia hylkäämään haaveet Nato -jäsenyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Paradoksaalisesti juuri Venäjän painostus on ajanut suomalaisia tiiviimmin kohti läntistä puolustusyhteistyötä. Minusta näyttää siltä että pelottelu ja uhkailu toimii tarkoitusperiään vastaan.
Mutta ei kerrota sitä venäläisille.
Ilmoita asiaton viesti
Tuppi rapisee lähiviikkoina.
Ilmoita asiaton viesti
Paradoksaalista 2.
https://www.verkkouutiset.fi/saksan-liittokansleri-haluaa-parantaa-suhteita-venajaan/#256325a3
NATO maan demari johtaja liennyttää, heh, respect!
Sopii suomalaisten puolesta miksei Saksa tule hyväksymään Suomen hakemusta Natoon, kertoo sitten Marinille, mitä sopi Putinin kanssa.
Ja Marin selittää Suomen kansalle miksi Euroopan etu.
Paradoksaalista mutta ei niin yllättävää, Saksan vihreät kuin natsit aikoinaan, vihaavat Venäjää ylitse kaiken, heh. Onhan kyseessä natsien perustama puolue(?)
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen Verkkolehti muuten on kätkenyt(?) artikkelin uutislistastaan
” Saksan liittokansleri haluaa parantaa suhteita Venäjään” ???
NATO -kiima käy yhtä kovana kuin aikoinaan EU liittymisen aikoina.
Euroon liityttiin kiimassa, johon ei haluttu kansaa kiimoittaa. Kiima olisi voinut lurpsahtaa.
Nyt kiimoitetut Euroedustajat, kansanedustajat, median edustajat haluavat pikaisen NATO tyydytyksen ennenkuin juttu lerpahtaa. Ja mieluiten ilman kansalaisten sekaantumista, heh.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos jostain voimme olla varmoja, niin siitä että Venäjä pyrkii painostamaan Suomea ja suomalaisia hylkäämään haaveet Nato -jäsenyydestä.”
Aivan, ja siksi on äärimmäisen tärkeää, että Suomen on oltava varustautut tekemään Nato-päätös erittäin nopeasti. Jos valtiojohto ei nyt jo ole valmistautut siihen, se on lähes valtiopetokseen varrattava laiminlyönti. Typerintä on odotella, mitä Venäjä tekee.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä olet oikeassa että jos päätöstä ei tehdä heti, niin kaikki temput painostuksesta palautetaan käyttöön, joka haittaa joka alalla.
Kun päätös hakemuksesta on saatu voimaan, laskeutuu hiljaisuus kuin papin saarnan jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne muuttuu kuin 30 luvulla jolloin toivoimme ulkomaista apua europasta ja sittemmin SuurSaksa mutta lopuksi itse saimme hoitaa itsenäisyytemme.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se Suomen pääministeri todennut 1939 kesällä että Suomen on turha hankkia aseita kun ei meitä mikään uhkaa tms.? Muutaman kuukauden kuluttua NL hyökkäsi.
Ilmoita asiaton viesti
Viittasin tässä natokeskusteluun ulkopuoliseen apuun jota myös tavoiteltiin.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on nostanut kissan pöydälle, ja sillä voi olla kahdenlaisia vaikutuksia. Tahaton NATO-jäsenyyksien edistäminen, tai sitten niiden torppaaminen tehokkaasti ja varsin pitkälle tulevaisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja Pravda
”Venäjä pyrkii painostamaan Suomea ja suomalaisia hylkäämään haaveet Nato -jäsenyydestä….” Kommentti 3573958 Mika Riikonen
Vertaileva tutkimus:- Kuinka tiedonantaja (Skp), työkansan sanomat (Ktp) ja Suolen Ummetus (perussuomettunut suomen uutiset) käsittelevät aiheita turvallisuus tilanteen muutos Skandinavian – Baltian alueella. Venäjän hybridisota Ukrainassa ja Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys.
Jäätävä Hiljaisuus (Holodnaja Tishina)
Kaikki kolme ongelmajäteyksikköä vaikenevat täysin.
A vot horošo
Pastori Pongo on valinnut uuden ’genren’. Natosta ei perussuomettuneet saa puhua Suolen Ummetuksessa ja turpa kiinni seurakuntalaiset, pastori Pongon blogeja EI kommentoida.
Onko tämä sitä ’oikeaa parempaa’ sananvapautta?
Njet Hjuva
Ok. Boomer’s, go on USRRP
Ilmoita asiaton viesti
Jos sinulla on jotain kommentoitavaa Bongolle, voit tehdä oman blogin jonka otsikossa kerrot kommentoivasi Bongon ajatuksia. Nyt kun Bongo on puolueen johtohenkilö, minkäänlainen valitus ei mene läpi ylläpidolle, että henkilöön viittaava kirjoittelu olisi kiellettyä.
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja Pravda
Bongo on puolueen….. Kommentti Mutku, Mutkulta #3574011
Spasiba tovaritš Ion Mittler.
Kerroit siis koko USRRP’n porukalle omasta hartaasta harrastuksesta painella ’vasikka nappia jatkuvasti’.
Näillä mennään kun selkäranka on kuin vetoketju joka aukeaa kummastakin päästä.
Njet Hjuva
Ok. Boomer’s, go on USRRP
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne muuttuu kuin 30 luvulla jolloin toivoimme ulkomaista apua europasta ja sittemmin SuurSaksa mutta lopuksi itse saimme hoitaa itsenäisyytemme.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla on taipumusta keksiä ihan omiasi ilman perusteita, ja niin tälläkin kertaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai venäläiset nyt kuitenkaan niin yksinkertaisia ole, että ne eivät olisi huomioineet suomalaisten reaktioita. Me ei olla nähty kaikkea tässä kuviossa. Kannattaa odottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on pieni sivuseikka tässä, nyt pelataan isoa peliä koko NATOn laajenemisesta kaikkialla. Venäjällä lienee laskelmoitu varsin tarkasti, mikä on todennäköinen vastaus, ja mitä sen jälkeen aiotaan tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se tavattoman iso peliä voi olla ”koko NATOn laajenemisesta kaikkialla”, vaan koskee ainoastaan niitä Euroopan maita, jotka ovat sotilaallisesti liittoutumattomia.
Suomi, Ruotsi, Itävalta, Sveitsi, Irlanti, sekä osa entisen Jugoslavian alueita. Löydätkö muita?
Venäjän laskelmat ja aikeet varmaankin elävät tilanteen mukaan, tuskinpa niitä on kiveen hakattu tässä vaiheessa.
Ilmoita asiaton viesti
Parhaillaan menossa olevassa keskustelussa on mainittu myös Ukraina ja Georgia, eli agenda ulottuu Norjan rajalta ainakin Uralille asti.
Ilmoita asiaton viesti
Sekin kannattaa muistaa, että Kiina on ollut samaa mieltä Venäjän kanssa Naton suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa muistaa että juuri Venäjä aikanaan ryösti Kiinalta idässä 1,5 miljoonaa neliökilometriä alueita ja että Kiinassa ei tätä ole unohdettu.
Eli se siitä Kiinastasi.
Ilmoita asiaton viesti
”Kannattaa muistaa että juuri Venäjä aikanaan ryösti Kiinalta idässä 1,5 miljoonaa neliökilometriä alueita ja että Kiinassa ei tätä ole unohdettu.
Eli se siitä Kiinastasi.
”
Kiina pelaa pitkää peliä, ja voi aivan hyvin olla Venäjän joidenkin tavoitteiden tukija tässä ajassa, vaikka muistaakin aluemenetyksensä ja toimii niiden suhteen mikäli mahdollisuus avautuu. Kyllä selvästi Venäjä ja Kiina ovat lähentyneet ja sopineet kauppasuhteita mm. maakaasun yms. suhteen. Kiina tuntuu tukevan omista syistään Venäjää melko monessa. Eiköhän heillä pelisuunnitelma ole ja syystä tai toisesta siihen kuuluu selvästi enemmän Venäjän puolella oleminen useammin kuin sitä vastaan oleminen. Ei tuo toki todellakaan tarkoita, että pitäisivät Venäjää ystävänä tai olisivat unohtaneet. Mutta jos Venäjän puolella oleminen ajoittain tuo heidän analysointinsa mukaan enemmän hyötyä Kiinalle kuin haittaa, niin ovat tietenkin Venäjän puolella kunnes haittaa on enemmän kuin hyötyä.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se menee kaikkien maiden kohdalla. Venäjän ja Kiinan suhteita ylistettäessä unohtuu että jossain kohtaa Kiina tulee tekemään vaatimuksia Venäjälle. Juuri nyt Venäjä on tajunnut että Kiina on mennyt menojaan ja tulee jatkossa olemaan yhä isompi ongelma.
Kiina on Aasiassa ja Venäjän itäosissa yhä suurempi vaikuttaja ja Kiina ajaa Venäjää ulos monista alueen valtioista. Kiina menee milloin tahansa ohi myös asemyyjänä ja sen jälkeen Venäjällä on enää öljy.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä ja Kiinalla on yhteneväisiä intressejä. Venäjällä USA ja Nato Euroopassa, Kiinalla Taiwan ja USA Etelä-Kiinan merellä. Vaikea kuvitella, etteivätkö tuntisi sympatioita keskenään näihin liittyen.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai on koska yhteisiä intressejä löytyy myös USAlla ja Kiinalla ja USAlla ja Venäjällä jne.
Venäjän ystävyys muita maita kohtaan on melko yksipuolista köyhän riippumista rikkaan lahkeessa hyödyn saamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ion: ”Venäjä on nostanut kissan pöydälle, ja sillä voi olla kahdenlaisia vaikutuksia. ”
Kissaa Venäjä käytti ulkopoliittiseen manipulointiin jo 90-luvulla. Silloin nimittäin Tarja Halonen sai Venäjältä (en muista, oliko se Putinilta vai Medvedeviltä) lahjaksi kissan. Sillä oli todellakin kahdenlaisia vaikutuksia:
1) Tarja Halonen luuli olleensa suuri valtiojohtaja
2) Suomen turvallisuuspolitiikka on ollut 30 vuotta hunningolla.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti Niinistö on ilmaissut vuosien varrella että asiasta on järjestettävä kansanäänestys.
Miten nopeasti tälläinen äänestys on teknisesti mahdollista toteuttaa?
Itse en ainakaan usko että äänestystästä voitaisiin jättää toteuttamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslaki ei kansanäänestystä edellytä ja lisäksi kyse on neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä. Sen järjestäminen ja asiasta käytävä keskustelu veisi arviolta ainakin vuoden tai puolitoista.
Voidaanko kansan syvien rivien sitten olevan riittävän tietoisia, mitä jäsenyys oikeasti tarkoittaa? Itse epäilen vahvasti ja siksi en äänestystä kannata. Eduskunta päättäköön.
Käytännössä asia olisi seuraavan eduskunnan päätös, jos jäsenyyttä toivon mukaan haetaan. Seuraavat eduskuntavaalit olisivat sitten Nato-vaalit, mutta päätös hakemisesta olisi tehtävä nopeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Toki parempi olisi, jos nykyinen eduskunta sinetöisi jäsenyyden tämän vuoden aikana. Epäilen vaan, että valtiosääntöoikeuden asiantuntijat tyrmäävät tämän.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni ennen NATO-jäsenyyttä eduskunnan olisi irtisanottava seuraava Venäjän kanssa tehty sopimus. NATO-jäsenyys ei oikein sovellu sen kanssa, jos Venäjällä tulee kahinaa jonkun NATO-maan kanssa. Nyt jo NATO-isäntämaasopimus on hankala tuossa suhteessa.
https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1992/19920063/19920063_2
Seuraava irtisnaomismahdollisuus on muutaman vuoden päässä, mikä tietenkin sopii hyvin F-35 hankinnan kanssa. Ellei sitten ole jo irtisanottu aiemmin, mutta Finlexissä se vain jököttää. Malttakaa siis muutama vuosi. Sopimuksen irtisanomisesta ryssä vetää herneksen nenään.
Ilmoita asiaton viesti
En minäkään usko että kansalaiset osaavat arvioida kysymystä. Mutta voisiko presidentti enää toimia toisin?
On asiassa se puoli että kukaan ei pääse tulevaisuudessa moittimaan siitä että kansanäänestystä ei järjestetty.
Ilmoita asiaton viesti
Penttinen: ”En minäkään usko että kansalaiset osaavat arvioida kysymystä. Mutta voisiko presidentti enää toimia toisin?”
Kyllä voisi. Presidentti voisi lopettaa itse houreensa kansanäänestyksistä je selittää kansalaisille, miksi tässä akuutissa tilanteessa kansanäänestys ei todellakaan tule kyseeseen, kun mikään lakikaan ei sellaista edellytä.
Penttinen: ”On asiassa se puoli että kukaan ei pääse tulevaisuudessa moittimaan siitä että kansanäänestystä ei järjestetty.”
Sillä ei ole mitään merkitystä, alkavatko jotkut jälkeen päin vinkua, että väärin liitytty, jos Suomi on lopultakin saatu maailman vahvimman puolustusliiton turvatakuiden piiriin. Edustuksellisessa demokratiassa on vaaleilla valittu edustajat tekemään myös monimutkaisia ja vaikeita päätöksiä. Kansanäänestyksiä ei vaadi Nato eikä niitä vaadi Suomen lainsäädäntö.
Vain kolmessa Nato-maassa on joskus järjestetty Nato-jäsenyydestä kansanäänestys. Espanjassa neuvoa antava kansanäänestys pidettiin, kun maa oli jo joitakin vuosia ollut Naton jäsen. Jos kansanäänestystä välttämättä halutaan, Espanjan esimerkkiä voisi soveltaa Suomessa vaikkapa viiden jäsenyysvuoden jälkeen. Sillä olisi kaksikin etua: Suomi saisi Naton turvatakuut välittömästi, ja idiootit saisivat kansanäänestyksensä.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys onkin siitä että onko presidentillä kanttia myöntää olleensa täysin väärässä! Miten aikoo tulla ulos tilanteesta kasvot säilyttäen.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002903554.html
Ilmoita asiaton viesti
En usko tuon olevan ongelma. Jos Niinistö selittää kansalaisille, että valtiojohto on nyt tässä poikkeuksellisessa akuutissa tilanteessa joutunut tekemään Nato-ratkaisun nopeassa aikataulussa ilman neuvoa antavaa kansanäänestystä, tämä auktoriteettiuskoinen kansa on tyytyväinen suurta suosiota nauttivan Niinistön selitykseen. Ei se sen kummempaa ole.
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja Pravda
”Miten nopeasti tälläinen äänestys on teknisesti mahdollista toteuttaa…? Kommentti Juhani Penttinen # 3573987
Asiasta, pohdinnoista voit lukea vaikkapa näistä ja selkosuomeksi.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008516756.html
https://www.verkkouutiset.fi/se-tekisi-lopun-natosta-sellaisena-kuin-sen-tunnemme/#98c63d85
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008514842.html
https://yle.fi/uutiset/3-12257377
Ok. Boomer’s, go on USRRP
Ilmoita asiaton viesti
”Tutkija Piotr Szymańskin mukaan Nato-jäsenyys huonontaisi Suomen suhteita Venäjään. ”Venäjän painostus voisi näkyä sotaharjoituksina, disinformaatiokampanjana, kyberiskuina ja sekaantumisena Suomen päätöksentekoon,” hän arvioi.”
No mutta tuotahan Venäjä on tehnyt jo vuosia, minkä myös tutkija Szymański varmasti tietää. Suomen liittyminen Natoon ei toisi tuohon juurikaan muuta muutosta, kuin että ensireaktiona Moskovassa nähtäisiin slaavilainen itkupotkuraivari, sitten jonkin aikaa intensiivistä sekalaista kiusantekoa Suomelle, joka kuitenkin pian laantuisi ja hiipuisi, koska Venäjäkin joutuisi vain hyväksymään tapahtuneen tosiasian. Itse asiassa suhteet Venäjään voisivat jopa parantua, kun kummankaan osapuolen ei enää tarvitsisi leikkiä ’luottamusta’, vaan hoitaa yhteyksiään tasavertaisina osapuolina, mitä ne tällä hetkellä eivät ole. Win/win-lopputulos.
Ilmoita asiaton viesti
Olen menettänyt toivoni Nato-hakemuksen suhteen. Ei riitä, että Suomi pitää valmiutta, kun päättäjillä ei sitä valmiutta ole.
Suomi kasaa esteitä Nato-jäsenyyden eteen vetkuttelemalla. Viimeinen
este radalla on Saksan ilmoitus, että ”Saksan liittokansleri haluaa parantaa suhteita Venäjään” käymällä keskustelu Putinin kanssa tämän kuun aikana.
https://www.verkkouutiset.fi/saksan-liittokansleri-haluaa-parantaa-suhteita-venajaan/#0df08123
Kokoomus sanoo kannattavansa jäsenyyttä, mutta samaan aikaan Venäjän super-vaikuttaja-agentti Niinistö ja Kanerva ovat neliraajajarrutuksessa.
”Ilkka Kanervan mukaan Suomen ei ole syytä hötkyillä Nato-kantaansa: ”Tämä ei ole tammikuun 2022 päätös”
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.1706654
Juurihan Niinistö ilmoitti uudenvuodenpuheessaan, että johtopäätöksiä tehdään tässä kuussa. Kanerva, milloin on ajankohtaista, jos ei juuri nyt?
Ilmoita asiaton viesti
Kanervalle ei milloinkaan, onneksi häneltä ei tarvitse mitään enää kysyäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Kanerva on tunnettu Neuvostoliiton ajan tuote ja aikanaan jopa kommunisteja kovempi NL-nuolija. Voiko tällaiseen kaveriin luottaa?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään voi.
Ilmoita asiaton viesti
Olenkin jo odotellut toveri Elon panosta keskusteluun!
Taattua suomettumista, kuinkas muutenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttisi on hieman kummallinen, sillä tästä Simon Elon asiallisesta blogista suomettuminen on kyllä kaukana.
Ilmoita asiaton viesti
”Nato-ovi on Suomelle virallisesti auki. Presidentti Niinistö on korostanut, että Nato-jäsenyyksistä päättäminen on hakijamaan ja Naton jäsenmaiden välinen asia.”
Tämä liturgia jos joku on suomettumista.
Ilmoita asiaton viesti
Suomelle ei ole mikään ovi auki, eikä sitä edes haluta avata.
Ilmoita asiaton viesti
Nimellisesti auki, yksi veto-oikeus ja se on siinä. Suomi kuvittelee ilmeisesti että heittämällä sisään SITTEN kun paska tuulettimessa, sitten on myöhäistä, tai ollut 25v.
Ilmoita asiaton viesti
Ei jäänyt, mutta jos jollekin jäi, linkissä lisää…
Itse olen valitettavasti hyvin skeptinen että Suomi edes hakemusta jättää, odotellaan että paska tuulettimessa, tai mitä ”Ruotsi tekee”, eli ei mitään.
”Jos Suomi päättäisi hakea Naton jäseneksi, miten se tapahtuisi?”
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008514389.html
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se on varmistettu, että Suomi ei hae Naton jäsenyyttä tai jos erehtyy hakemaa, niin tulee hylky tai vieläpä itse peruu hakemuksensa. Siitähän tuo Niinistön tomera, mutta mitään sanomaton jargon kertoo.
Minkä ihmeen takia ei haettu esim. Maidanin hulinan jälkeen, kun Itämerelläkin oli niin hirveä jännitys päällä. On tässä aikaa ollut. Miksi pitää odottaa jotain tilannetta, jotta haettaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Simon tästä suoraselkäisestä kirjoituksesta. Itse olen kannattanut Suomen Nato-jäsenyyttä jo 1990-luvulla, jolloin liittyminen olisi ollut satumaisen helppoa.
Erityisplussaa siitä, että puhut puolustusliitosta etkä sotilasliitosta kuten Orpo. Kansa ei halua sotaa ja ”sotilasliitto” kuulostaa siltä kuin sellaista haluttaisiin. Tärkeitä mielikuvajuttuja.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä kestä Arno! Olisi mukava keskustella taas tästä ja muustakin kanssasi.
Ilmoita asiaton viesti
”Tutkija Piotr Szymańskin mukaan Nato-jäsenyys huonontaisi Suomen suhteita Venäjään. ”Venäjän painostus voisi näkyä sotaharjoituksina, disinformaatiokampanjana, kyberiskuina ja sekaantumisena Suomen päätöksentekoon,”
Nuo mainitut painostuskeinot ovat varmasti Venäjän ”työkalupakissa” riippumatta siitä olemmeko Natossa vai ei. Kun painostusta käytetään tässä yhteydessä, mikä takaa ettei sitä käytettäisi muissakin yhteyksissä.
Kun puhutaan usein siitä, että meidän tulee pitää huolta omasta puolustuksestamme, kysyn, miten Suomi on valmistutunut noita edellämainittuja painostuskeinoja vastaan?
Eniten olen huolestunut energia- ja viestintäverkkoijen turvallisuudesta. Disinformaatiovaikuttamiseen ja trolleihin olemme jo tottuneet niin, että ne paljastuvat aika helposti ja kääntyvät yleensä esittäjäänsä vastaan. Tälläkin palstalla kirjoittavat trollit on tunnistettu.
Kun Suomi lähiaikana toivon mukaan hakee Naton jäsenyyttä, Venäjän kiukutteluun pitää myös valmistautua etukäteen. Natojuna pysähtyy seuraavan kerran ensi kesänä, jolloin huippukokous pidetään Madridissa. Siihen junaan Suomen pitää nousta kun ovi on vielä auki.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos erinomaisesta kirjoituksesta!
– Jos pilkkuja viilataan, 5. artikla ei määrittele vastatoimia sotilaallisiksi, vaan ”tarpeellisiksi katsotuiksi”, mikä voi olla kaikkea muunkinlaista tukea – vaikka tottakai hyökkäyksen kohteeksi joutunut tarvitsee ennen kaikkea oman puolustuksensa avustamista.
Periaate on kuitenkin kuin muskettisotureilla: ”Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta”, hyökkäys puolustusliittoa vastaan on hyökkäys sen jokaista jäsenmaata vastaan.
—-
Mielestäni keskustelun kohteeksi olisi paikallaan saada sekin, mikä takavuosina pidätteli Suomea hakemasta Natoon, eli Suomeen kohdistuneet odotukset Baltian maiden sotilaallisesta tukemisesta oman alueensa lisäksi. Onko Natolla tänä päivänä realistisemmat järjestelyt siltä osin, ts. mikä on suurvaltajäsenten todellinen varautuminen Baltian sotilaalliseen tukemiseen, sikäli kuin siitä on julkista tietoa saatavilla.
Nirsoilun varaa ei silti liene loputtomasti jos kerran Suomi haluaa pahoina päivinä itseään vahvempien ystävien tukea.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Hannu hyvästä täsmennyksestä. Olet muutenkin aivan oikeassa!
Ilmoita asiaton viesti