Elpymisrahasto haastaa talousryhdin
EU-komissio on esitellyt 750 miljardin euron elpymisrahaston, jolla ohjattaisiin rahaa koronakriisin heikentämien EU:n jäsenmaiden elvyttämiseen. Komission esityksen mukaan tästä 500 miljardia jaettaisiin jäsenmaille tukina ja 250 miljardia lainoina. Summa rahoitettaisiin yhteisellä, komission rahoitusmarkkinoilta ottamalla lainalla. Vertailupohjaa rahaston koolle saa siitä, että Saksa tukee maansa yrityksiä 1200 miljardilla eurolla.
Suomi on liittynyt EU:n jäseneksi kansanvaltaisesti. Kannatan EU-jäsenyyttä. Suomalaiset eivät kuitenkaan ole hyväksyneet liittovaltiomuotoista EU:ta, vaan itsenäisten kansallisvaltioiden EU:n, joka keskittyy talouden ja turvallisuuden edistämiseen. Suomalaiset ovat hyväksyneet EU:n nykyiset perussopimukset, joita komission esitys venyttää.
EU-komissio esittää rahastoa, joka ottaisi velkaa markkinoilta ilman tietoa siitä, miten velka maksettaisiin takaisin. Komission esittämä rahanjakomalli ei kerro kuinka tukea saaneet maat sitoutetaan uudistamaan talouttaan. Kun jo näin perustavanlaatuisiin kysymyksiin ei ole selkeää vastausta niin elpymisrahaston neuvotteluista voi ennustaa erittäin vaikeita.
”Minusta nyt pitäisi ottaa keskusteluun se, että palataan alkuperäiseen euroalueen sopimukseen, no bailout -säännöksineen. Samalla korostuisi kunkin jäsenmaan talousryhti,” sanoi Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Olen presidentin kanssa samaa mieltä. Komission esitykseen on kuitenkin puolueiden otettava kantaa.
Suomi ei saa olla EU:n ajopuu, vaan elpymisrahaston ehtoihin on vaikutettava yhdessä samanmielisten EU-maiden kanssa. Koronakriisin varjolla unioni ei saa tehdä mitään koronaan liittymätöntä.
Sipilän hallituksessa teimme hedelmällistä yhteistyötä niin sanottujen Hansaliiton maiden kuten Ruotsin ja Hollannin kanssa. Nyt Ruotsi, Hollanti, Tanska ja Itävalta tekevät yhteistyötä keskenään. Miksi Suomi on jäänyt pääministeri Sanna Marinin johdolla ryhmän ulkopuolelle? Vihreistä jo tiedämme, että he kannattavat komission esitystä. Mikä on pääministeripuolue demareiden kanta komission esitykseen?
Elpymispakettia ei voi hyväksyä komission esittämässä muodossa.
EU:n elpymisrahaston on oltava tiukan ehdollista ja pääasiassa lainaa. Jokainen maa vastaa omista veloistaan. Tuen vastineeksi maiden on sitouduttava tekemään talousuudistuksia ja tasapainotettava valtiontalouttaan. On oikein, että kokoomus vaatii hallitusta kunnioittamaan Suomen perustuslakia ja EU:n perussopimuksia, kun neuvotellaan elpymisrahaston ehdoista.
EU:n on keskityttävä siihen, mikä hyödyttää unionin jäsenmaiden kansalaisia. Ihmisten, tavaroiden, palveluiden ja pääoman vapaa liikkuminen EU:n sisämarkkinoilla hyödyttää viennistä elävää Suomea. Kaikki hyötyvät, jos koronakriisi ei aiheuta Eurooppaan pitkäaikaista taantumaa.
Koronakriisi kiihdyttää maailman ulko- ja turvallisuuspoliittista muutosta, minkä voi nähdä Yhdysvaltain ja Kiinan kiristyneissä suhteissa. Kiinan jalansija vahvistuu. Euroopan on luonnollisesti arvioitava koronatoimenpiteitä myös tästä maanosaamme laajemmasta näkökulmasta.
Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd) mukaan hallitus tukee ”vahvaa ja yhtenäistä Euroopan unionia”. Arvoisa ministeri, vahvaa ja yhtenäistä unionia ei ole ilman jäsenmaiden kansalaisten tukea. Yksi merkittävä EU:n jäsenmaa päätti jo kansanäänestyksen jälkeen erota unionista. Iso-Britannian demokraattista päätöstä on kaikkien kunnioitettava.
Olisi pölkkypäiden politiikkaa antaa jäsenmaille eväitä uusiin irtiottoihin elpymisrahaston löysillä ehdoilla. Pidetään talousryhti suorana.
”Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd) mukaan hallitus tukee ”vahvaa ja yhtenäistä Euroopan unionia”.”
Samalla asialla olivat (joskin omalla tavallaan) myös Hitler ja Napoleon.
Ilmoita asiaton viesti
”Gemeinsam. Europa wieder stark machen” – Tehdään Euroopasta yhdessä taas vahva. Tuo on heinäkuussa alkavan Saksan EU-puheenjohtajakauden avoimen Trump-henkinen tunnuslause. Saa nähdä, mihin tässä vielä yhdessä marssitaan : D
Ilmoita asiaton viesti
Viimeksi päästiin näin pitkälle:
https://www.youtube.com/watch?v=R5i9k7s9X_A
Ilmoita asiaton viesti
No johan Hesarissa oli juttu tästä paketista. Sillä ei ole mitään tekemistä koronan kanssa, jakoperusteet ovat aivan jotain muuta. Halla-ahon analyysi taisi osua nappiin, tällä sidotaan maat ikuiseen velkavankeuteen ettei mikään maa enää pysty irtautumaan EU:sta.
Ilmoita asiaton viesti
En ole tutkinut asiaa, mutta mikä mahtaa olla tuloverotukse yms verotuksen taso näissä neettosaajamaissa verrattuna vaikka Suomeen. Mutu tuntumalla sanon, että olisi varmaan nostovaraa aika lailla..Lienenkö oikeassa.
Ennen tuota muhkeaa tukipakettia kai tämäkin vaihtoehto hyvä tutkia.
Eihän se voi niin mennä, että me lahjoitetaan rahaa ja nostetaan omia verojamme ?????
Ilmoita asiaton viesti
Sen sanoi Jussi Halla-aho kyselytunnilla: niissä maissa verotuksen taso (veroaste) on alhaisempi kuin Suomessa.
Suomessa on siis ollut selkärankaa kerätä veroja eikä pitää velan ottoa paikkana, jonne roskat lakaistaa maton alle.
Solidaarisuus, sosiaalinen oikeudenmukaisuus on johtanut verotuksen riittävään progessioon Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Pölkkypään puhetta – anteeksi vain – on sellainen puhe, josta esimerkkinä oli Petteri Orpon puhe kyselytunnilla 28.5.2020, että ”Suomen on vaadittava elpymisrahaston rahankäyttöön ehdollisuutta, ettei tällaisia rahastoja enää tarvittaisi”.
– Uskooko joku tuollaiseen?
Jos laitetaan vähän ehdollisuutta, Italian talous ei uudistu kuin vähän. Ja täydellistä ohjausta ja holhousta ei joka tapauksessa tule.
Rahaa jaetaan hössäkällä, peläten investointilamaa kuin kulkutautia.
[Muuten pidän Orpoa hyvänä talousmiehenä ja rehellisenä.]
Simon Elon Puheenvuorosta: ”EU:n elpymisrahaston on oltava tiukan ehdollista ja pääasiassa lainaa. Jokainen maa vastaa omista veloistaan. Tuen vastineeksi maiden on sitouduttava tekemään talousuudistuksia ja tasapainotettava valtiontalouttaan. On oikein, että kokoomus vaatii hallitusta kunnioittamaan Suomen perustuslakia ja EU:n perussopimuksia, kun neuvotellaan elpymisrahaston ehdoista.”
Ilmoita asiaton viesti
Antaa lainaa ylivelkaiselle Italialle on sama kuin antaa lahja.
Suressa Suomella vastuuta on 432 milj + 1,7 miljardia, kuten HS toi esille.
EIP:ssä vastuu 372 milj.
EVM:ssä hyvin epäselvää, voiko maksettavaa tulla lisää.
EKP toteuttaa 730 miljardin koronaosto-ohjelmaa.
Ei senttiäkään lisää. Edesvastuutonta.
Suomella on hyvä peruste vetäytyä: olemme jo kärsineet pidempään kuin muut finanssikriisistä; kyse oli menetetystä vuosikymmenestä, 2008-2016. Emme pyytäneet EU:lta apua.
Ilmoita asiaton viesti