Idan puolella

Osa Teollisuusliiton julistaman kolmiviikkoisen lakon piiriin kuuluvista tehtaista on toiminnassa, sillä useat työntekijät ovat päättäneet olla välittämättä käynnissä olevasta lakosta. Yksi heistä on Heinolassa Versowoodin liimapalkkitehtaalla työskentelevä Ida Seppälä, 23, joka on kertonut kohtaamastaan epäasiallisesta kohtelusta. Seppälän mukaan haukkuminen ja uhkailu kohdistui muihinkin ”rikkureihin”.

”Minua on uhattu myös sillä, että en tule koskaan saamaan mistään yrityksestä töitä, jos lähden Versowoodista, koska olen rikkuri,” sanoi Seppälä. Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartasen mukaan leimautuminen rikkuriksi voi olla merkittävä, ”elinikäinen leima”.

Tämä ei ole Suomi vuonna 1970, vaan Suomi vuonna 2020. Ja kyse on vieläpä henkilöstä, joka ei kuulu liittoon.

Alapartasen mukaan ”kaikki nämä työt ovat lakon alaisia, jolloin myös kaikki henkilöt, jotka yrityksessä työskentelevät, ovat rikkureita riippumatta siitä, ovatko he järjestäytyneitä vai eivät.” Tämä on Teollisuusliiton virallinen linja armon vuonna 2020.

Harjavaltalaisen Puustelli Goupin pääluottamusmies Kai Hyrynkangas sanoi Satakunnan kansassa, että ”myöskään liittoon kuulumattomilla ei ole asiaa töihin. Se on tehty selväksi”.

”Rikkurit vastaavat omista teoistaan. He tietävät, miten heille käy,” linjaa pääluottamusmies Hyrynkangas. ”Mitä se sitten on, ei kannata laittaa lehteen.”

Alapartanen kuuluu ja myös Hyrynkangas kuuluu vasemmistoliittoon. Kummatkin ovat toimineet Puuliitossa Vahvasti jäsenten asialla -vaaliliitossa. Hyväksyykö vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin tällaisen toiminnan työntekijöitä kohtaan? Entä pääministeri ja demareiden puheenjohtaja Sanna Marin? Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kuuluu sosialidemokraatteihin.

Korporaatioiden on korkea aika vakavasti pohtia, että miten työelämässä toimitaan 2020-luvulla. Turun yliopiston työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen on selkeästi linjannut, että ammattiliitot eivät voi asettaa lakkoon kenenkään liittoon kuulumattoman työntekijän työtä.

Jokaisella on oikeus työntekoon ilman kiusaamista ja häirintää. Olen Idan puolella.

 

 

+3
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu