Jo riittää, vihreät!

Vihreät pääsivät mukaan Rinteen vasemmistohallitukseen. On odotettu, että sisäministeriksi noussut vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ja eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi valittu Emma Kari kantaisivat vastuuta. Oppositiopuheen vihreät kyllä tiemmä osaavat vaikka unissaan. Miten on sitten käynyt?

Vihreillä mopo keulii. Sähköbussi on eksynyt reitiltään. Ihan miten haluaa asian sanoa.

Ensin vihreät kompastuivat oppositiosta vastustamiinsa turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksiin. Sisäministeri Ohisalo palauttaa turvapaikanhakijoita lähtömaihin ilman tunnontuskia kuin paraskin oikeistopoliitikko, mutta vihreät kansanedustajat ramppaavat pakkopalautuksia vastustavissa mielenosoituksissa kuin olisivat oppositiossa. Sekavaa on.

Toiseksi vihreät kompastuivat päihteisiin.

Vihreiden puheenjohtajana Touko Aalto vastusti kiivaasti a-oluiden myynnin sallimista ruokakaupoissa ja alkoholilain vapauttamista. Vihreiden puheenjohtajana Pekka Haavisto vastusti viinien ja väkevien alkoholijuomien sallimista ruokakaupoissa. Nyt sisäministerinä Ohisalo haluaa poistaa kaikkien huumeiden käytön rangaistavuuden. On ennenkuulumatonta, että ”poliisiministeri” haluaa katsoa laittomuuksia läpi sormien. Vastoin Poliisin selkeää kantaa. Sekavaa on!

Kolmanneksi vihreät kompastuivat leipälajiinsa ympäristönsuojeluun.

Vihreiden kansanedustajat kuten Emma Kari hehkuttavat sosiaalisessa mediassa kansallista lentoveroa esittävää kansalaisaloitetta. Kansalaiset tekivät sen, mihin vihreät eivät hallituksessa itse pystyneet. Lentoverossa voisi olla järkeä vain vähintään EU-tason verona. Saksassa lentomatkustajien kysyntä on alentunut lentoveron seurauksena vain 1,2–2,8 prosenttia. Lentovero myös vaikuttaisi eniten pienituloisten vapaa-ajan mahdollisuuksiin. Suomessa kotimaan lentoliput maksavat jo nyt 1,5-2 kertaa Ruotsia ja Norjaa enemmän. Suomessa kotimaan lentolipuissa arvonlisävero on 10%, kun Ruotsin sisäisissä lennoissa arvonlisävero on 6 %. Silti ruotsalaiset ovat suomalaisia eettisempiä lentomatkustajia? Kansallisessa lentoverossa olisi kyse vain omantunnon kiillotuksesta vailla sen suurempaa ympäristövaikutusta.

Seuraavaksi vihreät päättivät iskeä kotikaupungissani Espoossa. Vihreät haluaa valtuustoaloitteellaan puolittaa liha- ja maitotuotteiden kulutuksen Espoon kaupungin palveluissa vuoteen 2025 mennessä. Vastustan esitystä tänään kaupunginhallituksessa.

Maidon korvaaminen kasvijuomilla tekisi 614 000 euron vuosittaisen lisäkustannuksen. Lihalle vaihtoehtoiset kasvipohjaiset valmisteet ovat kilohinnaltaan kymmeniä prosentteja tai jopa tuplasti kalliimpia kuin naudanjauheliha. Ja onko muka kestävää kehitystä tuoda roimasti lisää tofua, soijaa ja kauraa ulkomailta?

Ympäristönsuojelu otetaan jo Espoossa huomioon tarjoamalla vaihtoehtoja, joista ruokailija voi vapaasti valita. Esimerkiksi kouluruokailuissa kaikista tarjotuista pääruoista 60 prosenttia on jo tällä hetkellä kasvispääruokia. Espoo noudattaa voimassa olevia ravitsemussuosituksia, jolloin lihan osuus jää kohtuulliseksi. Huolestuttavaa on että vain 45 prosenttia 8.-9. luokkalaisista espoolaisista juo päivittäin maitoa tai piimää kouluaterialla.

Olen WWF:n kannatusjäsen. Kannatan ympäristönsuojelua ja ilmastonmuutoksen järkevää torjuntaa, mutta jos ryhdytään puhdasoppisuutta vaativiksi lahkolaisiksi niin se vieraannuttaa tehokkaasti tavallisen keskituloisen. Minutkin. Tällainen omalla autolla ajava, lihaa syövä, saunaoluet juova ja silloin tällöin lentokoneen kyydissä istuva keskituloinen mies on kyllästynyt vihreiden jatkuvalla syötöllä tuleviin ympäristöesityksiin. Mikään ei tunnu riittävän.

Kokoomuksen puoluesihteerillä Veikko Tavastilalla oli 1970-luvulla sosialismia vastaan mainio iskulause:

Jo riittää!

Jo riittää jatkuva tavallisten ihmisten liikkumisen rajoittaminen. Jo riittää himoverottaminen. Jo riittää liharuoan kieltäminen.

”Sanoihin sisältyy suuri kyllä suomalaiselle elämänmuodolle, jonka keskeinen sisältö on perustuslaillinen kansanvalta ja yksilön vapaus,” kirjoitti Tavastila. Voiko paremmin linjaa lausua!

Vihreiden mopon keuliminen on hallituksessa kiusallista demareille ja keskustalle. Näyttää siltä, että vasemmistohallituksen ohjaimissa on Maria Ohisalo somejoukkoineen eikä suinkaan pääministeri Antti Rinne saati keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni.

simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu