Konservatiivit saivat ansaitun läksytyksen

Britannian parlamenttivaalien ilmiö: konservatiivien veret seisauttava tappio ja vähemmän parlamenttipaikkoja kuin koskaan aiemmin.  Usea konservatiivituttuni menetti paikkansa. Jokunen sen pitikin kuten pitkäaikainen Romfordin parlamentaarikko Andrew Rosindell. Jokainen olisi paikkansa ansainnut, mutta demokratiassa kansa päättää ja niin on hyvä.

Ikävä kyllä on sanottava, että konservatiivit saivat kansalta ansaitun läksytyksen. Konservatiivien sekoilu ja vastuuttomuus tulivat puolueväelle kalliiksi. Nyt konservatiivien pitää nöyrtyä ja oppia uutta. Seuraavissa vaaleissa kaikki voi olla jälleen toisin, jos tekee kunnolla töitä. Työväenpuolue on nyt Keir Starmerin johdolla suurin puolue, mutta ennen kaikkea siksi, että pääministerinä toimineen Rishi Sunakin johtamat konservatiivit haluttiin niin kiihkeästi pois vallankahvasta.

”Kyse ei ole niinkään siitä, että työväenpuolue voitti vaalit, vaan siitä, että konservatiivit hävisivät,” sanoi Britannian vaaleissa parlamenttipaikkansa menettänyt  puolustusministeri Grant Shapps. Vaalien ilmiö olikin, että Nigel Faragen johtama Reform UK sai vahvan tuen aiemmin konservatiiveja äänestäneiltä. Reform UK sai ensimmäiset parlamenttipaikkansa. Liberaalidemokraateillakin on enemmän paikkoja kuin koskaan sitten vuoden 1923.

Kuka valitaan Britannian konservatiivien puheenjohtajaksi? Väistyvä valtiovarainministeri Jeremy Hunt, ulkoasiainvaliokunnan johdossa toiminut Tom Tugendhat tai jokin kansalliselle tasolle uusi henkilö. Huntia arvostetaan asiosaajana ja hän pärjäsi hyvin jo vuoden 2019 puheenjohtajavaalissa. Jeremy Hunt tai Tom Tugendhat voisi kerätä puolueväen yhteen. Kuka tahansa tehtävän saakaan tarvitsee kaiken mahdollisen tuen, sillä aitona vaarana on puolueen hajaannuksen aikakauden jatkuminen.

simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu