Korona vaatii kovia rajoitustoimia

Uskon ja toivon, että valmiuslaki otetaan Suomessa käyttöön ja viimeistään ensi viikosta lähtien koulut, päiväkodit, lukiot ja yliopistot suljetaan ennalta määritellyksi ajaksi koronaviruksen rajoittamiseksi.

Pääministeri Sanna Marin katsoo, että valmiuslakia ei tarvitse ottaa käyttöön. En ymmärrä pääministerin näkemystä, jonka hän esitti tänään eduskunnan kyselytunnilla:

”Marinin mukaan koulujen ja päiväkotien sulkemisen kaltaiset erittäin järeät toimet eivät estäisi epidemian tuloa Suomeen.

– Se ei sitä estäisi. Sillä voisi vaikutusta sen hidastamiseen, mutta todennäköisesti epidemia kuitenkin tulisi, Marin sanoi.”

Tuskin kukaan väittää, että koulujen ym. sulkeminen estäisi koronavirusepidemiaa Suomessa. Virus on jo keskuudessamme. Nyt tehtäväksi jää viruksen leviämisen tehokas rajaaminen, jolla huolehditaan terveydenhuoltojärjestelmän kestävyydestä ja erityisesti riskiryhmien terveydestä.

Miksi Suomessa ei katsota tarpeelliseksi hidastaa koronaviruksen leviämistä samoilla toimenpiteillä kuin Tanskassa ja Norjassa? Suomen koronavirustartunnat kasvavat Ruotsin tahdissa, kuten Helsingin Sanomat ansiokkaasti kertoo. Todennäköisintä on, että tulemme Norjaa ja Tanskaa noin viikon jälkijunassa koronaviruksen leviämisessä. Parempia toimia ajoissa kun tiedämme, mitä naapurimaissa on tapahtunut.

Eikö valmiuslaki ole laadittu esimerkiksi juuri pandemian kaltaisiin poikkeustilanteisiin, hyvin vakavaan tartuntatautiin vastaamiseen?

Nämä ovat useilta suomalaisilta täysin aiheellisia kysymyksiä valtiojohdolle ja viranomaisille. Demokratiassa tällaisia perusteltuja ja asiallisia kysymyksiä saa ja on suotavaakin esittää.

Vielä 15. helmikuuta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntija arvioi Ylelle, että on epätodennäköistä, että Euroopassa vakituisesti asuvia kuolisi lähiaikoina uuteen koronavirukseen. Kuolleita on jo useita. Vielä eilen THL oli sitä mieltä, että yleisötilaisuuksien rajoittaminen on tehotonta. Tänään hallitus päätti ottaa käyttöön yleisötilaisuuksien rajoittamisen.

Minulla on luja halu ja tahto luottaa suomalaisten viranomaisten asiantuntemukseen, mutta voinko luottaa pääministerin tämän päivän arvioon siitä, että kouluja ym. on tarpeetonta sulkea?

Toimittaja Sanna Ukkola kirjoittaa Twitterissä, että ”kymmenettuhannet kuolleet ovat [Suomessa] worst case -skenaario, täysin mahdollinen, minulla on suora yhteys THL:ään, joka on kanssani samaa mieltä mutta ei voi sitä vielä sanoa ääneen”. Journalisti Ukkola esittää asiantuntijoiden näkemyksistä kovan väitteen, johon on osaltaan syytä suhtautua vakavasti.

Tarvitaan kovia rajoitustoimia yhteisen turvallisuutemme ja terveytemme puolesta.

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu