Länsimainen demokratia on vereslihalla

Presidentinvaalien tulosta vastustavat mielenosoittajat murtautuivat väkivalloin Yhdysvaltain kongressiin. Näiden kapinallisten vihaa lietsoi valheillaan presidentti Donald Trump, joka jää historiaan yhtenä maansa huonoimmista presidenteistä.

En ole aivan varma, että ymmärretäänkö Suomessa täysin, kuinka vakava isku Yhdysvaltain eiliset tapahtumat olivat länsimaiselle demokratialle. Toivon, että emme myöhemmin katso eilisen kuvia ja videoita sanoen, että ”siitä se alkoi…”

Länsimainen demokratia on vereslihalla.

Eilinen päivä osoitti, että Yhdysvallat ei pystynyt rauhanomaiseen vallanvaihtoon ensimmäistä kertaa sitten 1800-luvun. Pääsyyllinen on Yhdysvaltain nykyinen presidentti, jota jotkut Suomessakin pitävät sankarinaan. Nämä äänekkäästi Trumpia kannattaneet ihmiset ovat nyt hiljaa, kuten aina silloin, kun hiljaisuus palvelee heidän etuaan. Kun ajat ovat vaikeat, luonteet paljastuvat.

Republikaaninen puolue on syvästi kahtiajakautunut vaikka viime hetkellä johdolta löytyi selkärankaa puolustaa laillista ja rehellistä presidentinvaalitulosta. Yli puolet kongressin republikaanijäsenistä äänesti Arizonan presidentinvaalituloksen vahvistamista vastaan senkin jälkeen, kun kapinalliset olivat väkivalloin vallanneet kongressin.  Tyrmistyttävää. Ei ole poissuljettua, että republikaaninen puolue hajoaa.

Suomi sijoittuu maailmanlaajuisissa yhteiskunnan demokraattisuutta arvioivissa mittauksissa korkealle, ja yleinen ja yhtäläinen äänioikeutemme on maailman vanhimpia. Lehdistömme on vapaa, politiikkamme julkista ja oikeuslaitoksemme riippumaton. Kansalaisilla on oikeus olla eri mieltä päättäjien kanssa ja vaihtaa heidät vapaissa vaaleissa. Kaikesta yhteiskuntamme hyvästä huolimatta emme ole ihmisinä amerikkalaisia parempia. Se mikä tapahtuu nyt amerikkalaisille, voi tapahtua seuraavaksi eurooppalaisille.

Käsittelen länsimaisen demokratian tilaa tulevassa kirjassani Poliittiset mustelmani (Minerva), joka julkaistaan helmikuussa.

Ajatteluuni voi tutustua lukemalla tasan vuosi sitten tekemäni blogikirjoituksen:

”Jos menetämme demokratian, menetämme länsimaisen sivilisaation. Samalla katoaa esimerkiksi länsimainen ihmisoikeuskäsitys. Eurooppalaisessa 2020-luvun politiikassa merkittävin jakolinja kulkeekin siinä, kuinka suhtautuu liberaaliin demokratiaan. Panokset eivät voisi 2020-luvulla olla kovemmat.

Demokratiamme haastetaan ulkopuolelta, mutta ennen kaikkea yhteiskuntamme sisältä.”

Georgian osavaltion vaalitulos on rohkaiseva esimerkki siitä, että ihmisillä on kyllästymispiste. Poliitikot voivat sekoilla aikansa, mutta mikä laulaen tulee, se viheltäen menee.

+5
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu