Marinin suosio tulee kalliiksi veronmaksajille

Kirjoitin 4. tammikuuta 2018 blogissani, että ”demariväki haikailee hallitukseen vasemmistoliiton ja vihreiden kanssa”. Kutsuin näiden puolueiden esittämää vaihtoehtoa punavihreäksi konkurssiksi. Nyt vasemmistohallitus on vallassa ja kurssi on selvä.

Budjettiriihen jälkeen ollaan siinä tilanteessa, että Marinin vasemmistohallitus keskustapuolueella höystettynä ottaa tänä ja ensi vuonna lähes 30 miljardia euroa velkaa. Osan velanotosta selittää tietysti koronakriisin luoma tarve tukea kuntia ja yrityksiä, joten joukossa on tarpeellisia ja hyviäkin päätöksiä. Kuntien taloutta kurittava oppivelvollisuuden pidentäminen on kuitenkin paraatiesimerkki uudistuksesta, jolla ei ole mitään tekemistä koronan kanssa, mutta joka maksaa satoja miljoonia euroja vuodessa.

Valtiovarainministeriön pohjaesityksessä olisi otettu ensi vuonna lisää lainaa noin seitsemän miljardia euroa, mutta vasemmistohallituksen viisikko höystettynä keskustalaisella valtiovarainministeri Matti Vanhasella taikoi vielä neljä miljardia euroa kaupan päälle. Näin lisävelkaa otetaan ensi vuonna 10,8 miljardia euroa. Matti kävi kukkarolla.

Sipilän hallituksessa toteuttamamme neljän miljardin euron valtiontalouden sopeutus neljän vuoden aikana oli kova juttu. Silloisen oppositionkin mielestä. Nyt budjettia ja lisävelkaa kasvatetaan neljä miljardia euroa kahdessa päivässä. Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen arvioi Talouselämälle, että tulevaisuudessa Suomen velanhoitokustannukset voivat nousta, sillä lainoittajat eivät ole enää yhtä luottavaisia siihen, että Suomen valtiontalous saadaan tasapainoon.

Voin vain kuvitella, että miltä tuntuu nyt olla tarkan rahankäytön nimeen vannova keskustalainen. Hallitusohjelmalta ja työllisyystavoitteilta on kadonnut pohja.

Keskustalaisten mukaan työllisyystoimista on nyt saatu hyvä alku. Kautta on mennyt puolitoista vuotta ilman työllisyystoimia ja nyt iloitaan ”hyvästä alusta” kun päätökset lykätään työmarkkinajärjestöille. Jotain hallitus sai sentään eteenpäin ominkin voimin. Hallitus kaavaailee ”Aktiivimalli 2:sta” ja samalla aikoo olla kutsumatta sitä sillä nimellä.

Lyhyesti sanottuna vasemmisto kiristää työttömien velvoitetta hakea työpaikkoja, mikä oli sille vielä viime kaudella kauhistus. Vasemmistoliitto ehtikin jo poistamaan nettisivuiltaan kuvan, jossa viime kaudella vastustettiin toista aktiivimallia. Aina niin kovin kärkäs Paavo Arhinmäki voi syyttää Aktiivimalli 2:sta vain itseään ja aatetovereitaan. ”The Times They Are a-Changin’,” lauloi Bob Dylan jo kultaisella 1960-luvulla.

Pääministeri Sanna Marin hymyili iloisesti, kun kertoi suomalaisille hallituksen velanotosta. Sanovat, että pääministeri on suosittu, mutta suosio tulee kovin kalliiksi veronmaksajille. Vasemmiston talouslinja on lyhytnäköinen kuin tarinan tyhmällä miehellä, joka rakensi talonsa rantahiekalle. Lainarahan jakaminen ei vaadi taitoa.

Kun Sipilän johdolla keskustan linjana oli ”Suomi kuntoon” ja hallituksessa työllisten määrä nousi yli 140 000:lla niin mikä lie nyt keskustan tavoitteena…

Kokoomus on esittänyt keinot yli 100 000 työpaikan luomiseksi Suomeen. Saa toteuttaa.

 

PS. Kävin viime viikolla maisteriopiskelujen vuoksi Suomen Turussa, yliopistolla. Tuntui näin korona-aikaan ihan suureltakin seikkailulta. Kyllä se gradukin vielä valmistuu.

+1
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu