Muistaminen on velvollisuutemme

Tänään vietetään kansainvälistä holokaustissa menehtyneiden muistopäivää ja tänään on kulunut 75 vuotta Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisesta. Leirillä surmattiin vähintään 1,1 miljoonaa ihmistä, joista valtaosa oli natsien vainoamia juutalaisia. 

Eurooppa on kulkenut pitkän matkan eteenpäin, mutta valitettavasti ihmisluonto on pysyvämpi: vihaa kylvetään. Tutkimusten mukaan antisemitismi on Euroopassa kasvussa. Yhdessä luomme maaperän, jossa viha ei kanna hedelmää. Minulle jokaisella ihmisellä on yhtäläinen ja jakamaton ihmisarvo. Se on kristillisen ja myös humaanin maailmankuvan perusta, jolle voi rakentaa kestävää politiikkaa.

Suomi on länsimainen liberaali demokratia, joka korostaa yksilönvapauksille kuten sanan-, mielipiteen-, kokoontumis-, yhdistymis- ja uskonnonvapaudelle laissa säädettyä suojaa. Tämä on länsimainen historiallinen viitekehyksemme, josta tarkkailemme ja arvioimme maailmaa. Euroopassakin on esimerkkejä siitä, kuinka perusoikeuksien ja oikeusvaltion pohjaa murennetaan tietoisesti tai tiedostamatta. Olen tolkun konservatiivi, joka kannattaa liberaalia demokratiaa.

Historiapolitiikassa on usein kyse on historian väärinkäytöstä, joka voi olla menneisyyden tietoista vääristelyä. Historiapolitiikkaa käytetään useissa valtioissa vahvistamaan autoritaarista järjestelmää kannattavaa ja demokraattisen järjestelmän vastaista ajattelua. Useissa valtioissa on pyrkimys poistaa hallinnolle kiusalliset historialliset tapahtumat kansalaisten kollektiivisesta muistista esimerkiksi rajoittamalla ilmaisunvapautta internetissä. Samalla korostetaan suhteettomasti sellaisia historian tapahtumia tai tulkintaa, joka on autoritaariselle hallinnolle suotuisaa. Historiapolitiikan rooli autoritaaristen johtajien politiikassa oli merkittävä 1930-luvulla ja on yhä tänäkin päivänä.

Natsi-Saksan rikokset ihmiskuntaa vastaan muistuttavat siitä, että nykyisyys on vain ohikiitävä hetki menneisyyden ja tulevaisuuden välissä. Kauheuksien päättymisestä on vain 75 vuotta. Emme ole pakotettuja toistamaan menneisyyden syntejä, mutta menneisyyden tutkiminen suojaa yhteiskunnalliselta likinäköisyydeltä. Panokset ovat kovat. Jos annamme vääristää historiaa, annamme mahdollisuuden nykypäivän vääryyksille. Jos menetämme länsimaisen demokratian, menetämme länsimaiset ihmisoikeudet.

”Ymmärtäminen on mahdotonta, mutta tieto on välttämätöntä ja muistaminen on velvollisuutemme,” kuten Auschwitzista selvinnyt kirjailija Primo Levi on todennut.

+3
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu