Saksa vie ja suomalainen veronmaksaja vikisee
Valtionyhtiö Fortum on ainakin toistaiseksi saksalaisen energiayhtiö Uniperin pääomistaja. Uniper on ollut yksi venäläisen kaasun merkittävimmistä ostajista Euroopassa. Uniperin on arvioitu tekevän jopa sadan miljoonan euron päivittäiset tappiot Venäjän kaasutoimitusten rajoitusten vuoksi.
Heinäkuussa Saksan valtio, Fortum ja Uniper sopivat 17 miljardin euron pelastuspaketista. Paketin osana sovittiin, että Saksan valtiosta tulee Uniperin vähemmistöomistaja 30 prosentin osuudella, mutta enemmistöosuus säilyi Fortumilla.
Kolea syksy tuli ja tehdyllä sopimuksella aiotaan pyyhkiä pöytää. Saksan hallitus suunnittelee nyt nostavansa omistustaan Uniperissa yli 50 prosentin ja kansallistavansa koko yhtiön. Saksa aikoo maksattaa tappionsa suomalaisilla. Suomalaiset veronmaksajat ja sijoittajat ovat menettämässä jopa 15 miljardia euroa, jotka Fortum on aikojen saatossa sijoittanut Uniperiin. Summa on suurempi kuin esimerkiksi Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan rakennuskustannukset.
Demarit ovat olleet hallituksessa vastuupaikoilla, kun on käyty neuvotteluja saksalaisten kanssa. Pääministeri Sanna Marin lähetti kesälomaltaan muutaman tekstarin saksalaisille, järjesti sähköpostikokouksen ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen väitti tehneensä ”parhaan mahdollisen kompromissin”. Bilettäminen kiinnosti enemmän kuin eurot. Tulokset ovat taululla.
Uskoin aiemmassa blogikirjoituksessani, että Suomen ja Saksan demarijohdoilla olisi tiiviit välit, mutta olin väärässä. Suomalainen veronmaksaja on menettämässä miljardeja euroja, ja asiaa hoidettiin tekstareilla. On noloa ja huonoa hallintoa, että omistajaohjausministeri kutsui pääministerin toimintaa neuvotteluissa ”ratkaisevaksi”.
Arvoisa pääministeri, Uniperin tilanteen hoitamisessa vastaukseksi ei riitä, että ”mutta kun kokoomus”. Mahdollisesti menetettäviä miljardeja euroja ei saa lakaistua maton alle. Mikä on Suomen hallituksen strategia, jolla Fortumin ja Uniperin tilanteesta selvitään mahdollisimman vähin taloudellisin vaurioin?
”Nyt tulisi eritellä, että mikä johtuu liiketaloudellisesta riskistä ja mikä poliittisesta riskistä. Ja näiden nurkkapulttien puitteissa neuvottelijat kävisivät Saksan kanssa neuvottelut”, kuten kokoomuksen kansanedustaja Elina Valtonen vaatii.
Kysymys kuuluu, että kuka maksaa ja kuinka paljon?
Seuraavat eduskuntavaalit ovat kahden kauppa: vaalitaistelu tiivistyy tällä menolla kokoomuksen ja demareiden väliseksi. Tarjolla on valtaa, valitusta ja väliaikainen paikka luudanvarressa, kun nykyisen hallituksen jättämiä jälkiä siivotaan.
(Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu Verkkouutisissa 16.9.2022.)
(MT Newswires) — Finland will demand a compensation of up to 8 billion euros ($8 billion) from Germany in case Uniper (UN01.F) is nationalized, Reuters reported Friday citing Finnish Minister of European Affairs and Ownership Steering Tytti Tuppurainen.
Finnish state-owned Fortum (FORTUM.HE), the majority owner of Uniper, used the said amount for Uniper as loan and parent company guarantee to Uniper.
Shares of Uniper were down 1% on Friday afternoon, while shares of Fortum were up 8%.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuu onnistumaan.
Toivottavasti nyt ymmärtävät kuitenkin lunastaa Fortumin pilkkahintaan pörssistä ulos.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo 8 miljardia on lainasaamisia ja takauksia. Ne menetetään vasta Uniperin konkurssissa ja konkurssia Saksa ei tule sallimaan.
Tämä on minusta ehdoton minimivaatimus. Saksan pitäisi maksaa lisäksi Fortumin Uniper-osakkeista vähintään markkinahinta > 700 miljoonaa.
Miksi Fortum pitäisi lunastaa pörssistä? Fortum tarvinnee osakeannin. Valtio merkitsee luonnollisesti oman osuutensa ja muut sijoittajat joko merkitsevät tai myyvät merkintäoikeutensa. Miksi valtion pitäisi käyttää niukkoja resurssejaan Fortumin osakkeisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, mitähän Tytti tuolla kompensaatiolla mahtoi tarkoittaa? Mitään suoraa rahallista kertakorvausta ei ainakaan heru.
Käsittääkseni takaus siirtyy kansallistettavalle Uniperille ja 4 mrd yhtiölainaa aletaan maksamaan sitten kun saksalaisen valtionpankin (KfW?) lainat on maksettu.
Valtiolta ei raha lopu ja sen kannattaa olla nyt ostolaidalla, kun Fortumin veri virtaa kadulla.
Ilmoita asiaton viesti
Alustajan puolue, öh, kaikki alustajan puolueet olivat hallituksessa nyökyttelemässä, kun pääministeri Sipilä ja omistajaohjausministeri Lintilä siunasivat Uniperin ostamisen.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka niitä enää muistelee? Sinä ja minä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset ”liikemiehet” lähtivät Saksaan ison raharepun kera näyttämään kuinka bisnestä tehdään vailla aivoja. Toista kertaa 2000-luvulla. Vaikka Uniper, saksalaiset ja harvat suomalaiset vastustivat.
USA oli varoittanut Eurooppaa ja Saksaa energiariippuvuudesta Venäjään ”ikuisuuden” republikaani sekä demokraatti suilla. Ei noteerattu varoituksia. Heh heh…
Uskotteko ihan oikeasti että Saksa, tuon rahalla elostelun jälkeen, asettaisi Suomen ja suomalaisen veronmaksajan edun Saksan edelle vaikka Suomea edustaisi neuvottelupöydässä Jumala lyöden nyrkkiä pöytään. Hah hah hah..
Eikö puheenvuoron kirjoittajalla ole mitään ”oikeaa” sanottavaa Fortumin Uniper-kaupasta. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008940134.html muistin virkistykseksi.
Ilmoita asiaton viesti