Sukupuolten välinen tasa-arvo luo menestyvän Suomen

Hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää!

Ei ole lainkaan sattumaa, että pohjoismaat ovat onnellisuusraporttien kärkipäässä, minkä lisäksi pohjoismaissa on maailman kärkitasoa oleva elintaso. Yksi merkittävä syy hyvinvoinnillemme on että Suomi hyödyntää tasa-arvoisesti sekä miesten että naisten osaamisen. Maailmassa on yhä paljon yhteiskuntia, joissa naisten osaaminen jää hyödyntämättä. Kansanedustajana olikin helppo sanoa useissa maissa vieraillessa, että jos haluatte nostaa elintasoanne niin antakaa naisille kaikki ne mahdollisuudet, jotka ovat miehillä.

Suomi on naisille hyvä maa. Elämme Suomessa, jossa Elisabet Rehn on ollut puolustusministeri, Tarja Halonen presidentti, Maria Lohela eduskunnan puhemies ja nyt Sanna Marin on pääministeri. Korkeimmat lasikatot on murrettu vahvalla työllä. Suomi on tasa-arvossa maailman kärkeä, mutta edistysaskelia on yhä otettava.

Samasta ja samanarvoisesta työstä tulee maksaa samaa palkkaa. Tästä ei ole epäselvyyttä. Suomen työmarkkinat ovat kuitenkin eurooppalaisittain poikkeuksellisen jakaantuneet. Naiset ja miehet hakeutuvat hyvin eri aloille. Ammatillinen eriytyminen vaikuttaa paljon naisten ja miesten palkkaeroihin. Kolmannes kaikista suomalaisista yrittäjistä on naisia, ja naisten yrittäjyys on paljolti yksinyrittäjyyttä. Nuorten naisten yrittäjyysintoon vaikuttavat perheen perustamisesta aiheutuvat pakolliset kustannukset yritystoiminnalle.

Sipilän hallituksessa paransimme äitien työmarkkina-asemaa säätämällä 2 500 euron työnantajakorvauksen, jota yrittäjä voi hakea naispuolisen työntekijän vanhemmuudesta aiheutuviin kustannuksiin. Naisyrittäjä ei kuitenkaan saa korvausta omista vanhemmuudesta aiheutuvista kustannuksistaan.

Muutama esitykseni sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi:

– Yli 250 henkilöä työllistävät yritykset velvoitetaan julkistamaan tilastotiedot maksetuista palkoista sukupuolittain. Nykyinen tietojen puute vaikeuttaa palkkaerojen havaitsemista ja niiden korjaamista

– Äitiys- tai vanhempainvapaalle jäävälle naisyrittäjälle maksettaisiin 2 500 euron kertakorvaus, jonka voi käyttää yritystoiminnasta aiheutuviin pakollisiin lakisääteisiin kustannuksiin

0
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu