Suojelupoliisi nostaa kissan pöydälle

Suojelupoliisi julkaisi vuosikatsauksessaan arvionsa Suomen sisäisestä turvallisuudesta. Suurin muutos on tapahtunut äärioikeistolaisen terrorismin tilannekuvassa. Supon mukaan äärioikeiston viljelemä teoria ”väestönvaihdosta” on ”yksi huomionarvoisista äärioikeistolaisten terroristien aatteellisista vaikuttimista”. Supo kertoo, että on tullut ilmi viitteitä äärioikeistolaisten väkivallantekojen konkreettisesta valmistelusta.

Supo nostaa kissan pöydälle. Ei ole yllätys, että kaikki kommentoijat eivät ole pitäneet Supon analyysistä. Supoa kritisoivia twiittejä on ilmestynyt järjestyksessä kuin Harjulan poikia kukkoa syömään.

Kirjoitan tästä(kin) kirjassani Poliittiset mustelmani (Minerva).  Ajatus ”’väestönvaihdosta” on yhteydessä etnonationalismiin eli ideologiaan, että vain tietyn taustaiset valkoihoiset ihmiset voivat olla suomalaisia.

”Tämä salaliittoteoreettinen viitekehys nojaa ajatukseen maahanmuuton ja monikulttuurisuuden muodostamasta perustavanlaatuisesta uhkasta länsimaiselle valkoiselle väestölle. Väestönvaihtoteoriaan nojautuvat näkemykset ovat korostuneet useassa äärioikeistolaisessa terrori-iskussa”, Supo kirjoittaa vuosikatsauksessaan.

Nuoret vihaiset miehet ovat länsimaissa äärioikeistolle houkutteleva rekrytointikohde samoin kuin ääri-islamisteille. Yksi pauhaa ”väestönvaihdoksesta” ja toinen kalifaatin perustamisesta. Äärioikeistolainen alt-right-liikehdintä ja vihanlietsonta johti esimerkiksi Yhdysvalloissa Capitolin väkivaltaiseen kapinayritykseen. Vain vahva kansanvaltainen järjestelmä voi ehkäistä radikalisoitumista ja vihanlietsontaa.

Yhteys suomalaisten alt-right-liikkeeeseen radikalisoituneiden nuorten ja amerikkalaisen alt-right-ilmiön välillä on ilmeinen. Nämä suomalaisnuoret kuuntelevat, seuraavat ja ihailevat netin kautta amerikkalaisia äärioikeistolaisia vihasaarnaajia. He kutsuvat amerikkalaisia puhujiksi tilaisuuksiinsa Suomeen.

”Suojelupoliisin tunnistamat äärioikeistolaiset terrorismin torjunnan kohdehenkilöt kytkeytyvät tyypillisesti äärioikeiston kansainväliseen verkkoympäristöön,” kuten Supon päällikkö Antti Pelttari arvioi.

Ei pidä olla lapsellinen eikä sievistellä. Jos ihminen kannattaa teoriaa ”väestönvaihdosta” niin siinä ajattelutavassa on kyse ihonväristä.

simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu