Suomi uhkaa jäädä Ruotsin nukkavieruksi serkuksi

Pidin tänään seuraavan puheen Espoon kokoomuksen vaalikontin avajaisissa Matinkylässä, Espoossa:

 

Presidentti Juho Kusti Paasikivi sanoi aikanaan, että tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku. Tosiasia on, että Suomi uhkaa jäädä Ruotsin hieman nukkavieruksi serkuksi, jos talouden kurssia ei käännetä.

Toisen maailmansodan jälkeen Suomen tarina oli jälleenrakennus. Kylmän sodan aikana isänmaamme tarina oli pärjäillä idän karhun kainalossa, tahtomattamme tai tahtoen. Joillakin poliitikoilla kuten Georg C. Ehrnroothilla ja Tuure Junnilalla oli jopa rohkeutta pyrkiä pois karhun tukahduttavasta syleilystä.

Neuvostoliiton romahdettua saatoimme jatkaa tarinaamme liittymällä Euroopan unioniin, mutta läntisen kertomuksen kirjoittaminen jäi puolitiehen, kun emme uskaltaneet hakea puolustusliitto Naton jäsenyyttä. Tämän vuosituhannen alussa taloutemme kasvoi Nokian ja muiden menestyneiden yritysten siivittämänä. Huomisen Suomi näytti eilistä paremmalta.

Tänään, kun Venäjä sodallaan tuhoaa Ukrainan kansaa, on vaikea nähdä hyvää. Toivosta luopuminen olisi kuitenkin kaikkein vakavin virhe. Pitää vain katsoa tarkemmin. Aurinko paistaa, luonto herää ja elämä löytää tien. Taistellessa on jo valmistauduttava aikaan, kun pimeys väistyy Euroopasta.

Suomi tarvitsee uuden myönteisen tarinan. Tänään uskallamme hakea Naton jäseneksi, mutta mitä muuta voisimme uskaltaa tehdä? En anna teille yksityiskohtaisia vastauksia, vaan rohkaisen ajattelemaan. Suomen kurssia on rohkeasti käännettävä. Vaarana vain on, että tekemättömyyden politiikan tilalle houkuttaa valita kiukkua ja katkeruutta. Myönteisyydelle voi rakentaa kestävästi uutta.

Suomen hyvinvointiyhteiskunta on uudistettava. Tällaisella uudistuksella voi olla poliittinen hintansa. Georg C. Ehrnroothin ja Tuure Junnilan kaltaisten poliitikkojen toiminta osoittaa, että periaatteilla ei ole mitään arvoa, jos ne eivät koskaan maksa mitään.

Arvoisat nykyiset ja tulevat kansanedustajat, te edustatte kansaa valtiopäivillä. Toimikaa, päättäkää ja käyttäytykää sen mukaan. Kunniaksi itsellenne ja meille kaikille.

Kokoomuksen johtotähtenä on oltava ensimmäisen puheenjohtajansa, professori Hugo Suolahden linja: ”Voimakas kokoomus kaikkia hajottavia voimia vastaan”.

Uskon, että puolue, joka osaa parhaiten esittää suunnan Suomen hyvälle tulevaisuudelle, voittaa eduskuntavaalit.

Uskon, että kokoomus voittaa eduskuntavaalit, kun teemme työn yhdessä.

simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu