Vippiunioni on kestämätön tie

Entinen pääministeri Alexander Stubb twiittasi eilen, että ”EU on arvoyhteisö, joka vahvistaa jäsentensä hyvinvointia yhteisen talousalueen- ja valuutan kautta”. Olen tästä Stubbin kanssa samaa mieltä. Kannatan EU-jäsenyyttä koska jäsenyys perusteiltaan vahvistaa Suomen taloutta ja turvallisuutta. EU on väline, jolla voimme ehkäistä esimerkiksi Venäjän ja Kiinan mahdollisuuksia heikentää Suomen itsenäistä päätöksentekoa. EU:n sisämarkkinat ovat tärkeät suomalaiselle elinkeinoelämälle ja yritysten työllistämille ihmisille.

Taustan tietäen on hämmästyttävää, että EU:n jäsenmaat elpymisrahaston hyväksymällä nakertavat itse arvoyhteisön pohjaa. EU:n kasvu- ja vakaussopimuksessa määritellään sallittu jäsenvaltion budjetin alijäämä ja velan osuus bruttokansantuotteesta, mutta nyt päätettiin yhdessä heittää hyvän taloudenpidon arvot jorpakkoon. Vakaussopimus menetti merkityksensä.

Vaikutelmaksi jää, että taloudenpidossa kuri ja arvot riippuvat siitä, että mikä valtio on kyseessä. Kreikalle oltiin tiukkoja, mutta Italia saa kymmeniä miljardeja euroja lahjana. Italian pääministeri Giuseppe Conte otettiinkin maan parlamentissa vastaan raikuvin suosionsoituksin.

EU-komission oman ennusteen mukaan Suomen talous palautuu koronakriisistä muita jäsenmaita hitaammin, mutta olemme silti elpymisrahastossa nettomaksaja. Miten tämä on mahdollista?

Tilanne johtuu siitä, että elpymisrahasto ei oikeasti ole nimensä veroinen. Taustalla ei todellisuudessa ole koronakriisi. Tarkoituksena on tukea Italiaa, jonka valtionlainojen korkojen noususta on huolestuttu. Elpymisrahastolla EU:n jäsenmaat ovat yksimielisesti hyväksyneet heikompien jäsenmaiden suoran tuen perussopimuksen mukaiseksi. EU:sta päätettiin rakentaa velkaunionia perussopimuksen kirjauksia venyttäen ilman syvällistä eduskuntakeskustelua. Saksa ja Ranska ovat Italian ja omien pankkiensa asialla.

Suomen valtion tänä vuonna ottaman 18,8 miljardin euron ja vasemmistohallituksen seuraavina vuosina ottaman velan päälle saamme maksaa meitä varakkaampien italialaistenkin menoja. Iloiset veronmaksajat. Olisiko suomalaisten syytä olla huolissaan, ja vaatia kulukuria ennen kuin maksajat tympääntyvät?

Vippiunioni on kestämätön tie. Kokoomus ei kannata siirtymistä vippiunioniin. Tämä on oikea, suorastaan oikeistolainen linja. Puolueiden yhteiset neuvottelut elpymisrahastosta on kokoomukselta rakentava esitys. Demarien on vaikea sivuuttaa esitystä sillä he lauloivat oppositiossa parlamentaarisen käsittelyn autuudesta.

Sen näkee sokea Reettakin, että EU on muuttunut oleellisesti 25 vuodessa. Nyt on vaikutettava ja keskusteltava unionin tulevaisuudesta. Oleellinen kysymys on, että millaisessa unionissa haluamme olla jäsenenä?

+2
simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu