Voittavatko nämä puolueet eduskuntavaalit?
Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on 2. huhtikuuta 2023. Virallinen puolen vuoden kampanja-aika on jo alkanut, joten on aika esitellä arvioni neljän suurimman eduskuntapuolueen maaliintulojärjestyksestä tulevissa eduskuntavaaleissa.
Samalla arvioin, mitkä puolueet todennäköisesti osallistuvat tulevaan hallitukseen. Viime kuntavaaleja ennen tein vastaavan kannatusarvion kaikista eduskuntapuolueista.
Kuntavaaleja ennen arvioin oikein kaikkien muiden eduskuntapuolueiden paitsi keskustan ja perussuomalaisten sijoitukset. Arviostani poiketen perussuomalaisten sijaan keskusta oli kuntavaalien kolmanneksi suosituin puolue. Yliarvioin perussuomalaisten menestyksen ja aliarvioin keskustan mahdollisuudet. Saa nähdä, käykö näin tällä kertaa.
Olen toiminut kansanedustajana yhden kauden ajan ja toimin kaupunginvaltuutettuna kolmatta kautta, mutta sitäkin enemmän arvioni eduskuntavaalituloksesta perustuu yleispoliittiseen kokemukseeni, vainuuni ja puolueiden kannatusarvioihin.
Kokoomus
Puolueet seuraavat kaksi kertaa vuodessa julkaistavaa puoluebarometria vielä tarkemmin kuin kerran kuukaudessa julkaistavia puoluekannatusmittauksia. Keväästä 2019 lähtien kokoomuksen suosio on puoluebarometrissa noussut 12 prosenttia. 4. marraskuuta julkaistussa tuoreimmassa puoluebarometrissa kokoomukseen suhtauduttiin kaikista puolueista myönteisimmin: 47 prosenttia vastaajista suhtautui melko tai erittäin myönteisesti kokoomukseen.
Eduskuntavaaleja edeltävän syksyn puoluebarometrin suosituin puolue on ollut seuraavien eduskuntavaalien suurin puolue vuosina 2011, 2015 ja 2019. Lisäksi kokoomus on ollut puoluekannatusmittausten suosituin puolue toukokuusta 2021 lähtien. Kokoomus oli suurin puolue kuntavaaleissa kesäkuussa 2021 ja aluevaaleissa tammikuussa 2022.
Porvarien perusta näihin eduskuntavaaleihin on kaikilla mittareilla katsottuna vahvassa kunnossa. Maailmanpoliittinen tilannekin suosii perinteistä kypäräpappipuoluetta. Kokoomus on eduskuntavaalien suurin puolue, jos se ei epäonnistu vaaliviestinnässä ja ehdokasasettelussa. Kokoomusta vaanii puolueen vanha vihulainen eli ylimielisyys.
Puheenjohtaja Petteri Orpo on todennäköisin Suomen seuraava pääministeri, mutta äänestäjien pitäisi olla tuloksesta sen verran varpaillaan, että liikkuvatkin äänestäjät innostuvat ratkaisemaan pääministerivaalia. On huomionarvoista seurata, lähteekö kokoomus eduskuntavaaleihin korostaen vaaliviestinnässään puheenjohtaja Orpoa vai laajemmin puoluejohtoa? Mitkä asiat nousevat tärkeimmiksi kysymyksiksi, jos kokoomus on päättämässä hallituskumppaneistaan?
Perussuomalaiset
Puoluekannatuksen osalta perussuomalaisten päävastustaja on maaseudun valtapuolue keskusta, mutta näyttää siltä, että eduskuntavaaleissa perussuomalaiset lyövät keskustan valtakunnallisesti helposti, vaikka epäonnistuivatkin siinä viime kuntavaaleissa ja aluevaaleissa. Kun inflaatio jatkaa laukkaansa, niin perussuomalaisilla on eväät nousta eduskuntavaaleissa protestivaihtoehtona jopa sosialidemokraattien ohi toiseksi suurimmaksi eduskuntapuolueeksi.
Peruskysymys on, taitavatko perussuomalaiset sanan säilän ja onko puoluejohdosta innostamaan mahdolliset kannattajat äänestämään asti? Onko sanottavaa, heräävätkö maakunnat? Kokoomus on osannut tehdä politiikkaa perussuomalaisia taitavammin, mutta perussuomalaisetkin hyötyy vaaleissa oppositioasemasta.
Ruotsidemokraattien menestys länsinaapurissamme osoittaa, että oikein kohdennetulla viestillä ja hedelmällisellä maaperällä perussuomalaistenkin eduskuntavaalikannatus voi olla puoluekannatusmittauksia vahvempaa. Ruotsidemokraatit ovat suitsineet kovinkin ottein puolueensa möläyttelijöitä takavasemmalle, mutta perussuomalaisilla suurin riski on omien eduskuntavaaliehdokkaiden mediassa kohua ja äänestäjissä kauhua herättävät puheet. Istuvia kansanedustajia haastavilla ehdokkailla on suuri kiusaus olla aatteellisesti puhtaampia ja teräväkielisempiä.
Epäilen, että suurin kipukohta kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä hallitustunnusteluissa olisi suhtautuminen työperäiseen maahanmuuttoon. Jos perussuomalaiset haluaa olla vain maahanmuuttovastainen puolue niin tulevassa hallituksessa heidän paikkansa ottavat sosialidemokraatit.
Tuoreimmassa puoluebarometrissa 43 prosenttia vastaajista suhtautui melko tai erittäin myönteisesti sosialidemokraatteihin. Puheenjohtaja Sanna Marinin ajan parhaista luvuista on tultu puoluebarometrissa alaspäin, mutta pääministeripuolueeksi demarit ovat onnistuneet pitämään suosionsa puoluekannatusmittauksissa hyvällä tasolla.
Puoluebarometrin mukaan terveyspalveluiden ongelmat, työllisyys ja tasa-arvo kiinnostavat demariäänestäjiä, joten Marinin johdolla vaaliviestintä keskittynee näihin aiheisiin ulko- ja turvallisuuspolitiikan sijaan.
Demarit näyttävät yhä puolueena vahvemmalta kuin koskaan sitten Paavo Lipposen pääministeriaikojen, mutta taivaalla on synkkiä pilviä. Eduskuntavaaleissa demareiden turmioksi voivat tulla inflaatio ja Marinin hallituksen loppukauden sisäiset tukkanuottaset. Perussuomalaiset on puoluekannatusmittauksissa vain alle parin prosenttiyksikön verran takamatkalla, joten kaarteessa ennen vaaleja demarit saattavat jäädä kolmanneksi.
Demarien kannalta on myönteistä, että punavihreät puolueet vasemmistoliitto ja vihreät ovat hallitustaipaleensa myötä aiempaa heikompia.
Demareiden voitonmahdollisuudet lepäävät ennen kaikkea Sanna Marinin harteilla. Kuinka usea suomalainen todella haluaa, että Marin jatkaisi Suomen pääministerinä? Suomessa seuraavan hallituspohjan sanelee ennen kaikkea vaalitulos. Jos kokoomus ja demarit ovat eduskuntavaalien suurin ja toiseksi suurin puolue niin todennäköisesti syntyy sinipunahallitus, jolloin demarit haluavat muassa valtiovarainministerin ja ulkoministerin salkut. Katson, että perussuomalaisilla on kuitenkin mahdollisuudet estää demarien salkkuhaaveet.
Keskusta
Keskustalla on ollut tällä eduskuntakaudella kolme puheenjohtajaa: Juha Sipilä, Katri Kulmuni ja Annika Saarikko, joista viimeisimmän tehtäväksi annettiin nostaa keskustapuolue historiallisesta kannatuskuopastaan. Suomen valtiontaloutta sopeuttaneen Juha Sipilän hallituskauden jälkeen keskustan on ollut vaikeaa työntää sormensa uskottavasti punamultaan.
Helsingin Sanomien teettämässä tuoreimmassa puoluekannatusmittauksessa keskustan kannatus oli 10,1 prosenttia. On mahdollista, että keskusta putoaa vielä puoluekannatusmittauksessa alle kymmenen prosentin, jota voi pitää henkisenä kipurajan Suomen poliittisen historian kenties merkittävimmälle puolueelle. Keskusta on hukannut linjansa ja äänestäjänsä.
Taitavana puhujana tunnettu Saarikko ei ole saanut keskustan liekkiä hehkumaan, vaan keskustaa odottaa Suomen itsenäisen historian heikoin eduskuntavaalitulos. Jopa kolmasosa keskustan kansanedustajista päättää tehtävänsä eduskunnassa. Vaalitappion seurauksena keskusta valitsee seuraavan eduskuntakauden alkutekijöiksi puolueelle uuden puheenjohtajan. Keskusta on tällä hetkellä puolue vailla tarinaa, mutta taitoa on vielä kuin pienessä kylässä. Oppositiokausi voi saada keskustankin liekin taas hehkumaan.
Lyhyesti todettuna muiden eduskuntapuolueiden maaliintulojärjestys on seuraavanlainen: Vihreät, vasemmistoliitto, rkp, kristillisdemokraatit ja liike nyt. Näillä puolueilla kannatusmuutokset ovat vähäisiä vihreitä lukuun ottamatta, joka voi menettää useamman eduskuntapaikan, mikä johtaisi pian Maria Ohisalon puheenjohtajakauden päättymiseen.
Jos Suomeen muodostetaan sinipunahallitus niin siihen kuuluvat kokoomus, demarit, vihreät (tappiosta huolimatta) ja rkp. Liike nytin osalta katsottavaksi jää, että lepääkö puolueen menestys vain Hjallis Harkimon uusimaalaisilla harteilla vai voiko esimerkiksi savolainen Panu Peitsaro nostaa puolueen kannatusta? Harkimo on sanonut haluavansa hallitukseenkin ja politiikassa on aina tilaa myös yllätyksille.
(Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu Verkkouutisissa 21.11.2022.)
Menisikö PS missään kokoonpanovaihtoehdossa hallitukseen?
Hallitusvastuu tarkoittaisi kannatuksen puolittumista, jolloin puolet edustajista menettäisivät paikkansa – ja puolue menettäisi puoluetukensa.
Ilmoita asiaton viesti
Se on perusteltu ja oleellinen kysymys. Arvioin, että puoluejohto haluaa hallitukseen, mutta hallitukseen menosta päättää lopulta muistaakseni puoluehallituksen, puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous. Kenttäväki voi olla hallitusvastuuta kohtaan kriittisempää kuin puoluejohto tai eduskuntaryhmä.
Ilmoita asiaton viesti
”Kesäkuussa 2017, kun perussuomalaisten johto vaihtui halla-aholaisiin, alkoi Orpon mukaan olla jo sunnuntaina (11.6.) selvää, ettei hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa voida jatkaa.”- Halla-aho on vaihtunut etnonationalisti Purraan, mutta mikä on muuten muuttunut? Omantunnon syistä persut jättänyt Elo voisi vastata tähän.
Iltalehden Mika Koskinen ja Ilta-Sanomien Timo Haapala puhaltavat taas persukuplaa pullolleen aivan kuten viime eduskuntavaalien alla. Sen verran tiukka ote iltapäivälehdillä on kansan tajunnasta, että huijaus mennee läpi tälläkin kerralla. Orpon porvarit ovat niin heikkoja, että oikeistoradikaalit pääsevät johtamaan Suomea Ruotsin mallin mukaisesti. Ehkä siitäkin selvitään.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/201711182200543188
Ilmoita asiaton viesti
Näin kommentoin aihetta helmikuussa 2020 eikä ajatteluni ole siitä muuttunut: https://www.uusimaa.fi/paikalliset/1227420
Ilmoita asiaton viesti
”Ehkä siitäkin selvitään.”
– Katteetonta optimismia!
Ilmoita asiaton viesti
Viime kerralla PS:n kannatus lähti näitä aikoja hurjaan nousuun Oulun hyväksikäyttötragedian vuoksi. PS lypsi sen tilaisuuden kuiviin asti ja sai useita %-yksiköitä ylimääräistä kannatusta.
Nyt tuollaista vetoapua ei liene saatavissa inflaation taholta?
Ilmoita asiaton viesti
Iltalehti on lähtenyt tekemään pääkaupunkiseudun katujengeistä uutta Oulua. Rikollisuuden kasvuluvut saadaan koronan jälkeen näyttämään kovilta. Oulu-vouhotus oli pelkästään iltapäivälehtien aikaansaamaa, ei pidä aliarvioida niiden kykyä manipuloida tajuntaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jostain syystä myös
Aamulehti: https://www.aamulehti.fi/tampere/art-2000009215967.html
YLE: https://yle.fi/a/74-20005490
HS: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009215370.html
TS: https://www.ts.fi/uutiset/5828462
ovat hylänneet vastuullisen uutisvälityksen periaatteet ja kehtaavat lietsoa turhaa paniikkia. Jos lapsesi törmää puukkoon tai pesäpallomailaan tai tapaa yllätysrakastajan, muista olla kertomatta siitä poliisille, joka kuitenkin vuotaa tiedon vastuuttomille tiedotusvälineille. Se on pieni hinta siitä, että vaaleissa päästään oikeaan lopputulokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Heh, juuri näin persut pelottelevat kansaa. ”Turhassa paniikissa” olet vain sinä itse, minun lapseni kyllä uskaltavat kaduilla kävellä. Ongelmia nuorilla kyllä on, mutta persujen äänestäminen vain pahentaa niitä.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä olisi uskonut, että Hesari ja YLE:kin ovat nykyään jo persujen hallussa, mutta täytyy se varmaan uskoa kun Snellmanin kaltainen auktoriteetti niin väittää.
Ilmoita asiaton viesti
Näin.
Kun poliisikin varoittaa uudelleen ja uudelleen että ruotsalainen kauväkivalta on jo täällä niin Snellman vain ummistaa silmänsä.
Aivan kuten sosialistikollegansa Ruotsissa kunnes sitten on lämpöiset pöksyissä.
Yli 50 kaduilla hengiltä ammuttua ihmistä tänä vuonna tähän mennessä ei ole mitään pelottelua. Ja lisäksi kaikki ne jotka ovat selvinneet vain luodinrei’illä. Se on todellisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö suomalaiset känniset äijät tapa toisiaan enemmän kuin Ruotsin katujengit. Niin oli ainakin vielä viime vuonna. En tiedä, mitä persut tälle voisivat tehdä, vaikka kokemusasiantuntijoita heissä varmasti paljon on.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä edes tälle ”Eikö suomalaiset känniset äijät tapa toisiaan” ole sosialistihallitus voinut mitään.
On se ihme porukkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ihanko tosissasi olet tämän kommenttisi kanssa?? Huhhuh.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ihmettä horiset? Suomessa ei edes ole oikeistoradikaaleja. IL ja IS ei puhalla mitään kuplaa, kirjoittavat vain analyysejä ja arvioita. Ja suurempi osa toimittajista on kaiken lisäksi vihervasemmistolaisia, joten aivan turhaa höpinää.
Ja missä on se huijaus? Tarkoitatko demukoiden ”vappusatasta” tai vihreiden ”ilmastohätätilaa”?
On se huikeaa, kun on vahvat punalasit silmillä. Porvarihallitus olisi parasta, mitä Suomelle voi tapahtua. Vihervasemmistoa ei saa enää koskaan päästää valtaan. Eipä se olisi nytkään päässyt, jollei Kepu olisi vallanhimossaan lähtenyt aisankannattajaksi nykyhallitukselle.
Ilmoita asiaton viesti
Puoluekannatusmittauksen perusteella sinipuna voitaisiin muodostaa ottamalla mukaan pelkästään RKP. Kannatusluvut voivat tästä muuttua. Kunhan kevät saa, voi olla että sekä kokoomus että sosialidemokraatit saavat molemmat 27 prosentin kannatuksen. Tällöin sinipunaan ei tarvittaisi ketään muita – tämähän olisi kauhistus keskustalle ja vihreille jotka olettavat että mitään toimintakykyistä, ei-persuperustaista hallitusta ei saada aikaan ilman heitä.
Sinipunaa ei kuitenkaan synny, jos kokoomus maailman tärkeimpänä asiana ajaa veronalennuksia ja työttömyysturvan leikkauksia. Tällöin nykyisten gallup-lukujen, joiden toteutumiseen en tosin välttämättä usko, valossa nykyinen hallitus voisi jatkaa sellaisenaan, jos se kerran saa eduskunnan enemmistön. Tämä olisi parlamentarismin periaatteiden mukaista vaikka kokoomus kuinka olisi suurin puolue.
Ilmoita asiaton viesti
”… nykyinen hallitus voisi jatkaa sellaisenaan…”
– Onpa mielenkiintoinen visio nimenomaan keskustan osalta. Kannatus hupenee eduskuntapaikoissa mitattuna kymmeniä prosentteja vaali vaalilta*), mutta hallituspaikat pysyvät?
Ek-vaalit 2015: 49 paikkaa
Ek-vaalit 2019: 31 paikkaa
Ek-vaalit 2023: n. 20 paikkaa
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Keskustavaikuttajat voivat laskea näin: kannatusprosenttien 19 + 10 + 10 + 8 + 5 = 52 olisi selvä eduskuntaenemmistö. Olemme ikuisesti hallituksessa, kunhan kannatus ei enää tästä laske ja persut pitävät pintansa ja pysyvät paitsiossa.
Ilmoita asiaton viesti
Justiisa noin. Kepujohto ei sitten millään ymmärrä, mistä kannatuksen lasku voisi johtua.
Ilmoita asiaton viesti
Arvo-Orpo ei persuja huoli hallituskumppaniksi, vaan ensisijaisesti vihreät.
Vihertaistolaiset vaativat vasemmistoliiton tuekseen ja demarit täyttävät eduskuntaenemmistön ja vasemmistoenemmistön hallituksessa. Siinä se.
Oikein viisas henkilö ei lähtisi tämän hallituksen jälkiä siivoamaan ensinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tuon takia PS:lle annettu ääni varmistaa Vihreiden ja Vas.Liiton pääsyn hallitukseen – ja vihervasemmistolaisen politiikan ylikorostuneen vaikutusvallan jatkumisen!
Ilmoita asiaton viesti
Omituinen tulkinta.
Arvo-Orpon puolueen äänestys nimenomaan takaa vihertaistolaisille ja äärivasemmistoliitolle varman hallituspaikan ja vaa’ankieliaseman.
Mikäli persut olisivat ylivoimaisesti suurin eduskuntaryhmä, ei viherstalinisteilla olisi asiaa hallitukseen, eikä arvo-Orpo pääsisi valitsemaan ”oikeita” arvoja hallitukseensa.
Ilmoita asiaton viesti
Kahdelta taholta ( Talouspolitiikan arviointineuvosto tammikuussa ja valtiovarainministeriön työryhmä nyt marraskuussa) ovat ehdottaneet Suomen julkisen talouden vakauttamiseksi kahden seuraavan vaalikauden aikana.
https://www.talouspolitiikanarviointineuvosto.fi/wordpress/wp-content/uploads/2022/01/Raportti_2021.pdf
https://vm.fi/-/rahoitusasematavoite-ja-toimivan-menokehysjarjestelma-tukemaan-julkisen-talouden-kestavyytta
Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan Suomen julkista taloutta on tulevaisuudessa vakautettava huomattavasti.
https://www.suomenpankki.fi/globalassets/fi/media-ja-julkaisut/tiedotteet/documents/finland—2022—summary-concluding-statement-for-the-article-iv-mission_fi.pdf
———
Julkkisuudessa on kokoomus kannattanut kahden vaalikauden mallia.
Päähallituspuolueilta ei ole tullut vastausta. SDP:n puheenjohtaja puhui puoluevaltuustossa enemmän menojen lisäämisen puolesta ja varapuheenjohtaja lähettelee viestejä, jonka mukaan valtiontalous on ylijäämäinen jättäen mainitsematta vanhojen siirtomäärärahojen käytön kuluvan vuoden menoihin. Miksi sitten hallitus esittää ensi vuodelle n. 8,3 mrd:n lisä velanottoa, joka voi noista vielä yli 9 mrd:n.
Op:n talousennuste on pahaenteinen
https://www.op.fi/documents/20556/64967/Suhdannekatsaus+marraskuu+2022.pdf/393240b4-b793-a896-9370-275a90072911
–> Suomen talous kärsii kaksoisvajeesta
P.s. Eduskuntavaalit sunnuntaina 2.4.2023 klo 9 – 20
Ilmoita asiaton viesti
Muuten ennustuksesi on kohdallaan, mutta en usko vihreiden menettävän yhtään paikkaa. Kepun syöksykierre sen sijaan johtanee siihen että se jää viidenneksi.
Ilmoita asiaton viesti
Seuraavassa hallituksessa tulevat olemaan:
-kokoomus
-parasut
-keskusta
-ruotsalaiset
Je seuraava hallitus rehkii kovasti laittaessaan talousasioita kuntoon,
menettää suosiotaan ja sitä seuraava, demareiden vetämä hallitus
paistattelee päivää hyvin voidellun ja toimivan valtion keulassa.
Näinhän Sipilälle tapahtui. Teki likaisen työn luodessaan runsaasti uusia työpaikkoja ja tästä näänestäjät heittivät hänet pellolle!
Ilmoita asiaton viesti
Aika erikoista tekstiä oppositiopoliitikko Elolta: haikailee neljän puolueen hallitusta, jossa kokoomuksen lisäksi peräti kolme nykyhallituksen puoluetta. Taitaakin tämä entinen persu ja sininen Simon Elo ollakin salapunavihreä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessahan ei muita punavihreitä ole kuin vasemmistoliitto, joka on onnistunut säilyttämään noin 8 prosentin kannatuksen lainaamalla paljon vihreiltä. Vihreiden strateginen moka on ollut mennä kalastelemaan ääniä jostain vihreiden ja vasemmiston välistä, missä ei juuri tilaa ole. Reivaamalla kurssiaan sinivihreään suuntaan – jonnekin Ville Niinistön viitoittamaan – olisi paremmat kasvumahdollisuudet. Ja terävöittämällä agendaansa siihen mistä kaikki alkoi eli luonnonsuojeluun. Jälkimmäisestä onkin jo merkkejä ainakin Varsinais-Suomessa. Minäkin löysin jo ehdokkaani. Hän ei ole punavihreä eikä sinivihreä vaan ihan kirkkaanvihreä.
Ilmoita asiaton viesti
Olet paljolti oikeassa, Mika. Tuo punavihreä-termi on sen sijaan melko vakiintunut käsittämään vihreät+SDP:n+vasemmistoliiton – eli 3/5 nykyisistä hallituspuolueista. Vihreitten lopullinen leimautuminen vasemmistopuolueeksi ei todellakaan ole eduksi vihreille – jolloin tuo Ville Niinistön linja voisi vihreät vielä pelastaa. Kepua sen sijaan ei suurten joukkoon pelastane enää mikään.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreisiin on kyllä innolla lyöty vasemmistoleimaa, eikä leimakirveen heiluttajista ole juuri epäilystä. Julistihan maisteri (copy paste) Huhtasaari Satakunnan kansassa, että keskustasta vasemmalle kaikki ovat kommunisteja, ja nykyään kokoomuskin on. Siinäpä pohjaa hallitusyhteistyölle.
Ilmoita asiaton viesti
Olen vapailla vaaleilla luottamustehtäviin valittu kokoomuslainen. En blogikirjoituksellani haikaile mitään tiettyä hallituspohjaa. Kirjoitukseni on perusteltu arvioni siitä, että miten seuraavissa eduskuntavaaleissa käy ja mitkä puolueet todennäköisesti muodostavat hallituksen. Hallitustunnusteluissa on tietysti erilaisia muuttujia, joita käyn kirjoituksessani läpi.
Ilmoita asiaton viesti
You need change Riikka will give you change
Ilmoita asiaton viesti